Йога асани за пета чакра

Източникът на изразяването ни е петата чакра, която е центърът, който дава глас на духа ни. Тук енергията се трансформира в проявите ни във физическия свят. Разположена в центъра на гърлото, петата чакра е свързана с творчество, правдивост, звукови вибрации, честност, лоялност и нежност.

 

Силата на тази чакра се състои в способността ни да разбираме, кои сме и да отстояваме това публично. Чакрата се символизира с небесно син лотос с шестнадесет венчелистчета. С пречистването й умението ни да чуваме се превръща в съзнателно слушане, от което възниква  дълбокото познание, водещо към по-задълбочени житейски резултати.

Свързано с утвърждаването „Говоря“, творческата личност по същество ще се нуждае от чиста, отворена чакра, за да постигне отлични резултати в тази област. От друга страна, недостатъците на една затворена чакра се проявяват с проблеми с щитовидната жлеза, проблеми със слуха и говора, невежество или знания ,използвани неразумно и нечестно.

Ето едно кратко ръководство за чакрата на гърлото:

  • Цвят: Небесно син
  • Елемент: Етер или Акаша
  • Жлези/органи: щитовидна жлеза, паращитовидна жлеза, хипоталамус, гърло, уста
  • Скъпоценни камъни / Минерали: Тюркоаз, Хризокола, Целестит, Син Топаз, Содалит, Аквариум, Азурит, Лапис Лазули, Кианит.
  • Храни: сини или лилави плодове и зеленчуци

Трябва да спрем и да се замислим, ако се окажем привлечени от синия цвят в почти всички свои избори, от където произтича творческото мислене и самоидентифицирането ни. Простата причина, за да бъдем привлечени от специфичен цвят, означава липса на този цвят в нашата аура и неправилното функциониране на тази чакра. Поставяйки си намерението да я освободите от всякакви блокажи, включете йога позите в ежедневната си практика, които са споменати по-долу, за да я хармонизирате.

Движение за освобождаване на шията

Йога асани за пета чакра

Как се прави: Седнете в удобна поза с удължен гръбнак. Започнете с въртене на врата, първо по посока на часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка, пет пъти. Вдишайте и, докато издишвате, завъртете леко врата си, погледнете надясно. Вдишайте, върнете се в центъра, отново издишайте и обърнете главата си на лявата страна. Повторете това  движението  5-7 пъти.

Сега леко наклонете врата си първо на лявата страна и поставете лявата си ръка от дясната страна на главата. (Вижте изображението по-горе.) Натиснете лявото рамо надолу. Внимавайте да не го повдигате. С много лек натиск натиснете лявата ръка и издърпайте шията към лявата страна. Усетете разтягането от дясната страна на шията. Вдишайте 5-7 пъти. Върнете се и повторете същото упражнение от другата страна.

Защо да правим това: Всички форми на нерви и енергийни канали се пресичат в областта на шията. Когато тя е скована, тези канали са под напрежение. Освобождаването му автоматично ще освободи тежестта в шията и чакрата на гърлото.

Поза на седнала котка крава (Seated Cat Cow Pose)

Йога асани за пета чакра

Как се прави: Това е модификация на седналата котешката поза (Marjaryasana) и на кравата поза (Bitliasana). Тя е чудесна за тези, които са принудени да седят продължително на работните си места.

Седнете на стол и поставете ръцете си на колене или на масата за по-голяма опора. Докато вдишвате, леко извийте гърба си, образувайки дълбока вдлъбнатина в гръбначния стълб, и погледнете нагоре. Докато издишате, избутайте пъпа назад към гръбначния стълб и погледнете надолу. Повторете това упражнение от 5 до 7 пъти.

Защо правим това: Движението на свиване и освобождаване на гръбначния стълб и шията разхлабва стегнатите мускули в областта и позволява на чакрата да се разшири. Открийте темпото си и правете тази поза бавно, като ритмично вдишвате и издишвате всеки път.

Сингасана или Лъвска поза (Singhasana or Lion Pose)

Йога асани за пета чакра

Как да я правим: Седнете във Ваджрасана (гръмотевична поза) с краката, насочени навън. Ако не можете да направите това, седнете с кръстосани крака. Поставете дланите на двете си ръце на коленете и изпънете пръстите. Докато вдишвате, разширете очите си, извадете езика си, свийте мускулите на гърлото и издишайте със силен звук „Хааа“. Това  наподобява рев на лъв.

Защо да правим тази поза: Укрепвайки мускулите на гърлото, шията, гърдите и лицето, позата почиства всяка форма на запушвания в петата чакра. Дава ви увереност свободно да изразите себе си и да командвате с авторитета на лъва.

Халасана или плуг поза (Halasana or Plow Pose)

Йога асани за пета чакра

Как се прави: Легнете със свити колене на пода. Поставете краката си до 90 градусова позиция. Натиснете лакътя си върху земята и придържайте талията си от двете страни. Повдигнете бедрата си нагоре и започнете да движите краката си назад.

Изпънете краката си над главата, докосвайки пода с тях.

Първоначално може да поставите одеяло на пода зад главата си, за да поставите краката си върху него и после постепенно директно върху пода. Погледът ви трябва да е в пъпа, а ръцете първоначално да поддържат гърба ви. В пълна поза ръцете могат да се прострат, а пръстите могат да бъдат преплетени, след като успеете да намерите баланс.

Ако по някое време почувствате болка в шията, започнете бавно да се връщате, като първо върнете краката си на 90 градуса и след това ги поставите на пода.

Защо да я правим тази поза: Чрез притискане на петата чакрата, тази поза изтласква цялата негативност и отваря задната част на шията. Това действие също стимулира щитовидната жлеза и е чудесно за лечение на всякакви по-сериозни неразположения поради дисбалансирана пета чакра.

 

Viparita Karani поза: краката на стената

                  Viparita Karani

Как се прави: Започнете с използването на опора. Това може да бъде дълга, голяма възглавница (или тухли) и седнете до нея.

Йога асани за пета чакра

Най-напред сгънете краката си, а ходилата опрете на стената. Ръцете се оставят отпуснати. Накрая повдигнете краката си и ги опрете изцяло на стената. Останете така от 10 до 15 вдишвания, може и повече. Гледайте да не изкривите опорната възглавница, когато приключвате. Вместо това се плъзнете  от нeя на пода, преди да се обърнете настрани.

Защо да я правим: Випарита Карани асана е терапевтична поза и се препоръчва за облекчаване на всяка форма на стрес и напрежение. Тя отпуска органите от гравитационното дърпане, с което се сблъскваме ежедневно. Тази позата също има способността да променя посоката на кръвта, както и да увеличи притока й в областта на шията и гърлото, като стимулира щитовидната жлеза, функциите на ендокринната система и разширява чакрата Вишудда. Тази поза помага на кръвообращението нежно да  се движи към горната част на тялото и главата, което създава приятно възстановяване на баланса, след като сте стояли дълго време седнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.