Какви са ползите от аюрведичния начин на хранене?

 1. Аюрведичният начин на хранене ни позволява да консумираме всички видове храни, като ни дава напътствия за различните концепции и ни помага да осъзнаем ролята на правилното хранене в нашия живот.
 1. Обръща се специално внимание на храносмилателния процес и поддържането на метаболизма в баланс.
 1. Аюрведичното хранене има индивидуална насоченост – съобразено е с възрастта и местоположението на човека и отчита промените в сезоните и времето. Тази гъвкавост прави концепцията по-близка на хората и улеснява приложението на хранителния режим в ежедневието.
 1. Аюрведичното хранене помага на хората да възстановят нормалните функции на тялото си (здрав сън, редовeн стомах и т.н.), както и да възвърнат усещането си за щастие в живота.
 1. С вида храна в Аюрведа се набляга както на процеса на храносмилане, така и на правилното елиминиране на непотребните вещества, т.е. на функциите на отделителната система, което позволява на тялото да възстанови естествения процес на регенериране на тъканите.

Аюрведични храни и холистични методи

 Включват се всички видове храни, но съчетани в подходящи комбинации. В аюрведичното хранене продуктите могат да се комбинират така, че да се постигне синергичен ефект с цел подобрение на здравето.

 1. В Аюрведа не съществува „редукционистката“ идея, или идеята за еднотипна диета, каквато е протеиновата или базираната само на мазнини.
 1. Преобладава готвената и обработена храна, като целта е да се отстранят затрудненията на храносмилателният тракт по време на процеса на преработка и усвояване на храната.
 1. Специално внимание се отделя на влиянието на храната върху състоянието на ума и на тази основа се планира съответната диета. Например хората, извършващи предимно физическа работа, трябва да приемат храна, която е различна от тази на упражняващите интелектуален труд, например в сферата на образованието или на научните изследвания.
 1. Аюрведичното хранене е базирано на индивидуален подход, което позволява на отделния човек да избира храните, които консумира, според своите нужди и физическо състояние.
 1. Подсилването на имунната система е друга важна полза, която може да се наблюдава при хората, следващи принципите на аюрведичното хранене.
 1. Правилният начин на хранене може да спре развитието на много автоимунни заболявания, възникнали в резултат на нездравословни комбинации от храни, като например плодове с мляко, риба с млечни продукти, плодови салати, или хранене без каквито и да било правила.
 1. Аюрведичният начин на хранене е свързан с много висока лична дисциплина, като се вземат предвид нормалните физиологични функции. Указанията за хранене включват правила относно това кога и как да се приема храна, кой вид храна е подходящ и кой – не в определено време на деня или годината и т.н.
 1. Като следваме тези правила, тялото ни ще може лесно да смели храната, да я превърне в положителна енергия и по този начин да регенерира тъканите.
 1. Дисциплината е важен фактор в хранителния режим, основан на Аюрведа. Стриктно се забраняват такива видове храни, които могат да причинят загуба на контрол върху тялото и ума, като например употреба на прекомерни количества алкохол, чесън или различни видове вредни храни, познати като tamasic food, които водят до дисбаланс на организма.
 1. Правилният избор на храна и хранителен режим помага да се постигнат основните житейски цели: вътрешен мир, щастие и дълголетие.