Йога за бременни (пренатална йога)

Когато една жена забременее, това не означава, че трябва да прекрати заниманията си с йога. В този период тялото претърпява множество промени, които предизвикват стрес на физическо и ментално ниво, както и емоционална нестабилност. Практикуването на йога по време на бременността, или т.нар. пренатална йога, помага на жената да се адаптира към всички промени и същевременно да се подготви физически и психически за самото раждане.

Разбира се, самата практика също следва да бъде пригодена към изменящите се физически и психични параметри.

 

Ползи от практикуването на йога по време на бременността:

 

Повече сила и издръжливост

Когато бебето расте, жената се нуждае от повече енергия и сила. С редовни йога занимания най-важните части – тазът, гърбът и раменете – укрепват, за да се справят с нарастващото тегло.

Баланс

На физическо ново балансът на жената е дестабилизиран, а на емоционално тя преминава през различни настроения, което се дължи на увеличаването на нивата на хормоните прогестерон и естроген.

Фокусирането върху дишането и дихателните практики спомагат за възвръщане на баланса, като същевременно подготвят бъдещата майка за самото раждане.

Успокояване на нервната система

Когато дишаме дълбоко, нервната система преминава в парасимпатиков режим, който е отговорен за релаксирането.  В това състояние храносмилателните процеси протичат правилно, сънят е пълноценен, имунната система функционира оптимално.

Подобряване на кръвообращението

Практикуването на йога подобрява кръвообращението, мускулите се разтягат, намалява напрежението и отичането на крайниците. Когато всички органи и системи са достатъчно кръвоснабдени, се създава здравословна и подхранваща среда и за бебето.

 Изграждане на връзка с бебето

Пренаталната практика позволява на жената да забави темпото и да наблюдава какво се случва с нейното тяло: дали се чувства по-различно, отколкото при обичайното изпълнение на позите. За бъдещата майка това е време, което посвещава на себе си и на бебето.

 

Практикуването на йога по време на бременността може също така: да облекчи болките в долната част на гърба и главоболието; да намали гаденето и виенето на свят, характерни за първите месеци; да намали риска от малформации на плода и преждевременно раждане.

 

Когато практикувате йога по време на бременността, е важно да бъдете умерени и да се придържате към правилото за 30-минутно занимание, без да преминавате отвъд лимита на своето тяло.

Следва да имате предвид, че не всеки вид йога е подходящ за бъдещи майки – например Бикрам йога, която се практикува в гореща среда, може да доведе до хипертермия или да причини различни видове дискомфорт.

Съществуват ограничения и в изпълнението на определени пози – не се препоръчват асани в лег по гръб, както и включващи разтягане на коремната област. Към обърнатите пози следва да се подхожда внимателно, а прекалените извивки да се избягват.

Асаните Скакалец (Шалабхасана), Рало (Халасана), Лодка (Наукасана) и подобни на тях не се изпълняват.

 

Едни от най-благотворните пози за бременни са: Крава-котка (Битиласана-Марджариасана), Дърво (Врикшасана), Мост (Сету бандхасана), олекотени вариации на поза Гълъб (например Ека пада раджакапотасана) и Воин 2 (Вирабхадрасана 2).

Препоръчително е в този период жената да посещава класове, предназначени специално за бременни, и винаги да се консултира с инструктора си, включително при появата на минимален дискомфорт.