Йога нидра

Независимо от това как живеем, с какво се храним и какво правим през деня, ние трупаме напрежение в себе си на равнището на тялото, ума и емоциите.

Един от мощните инструменти за справяне с ежедневното напрежение се нарича йога Нидра, или т.нар. йогийски сън.

Всеизвестно е, че дори уредите прегряват или се повреждат при продължителна употреба.

За да не стигне до подобно „прегряване“ и пренатоварване, в края на занятията практикуващият йога бива насърчаван да се разтовари, давайки необходимата почивка на тялото чрез дълбока релаксация.

По този начин си помагаме да съхраним в себе си енергията, която сме задействали чрез активните физически упражнения. Докато лежим по гръб, завити с одеяло, и релаксираме, енергията се разпределя на всички нива по телесните канали, тялото плавно изравнява температурата си и започват възстановителните процеси в мускулите и ставите.

Повечето хора смятат, че релаксацията е нещо много просто – лягаш и затваряш очи.

Този начин обаче далеч не е ефективен, тъй като истинската почивка настъпва тогава, когато се освободим от физическото, умственото и емоционалното напрежение.

 

В йога Нидра винаги присъства елементът на осъзнаване.

Практикуването на йогийски сън често е свързано с навлизане в граничното състояние между съня и будуването, при което се осъществява връзка с подсъзнателното и несъзнателното. Това полусънно състояние може да продължи няколко минути и да бъде последвано от дълбока релаксация и покой.

С редовна тренировка увеличаваме продължителността на полусънното състояние, което е важно не само защото ни дава яснота, но и поради това, че в него се намира ключът към сбъдването.

Затова и най-добрият начин да се завърши йога Нидра е с т.нар. санкалпа, или утвърждаване на мисъл. Това е кратко изречение в сегашно време, казано наум, което е свързано с наш съкровен копнеж, желание или цел.  Чрез това действие ние засаждаме решението дълбоко в ума и кодираме на интелектуално и духовно ниво своята целеустременост за неговото постигане.

 

Как изглежда най-общо една практика по йога Нидра?

  1. Първо лягате по гръб в удобна позиция, като дланите Ви сочат нагоре.
  2. Наблюдавате дишането си, като се стремите то да бъде бавно и дълбоко.
  3. Започнете мислено да се спирате върху всяка част от тялото си, започвайки от пръстите на дясното стъпало, като едновременно с това казвате три пъти: „Отпусни… отпусни… отпусни“.
  4. Продължете нагоре по целия десен крак, след което преминете към левия. На този етап трябва да усетите долната част от тялото си лека, напълно отпусната и дори приятно изтръпнала или затоплена.
  5. След това отпускате областта на таза, корема, гърдите, раменете, ръцете, гърлото, лицето и главата. Най-приятната част идва на този етап, когато цялото тяло е статично и дотолкова отпуснато, че сякаш се носите по гръб в спокойни води.
  6. Излизането от практиката става плавно, като бавно връщате осъзнаването си към отделните части на тялото, придружено с леко размърдване.

 

Йога нидра е прост, достъпен и приятен начин, по който можете да завършите своята йога практика. Важното е да се отпуснете и без да изпускате „поводите“ на осъзнатостта, да се насладите на усещанията.