Ползите от сутрешната медитация

Ползите от сутрешната медитация

Същност на медитацията

Медитацията е практика за постигане на вътрешен мир. Човек насочва мисълта си към нещо конкретно като начин на дишане, усещане или определена фраза, наричаща се мантра. Целта е да се постигне максимална концентрация и пълен релакс. 

Техники за медитация  

Медитацията е процес, при който може да е необходимо известно време и практика, за да открие всеки най-добрия за себе си начин за пълно освобождаване на мисълта. 

Отначало хората предпочитат да са сами, в тихо помещение и на приглушена светлина. С натрупване на опит медитирането става възможно дори по време на пътуване, в офиса или сред други хора в спортната зала, например. 

Така успяваме да освободим съзнанието си от натрупаното напрежение,    ежедневния стрес или да прогоним появили се лоши мисли. Обяснено със съвременната терминология, това е начин да рестарираме нашите мисли и да отсеем нужната от ненужната информация. 

Ползите от сутрешната медитация

Познати са различни техники за медитация, някои от които са по-масово приложими. 

Ето и част от тях:  

  • Мантра медитация – медитиращият повтаря една и съща дума или фраза многократно, за да се освободи от останалите разсейващи го мисли.
  • Тратака – при този подход е необходима концентрация върху даден обект. Това може да е изображение, символ или дори пламък на свещ.
  • Визуализация – човек си представя обекти, места, ситуации и усещания, с чиято помощ да постигне концентрация.
  • Чакра медитация – седем са енергийните центрове у всеки човек. Те се наричат чакри и по време на тази медитация е необходима концентрация и визуализация върху една една от тях. Едновременно с това се повтаря определена мантра.
  • Осъзната медитация – фокусът е върху определен момент, събитие и усещане, което не се анализира, а само се използва като отправна точка за релакс.
  • Дишаща медитация – концентрацията се постига на база вдишванията и издишванията. При съсредоточаване върху процеса на дишане, по-лесно се елиминират останалите мисли и усещания.
  • Сканираща медитация – човек мислено преминава по цялото си тяло, все едно сканира отделните му части или органи, за да се слее напълно със себе си и за кратко да се освободи от външния свят. 

Независимо от вида на практикуваната медитация, целта на всички тях е една и съща – освобождаване от вътрешното напрежение. Доказано е, че подобна релаксация не само е антистресова, но и подобрява емоционалното, психическото и физическото състояние на човек. 

Ползите от сутрешната медитация

Кога да медитираме? 

Може да се каже, че няма неподходящо време за медитация. Установено е обаче че един от най-удачният момент е рано сутрин, веднага след събуждане. 

Счита се, че медитирането тогава е изключително силно зареждащо. Човек е отпочинал след съня, все още не се е натрупало обичайното напрежение след часове работа, няма ги всички онези мисли, провокирани от многото ангажименти. 

Изпълнението на сутрешна медитация се предполага, че е най-ползотворната за нервната система. Тя увеличава психическата и емоционалната енергия на човек и е своеобразен “чист” старт на деня.     

Същност и специфики на сутрешната медитация 

Сутрипната медитация не изисква някакви специални умения, всичко зависи от вътрешната настройка и от някои достъпни за изпълнение правила и ритуали, които ще помогнат за качествения релакс в началото на деня. 

Следването им може да е в помощ на всеки, който иска да е позитивен, ведър, работоспособен и готов за предизвикателствата в ежедневието.  Ето и няколко ценни съвета. 

Качествената медитация сутрин е пряко зависима от пълноценната почивка през нощта. Ако човек не е осигурил нужните минимум 8 часа сън на своя организъм, няма как да се събуди в добра кондиция за предстоящите задачи. Сънят наистина е здраве, така че не се лишавайте от него. 

Ползите от сутрешната медитация

Дори да сте спали достатъчно време, възможно е да се събудите уморени и в лошо настроение. Медитацията ще е отличен начин да се справите с негативните емоции като ги преодолеете лесно с фокусиране върху позитивни мисли и очаквания от следващите часове. 

Определени хора не могат да са достатъчно организирани рано сутрин. Вариант е да се прави програма от предния ден или да се става по едно и също време, а ранните процедури да бъдат предварително изчислени и приоритетно подредени. Това ще е отличен старт, без допълнителен стрес и напрежение в първите часове на деня.   

Понякога е проблем да се отпуснем точно в моментите, когато цялото семейство се подготвя за своите задачи. Затова медитацията може да се случи в рамките на няколко минути, докато още не е настанала суматоха наоколо. 

Друг начин е да се определи кътче в дома, където човек да бъде необезпокояван и да може да се усамоти.  

По време на медитация, светлината понякога е пречка, а друг път помага. Това може да го съобразите с часа си на ставане – преди или след изгрев. А и винаги може да спуснете щорите, ако само на тъмно се отпускате напълно.  

Истината е, че всеки трябва да се съобрази със своите индивидуални нужди, емоции и тяло. Някои хора се нуждаят от следване на точен ритуал, докато други могат по-бързо да приемат промените. 

За да се получи качествена и зареждаща медитация рано сутрин са необходими постоянство и устойчивост. Резултатът обаче няма да закъснее – ще ставате все по-организирани, положително настроени и успешни през деня.    

Ползи от сутрешната медитация. Как влияе тя върху настроението и силата на духа? 

Медитацията след ставане от сън е отличен старт на новия ден. Придържането към ежедневен график още от сутринта е начин за по-добра организация чак до вечерта. 

Така се намалява стреса и притеснението от непредвидени ситуации. В съзнанието се избистрят задачите и целите, които всеки един си поставя. Понякога това е вариантът да се отървем от нашата неумереност и страха от неуспех. 

Когато човек е спокоен, той може да намери нов подход и да разреши пречки, на които до този момент е гледал, като на непредолими. Медитацията е релакс, но и преоткриване. 

Като останеш насаме със себе си, на преден план излизат личните желания и потребности, избистрят се позиции и възможните реакции в една или друга ситуация. 

Сутрешната медитация е полезна не само за подреждане на собствените ни мисли и емоции. Тя е пряко свързана с физическото състояние на организма.  

Спокойствието помага да се преодолеят състояния, като болки в стомаха от нерви, главоболие от напрегнатост, виене на свят и други неприятни физиологични състояния, които са най-вече от стрес. 

Напрежението е един от факторите за появата на определени здравословни проблеми като хипертония, захарен диабет, сърдечни заболявания, наднормено тегло, мигрени и депресии. Медитирането поддържа добрия тонус на ума и тялото. 

Снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.