Какво представлява ащанга йога?

Аштанга йога е не само гимнастика. Тя е най-вече път към духовно израстване и уравновесеност. Също така, изучавайки я, ние се докосваме до житейски истини и опит, предаван през вековете.

Какво представлява ащанга йога?

Какво представлява ащанга йогата?

Преведено от санскрит, аштанга произлиза от съчетанието на думите ашта и анга и буквално означава “осем крайника” или “осем разклонения”. Това е път към йога и пълна степен на самадхи (от санскрит – триединство, най-висшата форма на съзнание, постижима посредством медитация). Под осемте разклонения визираме осемте метода, описани в Свещените Сутри, събрани от Патанжали.

Яма – добродетелите

Ямите в аштанга йогата са пет и включват необсебване, ненасилие, въздържане от кражби, истинност, както и вярност (брахмачаря). Те полагат основния морален фундамент в аштанга практиката.

Какво представлява ащанга йога?

Нияма – ритуалите, обичаите, правилата

Те са вторият стълб в ащанга йога. Именно те са инструментите, които можем да използваме за нашето въздигане. Те са свързани със себенаблюдението, себепознанието и самодисциплината. Всеки човек, който решава да тръгне по пътя на йога, трябва да намери и спази своите ниями, за да постигне съвършенство.

Асани – така наричаме йога позициите

Една аштанга йога практика продължава между час и час и половина. За това време изпълняваме конкретни сетове от пози или техните вариации. Започва се с по-леките и се преминава нататък към по-трудните позиции.

Пранаяма – упражнения за дъха

Тази своеобразна гимнастика е неразделна част от аштанга йога.

Пратяхара – отдръпване от изкушенията на сетивата

Към тази категория въздържание спадат и йогическите обети за мълчание, въздържание от полова, социална и друга близост. По отношение на целибата пратяхара се доближава до ямата брахмачаря.

Какво представлява ащанга йога?

Дхарана – упражнения за концентрация

Това е изключително важна стъпка, защото при нея се получава натрупването на енергиен фокус. Именно дхарана е пътят към правилната настройка, която ни е нужна за лесна и плодотворна медитация. 

Когато успеем да напипаме тази тънка струна, ще усетим, че се намираме в настоящия момент и не се пилеем извън него, като това ни носи щастие и удовлетвореност от живота.

Дхяна – или иначе казано – медитация

Това е седмият клон на аштанга йогата. Медитацията е разсъждение и размишление, но също и наблюдение. 

Този процес трябва винаги да бъде изключително безпристрастен и не бива да го оставяме да отива в посока на формиране на мнение или да се въвеждаме в илюзия, че разсъждавайки над нещо, ние добиваме истинно знание за него. Фокусът на дхяна е това, което избистряме в дхарана практиките.

Самадхи 

Ако трябва да се опитаме да поставим нещата възможно най-просто, това е нещо като “малката нирвана” в рамките на самсара. Тя е най-голямото блаженство, което можем да постигнем при редовни йога и медитативни практики.

Какво представлява ащанга йога?

Специфики на ащанга йога

В аштанга йога се изпълняват традиционни серии от асани в точно определена поредност.

Традиционно аштанга йога практиките започват и приключват с пеене на мантри, за разлика от други школи, при които това е оставено само за края на сеанса. Това ни помага да настроим съзнанието си на медидативна вълна и да го подготвим за предстоящите упражнения.

След като сме готови да пристъпим към динамичната йога практика, време е да започнем същинската част. Със слънчевите поздрави (суря намаскар) загряваме нежно и преминаваме към медитация в движение. 

Тази поредица от асани естествено регулира дъха особено ако се постараем да поддържаме уджаии дишане по време на изпълнението им. Вдишвайте при движения, които включват разтягане, протягане, разпъване и разтваряне. Издишвайте при стягане, прибиране, свиване и затваряне.

Следва същинската част от сеанса. От слънчеви поздрави преминаваме към основните асани, завихряйки още повече енергията в нашето тяло. Преминаваме, при желание и възможност, с по-трудните позиции, както и с така наречените “инверсии” – асаните, при които сърцето застава под таза.

Завършваме с мантри и кратка медитация. Така плавно и лека-полека излизаме от медитативното състояние, за да се върнем към всекидневието си, презаредили и готови за нови приключения.

Съществува и адаптация на аштанга йога в комбинация с виняса школата. Тя е разработена от К. Паттхаби Джоис и представлява нещо като модернизиран прочит на класическата практика. 

Въпреки че учителят е бил обект на обвинения, неговата работа по развитието на виняса аштанга йогата е дала ценно наследство в наши дни. Днес неин продължител е Р. Шарат Джоис, внук на основателя.

Ползи от редовната практика на ащанга йога

Ще забележите, че тази практиката се отразява добре на целия организъм, а също и на енергийно ниво.

На първо място, както при всяка йога, ще забележим моментално успокоение на съзнанието и ума. Занимавайки се с аштанга йога, в дългосрочен план можем да подобрим изцяло качеството ни на живот, както и да се преборим с редица проблеми като тревожност, психически зависимости, обсесивно-компулсивен синдром и др.

Редовната йога практика въздейства също така и на редица енергийни центрове в организма. Благодарение на това, ние започваме да се справяме с токсините по-ефективно и по-бързо, чувстваме се по-здрави и по-млади и се радваме на олекотена фигура без излишни усилия.

Освен това практикуването й подобрява мускулния тонус и ни помага да станем по-силни и издръжливи.

Аштанга практиките имат и мощен физиотерапевтичен ефект. Благодарение на него можем да преборим редица заболявания като сколиоза, болестта на Мари-Струмпел, както и да облекчим симптомите на дискова херния.

За кого е подходяща практиката?

Аштанга е чудесна както за посветени последователи на йога, така и за начинаещи, макар и те да имат нужда от доста по-сериозна подкрепа от страна на преподавател. При нея се иска една идея повече издръжливост, отколкото при класическата хата йога и ин йогата, но не се безпокойте. 

Ако все още за вас това е новост, по-сложните асани можете да адаптирате, използвайки техни по-лесни за изпълнение вариации. Предизвиквайте се всеки ден и след време нищо чудно да откриете, че вече се чувствате достатъчно готови, за да вдигнете нивото още повече.

Ключовото, което трябва да помним, когато избираме да практикуваме аштанга йога е, че смисълът от нея е в пътя, а не в постигането на желаната цел. Нито сложните пози, нито трудната практика ще ни отведе към съвършенството. 

Тъкмо напротив – трябва да се стараем да учим и да напредваме всеки ден и да си припомняме, че всяко тяло носи със себе си своите ограничения. Не бива да се пренасилваме, нито пък да отиваме твърде далеч. В крайна сметка най-важното е да имаме една спокойна, приятна и благотворна йога практика, нали така?

Снимки: Unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.