Кундалини йога

Кундалини йога е разновидност на йога, при която се акцентира върху идеята за космическата енергия, наречена Кундалини. Идеята за Кундалини се основава на разбирането за двете тела на човека – грубо, материално тяло, което е обект на интерес за конвенционалната медицина, и фино тяло, разположено вътре в грубото, което е приоритет за йога.

Между двете тела съществува мрежа от енергийни канали (нади). Финото тяло се състои от седем центъра (чакри), разположени по протежението на гръбначния стълб. В основата му се намира и енергията Кундалини, която в традицията бива изобразявана като навита змия.

Енергията Кундалини е синоним на творческа енергия

Тя е потенциал, въображение, сила, смелост. Тя се свързва с жизнения поток, необходим за всички наши действия и начинания. Докато лежи навита на спирала, тя е инертна и безполезна, дори нещо повече – застояването ѝ се асоциира с образуване на токсини.

Щом бъде събудена обаче, тя се превръща в божествен нектар, издигащ се по каналите на човешкото тяло, като заедно с това практикуващият също се издига до състояние на чисто осъзнаване.

Това събуждане става по множество начини – чрез физически упражнения (крия), дихателни практики (пранаяма), задържане на дишането (кумбхака), комбинация от специфични пози на тялото и заключвания (мудра), чрез напяване на свещени формули (мантри) и използване на изображения (янтри).

Като цяло Кундалини йога може да се различава от другите стилове по това, че често включва динамични серии и бърза и ритмична пранаяма, наречена огнено дишане, но накрая задължително завършва с релаксация и медитация.

По какво можем да разберем дали сме задействали своята Кундалини?

Събуждането на Кундалини е съпътствано от специфично чувство на топлина (обикновено интензивна), а преминаването ѝ през чакрите се проявява чрез следните симптоми – долната част на тялото става абсолютно неподвижна и непоклатима, като вкаменена, докато там, където действа Кундалини, се поражда силна топлина, дори парене. Самото задействане на енергията е трудна задача и изисква продължителна практика. То се реализира в момента, в който е постигната абсолютна неподвижност на тялото, мисълта и дъха.

Целта на Кундалини йога е човек да постигне чисто осъзнаване, поради което другото ѝ име е йога на осъзнаването. Това е висшата цел. Страничните ползи от практикуването на Кундалини йога обаче са свързани с разгръщане на жизнените сили и творческия потенциал на човека, с енергизиране на тялото и ума, както и с повишаване на контрола върху тях. Това е практика, която регенерира и подобрява всички жизнени функции – на дихателната, кръвоносната, ендокринната и репродуктивната система – и дава възможност да впрегнем енергията на съзнанието и емоциите по такъв начин, че да умеем да овладяваме себе си и да не се превръщаме в жертви на своите мисли и чувства.

Разпространената днес Кундалини йога се провежда основно по методологията на индийския мистик Йоги Бхаджан, който през 1968 г. представя в Америка своята синкретична версия на учението. Той смесва тантрични идеи, Хатха йога и мантри от сикхската традиция, чийто представител е, тъй като е родом от Пенджаб. Днес Кундалини йога е сред най-популярните в Америка, особено в средите на холивудските звезди.