Какво представлява Хатха йога?

Същност и специфики на Хатха йога 

В древни времена Хатха йога се е считала за тайна и свещена практикаТя обикновено се практикувала от най-богатите хора, както и от мъдреци, войни и всички, които искали да разберат границите на собствения си ум и тяло. 

За да не бъде разказана от съвременните стереотипи, Хатха йога винаги е била занимание за мъже. Жените много рядко са били допускани до йога и едва през последните няколко години тя се е превърнала в световна тенденция. Към днешна дата няколко милиона души, предимно жени, посещават йога класове.

Обикновените хора я смятат за някаква тайна магическа практика. Разказват се много мистични истории за йога практиките. Хатха Йога печели популярност в Индия през 15 -ти век, когато монасите започнали да демонстрират асани по време на  обществени прояви. 

Какво представлява Хатха йога ?

Това засилва вниманието на Запада към мистичните източни практики. Много хора посещават Индия, за да изучават  йога и медитация, но популярността на йогата се засилва, когато местни учители тръгват на Запад и започват да преподават тези йога асани на своите западни студенти.

В средата на 20 -ти век учители, като Индра Деви и Б.К.С. Айенгар публикуват книги, които се продават в милионни тиражи, донасяйки популярността на Хатха йога за масите.

С какво  хатха йога се различава от другите стилове?

 Както знаете, има много видове йога, всеки от които се характеризира със собствен уникален подход за постигане на една единствена цел. За най-висша цел на йога обикновено се счита просветлението или самадхи. 

Някои обясняват това, като единение с всичко на земята или, с други думи, единение с Бога. Фактът, че много хора са свикнали да практикуват във фитнес зали или йога центрове, често се свързва с физическо възпитание, някакъв вид акробатика или физиотерапевтични упражнения. 

Всъщност за повечето хора, йога може да бъде не само начин за облекчаване на стреса, но и начин за физическа подготовка на собственото ни тяло, за тонизирането му, както и за регулиране на всичките му системи. Въпреки че, йога постига тази цел, тя е нещо повече от фитнес тренировка.

Хатха йога се различава от останалите стилове със своята уникална последователност и хармония между работата на тялото и ума. Хатха йога е класически вариант на йога, дошъл до нас от древни времена. Известно е, че всички други видове и стилове на йога са се развили по един или друг начин от хатха йога.

История на Хатха йога

Хатха на санскрит буквално означава „упорит“. Около началото на 15 век някои йоги от  рода Ната  започват да практикуват асани, преди да овладеят Яма и Нияма. Тъй като умът не е бил готов за по-нататъшна практика, те трябвало да работят по-усилено. 

Нарекли го „упорита“ практика на йога. Тези Ната йоги продължават да практикуват асаните, докато ги овладеят напълно. Този начин на практикуване на Раджа Йога, който не следва стриктния ред за първо усвояване на Ямас и Ниямас, е наречен „ Хатха Йога “.

Какво представлява Хатха йога ?

Свами Сватмарама , мъдрец от 15-ти век, съставя  Хатха Йога Прадипика и описва накратко шест начина на йога, за постигане на Самадхи без продължителния  процес на първите две стъпки на Ямас и Нияма. Хатха йога е известна още като Шатанга йога  ( йога в шест стъпки).

Свами Сватмарама съветва първо да се започне с физическите практики, защото на повечето хора ще бъде по-лесно да овладеят ума чрез тялото, отколкото да пречистват характера, навиците и ума си директно чрез спазването на Ямите и Ниямите.

Следователно хатха йога се фокусира предимно върху пречистването на тялото като път, който води до пречистване на ума. Пречистването на тялото и ума е от съществено значение и за здравето. Да бъдеш и да останеш здрав е главната цел в йога, защото само тогава ще притежаваш най -доброто средство за по-нататъшното си духовно развитие.

Какво представлява Хатха йога ?

Редовната практика на Хатха йога – ползи за физическото и психическото здраве 

Някои от ползите се отнасят до физическото тяло:

 • Подобрява подвижността в ставите
 • Подобрява гъвкавостта на съединителната тъкан
 • Разтяга фасцията и подобрява нейното състояние
 • Подобрява метаболизма
 • Подобрява функционирането на всички системи на тялото
 • Стимулира възстановяването и регенерацията на клетките
 • Подобрява притока на кръв в гръбначния мозък и мозъка
 • Подмладява връзките
 • Помага за стимулиране на лимфната система и почиства тялото
 • Подобрява общия обхват на движение на тялото
 • Подобрява нивата на енергия
 • Подобрява функцията на белите дробове и сърцето
 • Внася баланс в симпатиковата и парасимпатиковата нервна система

Този вид йога подобрява вашето психическо състояние, като ще :

 • Помага за успокояване на сетивата
 • Помага за подобряване на концентрацията
 • Изостря фокуса
 • Внася баланс в емоциите
 • Облекчава тревожността и депресията
 • Премахва умствената умора
 • Стимулира усвояването на науката и творчеството

Какво представлява Хатха йога ?

Кои са най-добрите пози за Хатха йога?

Има 84 традиционни пози за Хатха йога. 

Най-популярните от тях са:

 1. Ширшасна – стойка за глава
 2. Сарвангасана – рамо
 3. Халасана – поза на плуг
 4. Матсясана  – рибна поза 
 5. Гомухасана – поза с краве лице
 6. Пашчимотанасана – извивка на тялото в седнало положение 
 7. Бхуджангасана – поза на Кобра
 8. Маюрасана – поза на паун 
 9. Натраджасана – поза на танцьор
 10.  Вркшасана – поза на дърво

Що се отнася до последователността при изпълнение на физически упражнения, асани, то в Хатха йога и нейните програми всичко е подредено така, че тялото да работи възможно най-хармонично, като всяко следващо упражнение действа по-дълбоко върху мускулите и ставите. 

Хатха йога спомага за нормализиране на химичните процеси в тялото, включително ендокринната система, което влияе на настроението и спокойствието ни.

Медитация и дишане

Хатха йога не отрича съществуването на най-дълбоките компоненти на йога. Практиката включва също медитация, дихателни техники, пранаяма, работа с внимание и енергия. Както знаете, всички успешни хора, дори на Запад, практикуват медитация. 

Медитацията помага да се успокои ума и да се направи по-продуктивен. Когато премахнем ненужните мисли от главата си, тогава в ума се освобождава огромно количество нова информация и най-важното – чувството за живот.

Какво представлява Хатха йога ?

Физическите аспекти на Хатха йога, изразени под формата на асани, помагат на тялото да стигне до състояние, в което медитацията е най-ефективна. 

Тя помага на съзнанието ни по-лесно да се  освободи от ненужни мисли, които ни измъчват. Практикуването на медитация поне 10 минути всеки ден води до много добри резултати в живота, като цяло.

И така, какво е Хатха йога? Хатха йога е направление на йога, което се характеризира с най-хармоничната комбинация от физически и психически аспекти. Що се отнася до физическия аспект, той има най традиционния подход. Този подход е подходящ за почти всеки, независимо от физическото му състояние.

Все пак практикуването на Хатха йога не се препоръчва за много възрастни хора; такива, които преминават през тежко възстановяване след нараняване; хора с увреждане на шията или гръбначния стълб; както и хора със сериозни проблеми с колената.

Снимки: luckyyoga.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.