Какво най-важно трябва да знаем за чакрите?

Днес основна тема на разговора ще бъдат чакрите. Ще се спрем на тях, като понятие в йога и в индийската и азиатската традиционна медицина като цяло.

Какво най-важно трябва да знаем за чакрите?

Когато чуем за чакри, много хора веднага правилно свързват този термин понятийно с йога, индийските духовни учения и източната медицина. Знаем ли обаче всъщност какво представляват те и какви са техните особености?

Какво най-важно трябва да знаем за чакрите?

Произход и значение на думата

Самото название “чакра” произлиза от санскритската дума за колело или кръг. По този начин древните индийски философи и лечители са избрали да наричат седемте ключови центъра в човешкото енергийно тяло, които действат като негова основа. 

Всяка чакра има свои съответни характеристики и също така свои присъщи природни елементи или, иначе казано, стихии. Завихрянето им в нашето тяло е отговорно за много от състоянията и промените, които се случват в него.

В йога се смята, че жизнената енергия (наричана “прана”) обхожда тялото ни с помощта на чувствителни канали, чието название е “нади”. Там, където тези канали се пресичат, се образуват енергийни клъстери или иначе казано – чакри.

Ако сте от хората, които се чувстват “алергични” към разни спиритуални теми от типа, съветваме ви все пак да не бързате да приключвате с четенето. 

Всъщност говорим за нервни центрове или енергийни депа, разположени в ключови органи. Те са изворът на нашия живот. Всяка от тях е отговорна за определена жизненоважна жлеза от нашата ендокринна система. Те са натоварени с мисията да контролират баланса му в буквалния смисъл, при това без никакви излишни врели-некипели.

Седемте чакри в човешкото тяло

В различните азиатски философии чакрите биват различен брой. Те обаче винаги са между 4 и 7. Според йога например, енергийните кръгове – чакри са седем и са следните:

Коренна (известна също под санскритското име Муладхара) – тази чакра е символ на женското начало, но също и на мъдростта. Тя отговаря за фундаменталната нужда на човека – оцеляването и чувството за безопасност и сигурност. От друга страна, тя е свързана с изконно човешкото чувство на мързела.

Далачна, или още наричана сакрална (Свадиштхана) – тя пък е енергийният сектор, свързан с чувството на близост, креативната енергия и като цяло приятните изживявания.

Какво най-важно трябва да знаем за чакрите?

Така нареченият Слънчев център (от санскр. Манипура) – това е центърът на жизнената енергия. Намира се в областта на слънчевия ни сплит.

Сърдечна чакра (Анахата) – символизмът на тази чакра в индийската философия е подобен на категорията на сърцето в западния свят. Тук се крият любовта и обичта към себе си и към другите.

Гърло (Вишудха) – наричана още пречистващата чакра. Естествено, както и се подразбира, нейната роля в комуникацията ни протича през нея.

Може би вече сте чували за главовата чакра (Аджна). Не сте? Помислете пак! Именно тя представлява нашето така нареченото “трето око” – мистериозният духовно-сетивен орган, за който толкова много се говори. 

За короната (Сахашрара) можем да кажем, че тя е центърът, от който тръгва връзката на всеки един от нас с божественото. При хората, при които тази чакра е будна, се забелязва ускорен процес на вдъхновение и продуктивност, а също и понякога непонятен оптимизъм.

Какво влияние имат чакрите върху човека?

Какво най-важно трябва да знаем за чакрите?

При всеки един от нас определени чакри са по-дълбоко активирани от други, които за сметка на това са по-пасивни. Те определят нашите силно и слабо засегнати черти, емоции и чувства, дори могат да са решаващи и по отношение на нашето лично здраве.

Точно затова всеки човек трябва да стимулира определени центрове при себе си и напротив – да се старае да успокоява други, които имат навика да предизвикват дисбаланс в нашето тяло, здраве и живот.

Какво означават те?

Както свой собствен природен елемент, всяка чакра си има и други характеристики. Тъй като се смята, че чакрите са източник на светлинни лъчи, тези лъчи имат своя дължина и честота на вълната. 

Ние виждаме това като цвят, който отговаря на характера на съответния енергиен център. Коренната чакра, например, свети в червен цвят, сакралът – в оранжев, слънчевият сплит – в жълт, гърдите – в зелено, гърлото – в синьо, главата – в индиго, а короната – във виолетово.

Когато медитираме, можем да се опитаме да си ги представим визуално – всяка със своето излъчване. Да си дадем сметка, че цветовата гама всъщност определя особеностите на излъчваната светлина. 

По този начин ще стимулираме съзнанието си да ги възприеме като уникални центрове, които малко или много определят цялостното ни състояние на енергийно равнище.

Как можем да регулираме баланса на нашите чакри?

Има много начини да се погрижим да поддържаме здравето на своите енергийни центрове.

Един от начините да го постигнем е чрез специални упражнения. Всяка йога асана има конкретно влияние върху точно определена чакра или комбинация от чакри. 

Практикувайки ги, ние стимулираме някои конкретни аспекти от своето енергийно тяло. Именно по тази причина е добре да знаем точно какво правим. От една страна трябва на първо време да разберем коя чакра при нас е блокирана, а след това да вземем мерки за подобряването на състоянието ни.

Освен йога, разбира се, има и други начини да въздействаме на чакрите. Можем да използваме мантри, кристали и други скъпоценни камъни, амулети от тях, а също така чрез чайове и отвари, духовни ритуали и др. 

Самата западна медицина също лекува тях с медикаментите и терапиите си, само че по хипократовия метод – фокусирайки се върху симптомите на дисбаланс.

Асани, които могат да ни помогнат да балансираме своите чакри

Врикшасана

Това е една поза, която има изключително силен балансиращ ефект. Освен това тя действа като барометър – колкото по-трудна ни се струва за изпълнение, толкова по-вероятно е една или повече от чакрите ни да са извън естественото си състояние на покой. Това се отнася с най-голяма сила за Муладхара чакрата. 

Навасана

Наричана на български “лодка”, тази асана активира най-вече далачната чакра и слънчевия сплит.

Девиасана

Също на сакралната чакра въздейства и позата на богинята – така наречената девиасана.

Шавасана

Както стимулират някои центрове, позите съответно успокояват други. Шавасана, например, има упокояващ ефект върху Аджна и Сахаршрара чакрите, докато на Муладхара чакрата се отразява стимулиращо.

Ако имаме нужда да балансираме нашата Аджна, можем да се възползваме също така и от позата сукхасана, най-вече в комбинация с медитация и дихателни упражнения.

Маласана

Ако пък искаме да успокоим нашата коренна чакра, можем да се доверим на една поза с интересно име асаната – позата гирлянд или иначе казано маласана. Тя представлява нисък, но удобен клек, лесен дори за начинаещи.

Сурия намаскар

Слънчевите поздрави са изключително подходящи, тъй като тяхното влияние е равномерно разпределено върху всички наши енергийни центрове.

Снимки: Unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.