Какво представлява йога храненето?

Всеки, който се интересува от здравословен начин на живот със сигурност е чувал за йога режим на хранене. Тъй като йога храненето е част от Аюрведа диетата, то отразява нуждите на всяка индивидуална конституция и дава лекота и енергия на тялото, необходима за правилното изпълнение на йога упражненията.

Хранителен режим при йога

За да постигнат отлично физическо и умствено здраве и хармония, от векове йогите се задължават да спазват добре хармонизиран режим и начин на хранене. Много хора считат диетата на йогите за нещо наистина загадъчно и пълно с тайни. Но истината е, че всъщност тя не е толкова трудна за изпълнение и всеки човек може да я изпълнява, ако пожелае.

Една от причините хората да започнат да се занимават с йога и да започнат йогийска диета е постигането на добро здраве, душевен баланс и воденето на по-пълноценен и изпълнен с мир живот като цяло. Затова и въобще не е учудващо,че йогите трябва да спазват добре балансиран хранителен режим, който включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци, за които в Аюрведа учението се вярва, че  поддържат ума и тялото в отлична кондиция.

Йогийската диета, която е наричана също и сатвична диета, включва храни, които се считат за „чисти”. По този начин се стимулира постигането на душевна и телесна хармония. При такъв режим човек чувства прилив на енергия и сила в живота си и подхранва както тялото си, така и своя дух.

Факт е, че хората, които редовно и сериозно се занимават с йога все пак включват в диетичния си режим малко количество месо. Но след като напреднат с уменията си в йогата те премахват напълно месото от диетата си, като го заместват с храни, които се считат за по-здравословни според Аюрведа.

Отхвърлянето на месото се дължи не само на факта, че се счита за тежка и нездравословна храна, а и поради йога философията, която проповядва смирение и отхвърля  всякаква форма на насилие и негативни емоции.

Ако искаме да се храним като йоги, трябва да включим в менюто си храни, които са натурални, леки  и едновременно зареждат тялото с енергия и носят хармония на ума.

В кухненския килер на всеки йоги присъстват масло гий, масло от слънчогледови семки и други растителни масла, богато разнообразие от подправки, билки и чайове, пресни зеленчуци като червено цвекло, моркови, кейл, домашно сладко, натурален мед, био хляб от шпелта. А на печката често ври дал (традиционна индийска супа от леща.)

Храненето е важна част от практикуването на йога, тъй като от нея зависи как ще се чувстваме и колко енергия ще имаме. Здравословната храна подхранва тъканите на нашето тяло и така изгражда една здравословна основа, която ще ни помогне да подобряваме непрекъснато йога уменията си.

Нездравословните и тежките храни като сладкиши, пържени, тестени и мазни храни ни карат да се чувстваме без енергия, летаргични и нарушават балансите в телата ни. Ако се храним изцяло с нездравословни храни, няма да можем да постигнем пълен баланс между тяло и ум, които са така необходими в йогата. Само чрез здравословна йога диета можем да дадем на тялото ни необходимите нутриенти и да станем по-добри в изпълнението на йога асаните.

Йога хранене при упражнения

Кои храни включва йога храненето?

Зеленчуците и плодовете са базата, върху която се гради йогийската диета.

В йога диетата храните се делят на сатвични (леки, здравословни, чисти, храни), раджастични (пикантни, стимулиращи сетивата,солени и  кисели) и тамастични (по-тежки, несвежи, застояли и лесноразлагащи се храни ). Йога диетата включва сатвични храни и малка част  раджастични храни, от които са лук и чесън, главно по време на  зимните месеци.

Сатвични храни

Всички зърнени култури и пълнозърнести храни (като например пшеница, ръж, кафяв ориз, шпелта, просо), бобови храни (фасул, леща, соя, тофу, грах), различните семена, ядки,  свежи зеленчуци и плодове, чайове и билки, мед, нерафинирана кафява захар, мляко, извара и други. Позволени са също млечни продукти, само че не трябва да са осолени.

Други сатвични храни са ядките, семената и растителните масла като бадеми, зехтин, ленено и слънчогледово семе, също и подправки като канела, джинджифил, куркума и шафран. Помнете че лютите подправки са раджастични. Сатвични са подсладителите като мед и меласа.

Раджастични:

Раджастични са лук, чесън, чушки, домати, гъби, кафе, силни чайовеалкохол, газирани напитки, люти и пикантни подправки, солени и кисели храни.

Тамастични:

Всички полуфабрикати, богати на консерванти храни, пържено, алкохол и алкохолни напитки, месо, риба, яйца. За тамастични храни се считат и всички ферментирали,  престояли или отгледани без светлина храни. Трябва да се избягват консервирани продукти, алкохол, цигари, туршии, гъби.

Трябва особено да избягваме раджастични храни като кафето и шоколада, тъй като  те стимулират сетивата и ни карат да преяждаме.

Полезни йога храни

Няколко ежедневни здравословни навици в йога храненето:

 • Да ядем само, когато усещаме глад.
 • Да пием сутрин 1-2 чаши топла вода преди закуска.
 • Трябва да се храним докато не запълним 3/4 от обема на стомаха си• Да не готвим твърде дълго храната си, тъй като по този начин “убиваме’’ ценните вещества в нея.
 • Колкото по-скоро изядем храната след като сме я приготвили, толкова по-добре.
 • Не трябва да оставяме храната да престои следващия ден ден, тъй като това намалява качеството ѝ.
 • Да консумираме сол в умерени количества.
 • Не е препоръчително да ядем прекалено горещи или студени ястия.
 • Много е важно да ядем бавно и да сдъвкваме добре храната. Така ще улесним работата на своя стомах, тъй като доброто сдъвкване стимулира отделянето на стомашни сокове.
 • Не бива да пием вода докато се храним, тъй като това разрежда стомашните сокове и затруднява храносмилането.
 • Не се препоръчва смесването в едно хранене на зеленчуци,  плодове, мляко и зърнени храни. Хранете се само с правилни комбинации.
 • Плодовете могат да се ядат поне половин час преди друга храна, а също не е задължително да ги белим.• Преяждането не е препоръчително.
 • Вечер се старайте да не се храните обилно.
 • Препоръчително е един ден от седмицата да минем само на прясно изцедени сокове, плодове, вода и мляко. По този начин организма ни се пречиства и се възстановява.
 • Добре е да се храним по едно и също време ежедневно.
 • Не бива да се храним между отделните хранения.
 • Когато се храним трябва да сме застанали в правилна поза, нито прегърбени, нито легнали.
 • Трябва да се храним бавно в спокойна и тиха атмосфера.
 • Не трябва да се храним когато сме гневни или разстроени. По-добре да изчакаме половин час, докато се успокоим и тогава да се нахраним.
 • Правенето на йога упражнения трябва да бъде най-малко два часа след хранене.

2 коментара

 1. Хареса ми статията и си направих тежим на хранене -лек и йогийски.Благодаря !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.