Йога музика, аксесоари и помощни средства

Йога музика

Като духовна практика, йога навярно си подхожда повече с тишината. В нея обаче по-скоро става дума за вътрешната тишина, или неподвижност. Според Патанджали йога е преустановяване на колебанията на ума, което означава да обърнем поглед навътре към себе си, без да бъдем подвластни на каквито и да било разсейващи фактори.

За много практикуващи музиката може да бъде незаменим водач или по-скоро спътник в това пътуване. Добре подбрана, тя е идеалният акомпанимент към дихателните практики (задава ритъм и помага за регулиране на дишането), както и за асани, изпълнявани последователно (както е при Поздрав към Слънцето, или Суря намаскара).

Разбира се, музиката следва да бъде съобразена с динамичността или с липсата на такава в различните етапи на практиката. Ето и няколко предложения за музикален съпровод на Вашите йога занимания: Snatam Kaur, Mirabai Ceiba, Bachan Kaur, MC Yogi, Deva Premal, Moby, Krishna Das.

 

Йога аксесоари

Днес има огромно разнообразие от йога аксесоари, но истината е, че за да бъде практиката Ви пълноценна, не се нуждаете от много от тях. По отношение на облеклото, изберете дрехи, с които се чувствате удобно и не възпрепятстват движенията на тялото.

Постелката е задължителен елемент от набора аксесоари, тъй като Ви позволява да практикувате навсякъде, независимо от подовата настилка. Постелките, които плътно прилепват към пода и не се плъзгат по повърхността, са най-добрият вариант. Мнозина предпочитат да използват хавлия (за йога тя е специална), която предотвратява подхлъзването по време на практиката.

Чантата и почистващият препарат за постелка са въпрос на избор. Лекото одеяло е един от най-полезните аксесоари, макар да спада по-скоро към помощните средства. То се използва при много от асаните за омекотяване или като допълнителна опора, а по време на релаксация – за покриване на тялото.

 

Помощни средства в йога

Всеки практикуващ може да изпълни дадена асана, ако разполага с необходимите помощни средства, които да му помогнат в подравняването и наместването на тялото в удобна поза. Именно когато задържаме позите за известно време, можем да постигнем полезния им ефект.

Помощните средства в йога практиката се наричат още пропсове. Всъщност всичко може да бъде пропс, стига да се използва по правилния начин. Най-важните помощни средства са: блок, болстер, въже, колан и одеяло, а за опора – стена или стол/пейка.

  • Блок – има формата на тухла и затова се назовава по този начин. Поставя се под седалището, гърба и главата, за да улесни отпускането в позата (използва се например, когато практикуващият не може да достигне пода, най-често при навеждания напред).
  • Болстер – представлява голяма продълговата и твърда възглавница. Използва се по-често от блока за опора под седалището или гърба в легнало положение, тъй като намалява напрежението в тези части на тялото при заемане на асаната.
  • Колан – лента с механизъм за затягане. Използва се, за да улесни събирането на двата крака в определени пози или за придърпване на единия крак, когато достигането му с ръка не е по силите на практикуващия; осигурява стабилност в позата.
  • Въжетата се закрепват на стената и помагат на практикуващия при асаните с извиване напред и назад за безопасно и постепенно разтягане на раменната област, подпомагат укрепването на мускулите и облекчават дискомфорта в гърба при заемане на определени пози.
  • Столът и стената дават стабилност и сигурност на практикуващия. Стената осигурява опора при някои обърнати асани, поддържа крайниците или изправен гърба при пози в стоеж или навеждане напред. Столът е многофункционален пропс, който намира най-широка употреба в Айенгар йога.