Йога за начинаещи

Ако сега започвате своето пътуване в света на йога, навярно си задавате някои основни въпроси: какво точно представлява йога; дали е подходяща за мен; колко често мога да практикувам; какъв стил да избера и т.н.

 

Какво Ви трябва за първия йога клас?

 

Екипировката за една йога практика е съвсем проста – нуждаете се от постелка и свободни дрехи от леки материи, които Ви позволяват да се разтягате и да се движите свободно.

За някои класове са необходими помощни средства, като болстери, одеяло, стол, въже, колан и др., но тъй като обикновено са подсигурени от студиото, което посещавате, като начало е добре да разполагате със собствена постелка и дрехи, които Ви карат да се чувствате удобно и не възпрепятстват практиката.

Препоръчително е да не се парфюмирате преди практиката, тъй като това може да създаде дискомфорт както за Вас, така и за останалите в групата, особено по време на дихателните упражнения или финалната релаксация.

 

Дали йога е подходяща за Вас?

 

Йога е достъпна практика, която може да се адаптира към индивидуалните особености на всеки човек, независимо от неговата/нейната възраст, телосложение, тегло, произход или вероизповедание.

Единствените ограничения може да възникнат при наличие на определен физиологичен проблем или сериозна скорошна травма – в тези случаи конкретни пози или дихателни упражнения могат да бъдат противопоказни и преподавателят предлага по-лесни и безопасни варианти.

Ако сте на възраст над 60 или Ви липсва гъвкавост, започнете първо с по-лека практика и когато се почувствате физически и психически по-уверени, продължете с нещо по-трудно.

Важно правило е никога да не подлагате тялото си на болка. Усещането за лек дискомфорт, е напълно нормално, тъй като ни позволява да усетим границите на настоящите си способности, но когато е налице болезнено усещане, това е призив на тялото да не го насилваме.

 

Какви ползи ще Ви донесе практикуването на йога?

 

Независимо от факта, че повечето хора започват йога именно заради физическия аспект на практиката, благотворните ѝ ефекти обхващат всички нива на нашето съществуване:

  • укрепва мускулите, раздвижва ставите, тонизира органите;
  • балансира емоциите и успокоява ума;
  • подобрява съня;
  • подпомага възстановяването от травми;
  • подобрява гъвкавостта и стойката;
  • регулира кръвното налягане и укрепва сърцето;
  • освобождава от натрупания стрес и зарежда с енергия;
  • учи ни как да дишаме правилно и стимулира прочистването на белите дробове;
  • подобрява самооценката и ни прави по-уверени;
  • подпомага изграждането на здравословни навици в ежедневието.

Към кой стил йога да се насочите?

 

Обикновено начинаещите избират практиката на Хатха йога, като първоначално асаните се изпълняват в по-леките им варианти. Практиката е фокусирана именно върху физическия аспект, а медитацията и пранаяма са на по-заден план.

В основата на т.нар. осемстепенен път на Патанджали е именно асана, откъдето започва надграждането към останалите нива.

Когато усетите, че придобивате необходимата ментална и физическа настройка, можете да изпробвате и други стилове. Обикновено се започва с едно или две занимания седмично, които обикновено водят до бърза промяна, особено на физическо ниво.

Ако практикувате три или повече пъти в седмицата, ще усетите как йога постепенно се превръща в неизменна част от начина Ви на живот и повлиява всички Ваши навици.

Не на последно място да припомним, че йога не е религиозна практика. В основата ѝ е заложен стремежът към себеизследване и себепознание чрез определени техники, като започва от физическото ниво и се разширява към по-фините ни аспекти.