Какво представлява Айенгар-йога

Айенгар йогата е кръстена на името на своя създател, гуру Беллур Кришнамачар Сундарарая Айенгар, роден в Индия в началото на миналото столетие. До смъртта си през 2014 година той проповядва своите възгледи върху йога, с които цели да помогне на напредналите си ученици да постигнат съвършенство в практиката си.

Какво представлява Айенгар-йога

Тази школа се посвещава на търсенето на възможно най-близкото до идеалното изпълнение на всяка асана. Стилът й се отличава с особено внимание към детайла. Тъкмо това ги прави и толкова ефикасни. Същевременно, практиките са достъпни и за начинаещи, благодарение на помощните средства, чиято употреба е широко залегнала в тази школа.

Тук е редно да се отбележи, че през своя професионален път Б. К. С. Айенгар става автор и съавтор на някои от най-важните книги в съвременната индийска философия. 

През 60-те години на миналия век той събира колекция от описания на всички познати асани. Това е и най-богатата и задълбочена йога антология, писана дотогава, а и досега.

В лицето на дъщеря си Гита Айенгар, учителят намира свой верен последовател и съратник. Тя става наследник на неговата школа и също като него отдава на нея целия си живот. Основен фокус на нейните професионални търсения е развитието на специализирана Айенгар школа за жени. 

След като възрастният учител се пенсионира, тя застава на мястото му начело на основания от него институт RIMIYI – кръстен на неговата съпруга Рамамани, която се споминала в началото на 70-те години. 

За съжаление Гита също умира, около 4 години след своя баща. След нея ръководител на института става брат й и син на основателя, Прашант Айенгар.

Какво представлява Айенгар-йога

Какво са подпорите и за какво се използват в школата?

Така наречените пропсове водят названието си от английската дума “prop”, която означава подпора, помощно средство. Те са ключови в Айенгар школата, защото ни помагат да направим асаните, като истински майстори на йогата. 

Те могат да се използват както от напреднали практикуващи, за да се предизвикат на максимум, а също и от начинаещи, които все още имат нужда от малко помощ, за да направят успешно първите си самостоятелни стъпки в йога.

Какво представлява Айенгар-йога

По принцип класическите йога пози са така създадени, че пасват идеално на стандартната пропорция на тялото. Ситуацията обаче далеч не е такава при болшинството от практикуващите, дори и много задълбочените майстори, практикуващи и преподаващи йога. 

Пропсовете се използват за баланс в случаите, когато дължината на крайниците ни, гъвкавостта на ставите ни, друга индивидуална особеност на нашето тяло или пък заболяване или травма не ни позволява да изпълняваме позициите точно по начина, описан в древните книги.

От специализираните магазини можете да се сдобиете с подпори за йога, но за целта могат да се използват и предмети от бита, които имат подходящата здравина и форма. 

Какви са различните видове йога подпори?

Какво представлява Айенгар-йога

Йога блокчета

Блокчетата, също наричани тухлички, са широкоизползвани подпори дори и извън Айенгар школата. Съвременните йога тухлички са създадени от полимерна пяна с устойчив дизайн, който позволява да се отпуснем на нея, без да я повредим или да променим формата й. Едновременно с това тяхната повърхност е мека на допир, осигурявайки ни комфорт и сигурност.

Коланчета

Коланите се използват най-вече при стречинга и са незаменими за хората с по-малка пластичност на ставите. Когато избирате колан за йога, добре е да инвестирате в естествена тъкан, тъй като тази подпора ще бъде в досег с кожата ви и може да причини раздразнение, ако е изработена от синтетичен материал.

Йога понички

Още един интересен проп, който намира приложение в йога практиките, това е така нареченият донът (от англ. поничка) или чумбал (със същото значение от индо-арийския език марати). 

Може да се каже, че това е сравнително иновативен проп в школата. Б. К. С. Айенгар го представя за пръв път точно една година преди смъртта си – през 2013 г. В Европа наричан още бейгъл, чумбал е подпора с форма на кръг с дупка. Мекички са и могат да имат различен размер.

Как да си направим алтернативни пропсове за Айенгар йога у дома ?

Ако по една или друга причина сега не е моментът за вас да инвестирате в специални йога съоръжения, можете да използвате импровизирани подпори, които да си набавите сами у дома. 

Така е далеч по-удобно, да не говорим, че по този начин спестяваме на природата допълнително замърсяване от индустриалното производство на поредните стоки, често изработени от синтетични, неразградими материали.

Шалчета, кърпи, одеяла

Всичко това са прекрасни алтернативи на Айенгар коланчето! Сгънете тъканта така, че да придобие подходящия размер и форма и използвайте в своята практика. Отново внимавайте да изберете естествен плат.

Мебели

Дървените столове с облегалка могат да помогнат за усукванията, вместо подпори.

Заменете блокчето с книга

Най-разпространеният Айенгар трик е замяната на трупчетата или блокчетата за йога. Когато те не са ни подръка, спокойно можем да заложим на любимия си дебел том и да използваме него.

Използвайте йога постелката като проп

Матът също може да играе ролята на подпора във вашата практика. Можете да го съберете на руло и да седнете върху него като възглавничка за асаните, за които не сте все още достатъчно гъвкави.

Пропсовете помагат дори и на най-големите аматьори да навлязат в йога и да почувстват положителния ефект от практиките в живота си. Асаните можем да изпълняваме дори и в удобството на собствената си всекидневна, стига да имаме достатъчно основа, върху която да градим. 

Въпреки всичко следва много да внимаваме, докато се разтягаме с помощта на подпори, тъй като лесно можем да прекрачим границата и да се нараним.

Предимства на Айенгар йогата

Занимавайки се редовно с Айенгар практики, можете да постигнете редица ползи за духа и тялото си. На първо място се изправя стойката, изчистват се токсините и енергийният баланс се възстановява. Впоследствие се възвръща хармонията и на душевен баланс, което ни помага да завибрираме положително и да поддържаме щастливо и енергично всекидневие.

Възможни странични ефекти и как да се предпазим от тях

Както с всяко нещо, и с йога практиките трябва да внимаваме, особено ако са налице хронични болести или трайни увреждания, които могат да се повлияят от тренировките. 

Подсигурете се, като потърсите съвет от вашия лекуващ лекар. Съвместно с него и вашия йога терапевт можете да подберете подпорите и асаните, които са перфектни за вашето състояние.

Снимки: Unsplash.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.