Хатха йога

Хатха йога е най-разпространената форма на йога днес. Тя набляга върху физическото укрепване и телесното изчистване, чрез което се улеснява процесът на медитация и пълно себеосъзнаване. Поради силната привързаност на съвременния човек към телесното и материалното, на първо време би било по-ефективно той/тя да работи усилено с тялото си и едва на по-късен етап да започне да прилага техниките за овладяване на мисловния поток на съзнанието. Това превръща Хатха йога в най-адекватното средство за постигане на медитативни резултати в динамичната среда, в която живеем.

Хатха йога е тясно свързана с идеята за космическата енергия Кундалини.

Чрез йога практиките Кундалини се събужда и започва да се изкачва по централния и най-важен енергиен канал, познат в традицията като сушумна. Висшата цел на практикуващия е да доведе тази космическа енергия до върха на главата.

Движението на Кундалини минава през всички чакри и задейства техните съответстващи енергии. Събуждането се осъществява в основата на гръбначния стълб, където е Муладхара чакра. Оттам енергийният поток минава през втора чакра (Свадхищхана), разположена на равнището на кръстната кост, след което продължава към надкоремната област (Манипура чакра), минава през сърцето (Анахата), издига се до гърлото (Вишуддхи) и накрая стига до последните два центъра, които са в областта между веждите, където се намира „третото око“ (Аджна) и върха на главата (Сахасрара). Счита се, че точно там се осъществява крайното сливане на двете космически енергии, мъжката и женската, лунната и слънчевата, или Шива и Шакти.

Събирането на противоположностите е заложено и в самото име на този вид йога.

Хатха на санскрит означава сила, упоритост, но мистичната интерпретация на думата я разделя на две срички: хаслънце и тхалуна. Точно поради това Хатха йога съчетава зареждащи и динамични йога пози, носещи енергията на Слънцето, с успокояващи и медитативни, представлявани от Луната.

Това съчетание между противоположностите е естествено за човешкия организъм. Поддържайки топлата и хладната енергия в баланс, човек извлича максимална полза от тялото си; емоциите, чувствата, мислите и действията се синхронизират и започват да работят като добре смазан часовников механизъм.

Ползите от Хатха йога действително са много.

Те са свързани с укрепване на ставите и мускулите, подобряване на работата на жлезите и кръвообращението, засилване на храносмилателната и имунната система. Чрез различни дихателни упражнения, заключващи пози, наречени бандха и мудра, както и очистващи програми Хатха йога се стреми да отпуши мрежата от телесни канали, които съгласно йогийската традиция се наричат нади и се явяват преносители на потока от жизнена енергия. При повечето хора днес те не функционират правилно, защото са запушени или задръстени.

Чрез активизиране на жизнените процеси в тялото се задействат и механизмите, които влияят пряко на нервната ни система. Ето защо практикуването на Хатха йога води до неутрализиране на натрупаното напрежение и стрес, повишават се нивата на концентрация, подобрява се паметта и се постига по-голяма яснота на ума.

Не на последно място, Хатха йога е система, която издига на пиедестал чистотата – и вътрешната, и външната. Чистотата на тялото е от изключителна важност за постигането на спокоен и балансиран ум.

Според древните разбирания, изграждащи философската основа на тази школа, нашите навици и средата, в която живеем, са определящи за успеха ни като духовни личности. Без „чисти“ навици и поведение не бихме могли да постигнем „чистота“ на ума, дори и да бъдем безупречни в изпълнението на позите.