Видове йога аксесоари ползвани при практики

Без значение дали се занимавате от доста години с йога или току що сте започнали, в тази статия ще откриете полезна информация за това кои аксесоари са ни необходими, за да бъдат заниманията ни по-йога по-удобни, по-безопасни, а не на последно място и по-приятни.

Ще Ви изброим необходимите принадлежности и аксесоари за йога и до каква степен те са важни. Също така ще изброим техните ползи и кои ще е добре да си вземем и кои можем да пропуснем.

Видове йога аксесоари

Ако сте от тези, които са запалени по йогата, то разгледайте този списък от необходими аксесоари за йога, който ще направят йога сесиите ни по-приятни:

Йога пътека/постелка/кърпа

Това е един от  задължителните компоненти, ако искаме да започнем йога. Добре да изберем внимателно постелката за йога, тъй като ще това ще бъде йога предмета, който най-често ще използваме и трябва да ни е удобен.

Йога пътеката дава удобство и стабилност при изпълняването на упражненията, за разлика от изпълнението им без пътечка. Изпълнението на упражненията не е същото без пътечката за йога. Когато избираме йога пътека е важно да изберем такава , чиято повърхност не се пързаля.

Това е важно тъй като когато изпълняваме йога упражнения в топло време  се потим повече и йога сесията ни може да се превърне от момент за релаксация и отпускане в хлъзгаво и досадно предизвикателство. Необходима ни е надеждна йога пътечка, особено ако изпълняваме динамична виняса йога.

Ако тепърва започвате с йога упражненията и искате да проверите как ще Ви се отразят можете да си вземете по-евтина йога пътека като за начало, например подходящ избор е кърпата за йога. Кърпата за йога е добър избор за начинаещи, тъй като е лесна за пренасяне и по-лека от йога пътеката.

След като се уверите, че йога Ви харесва и искате да продължите да се занимавате с нея, можете тогава да си вземете висок клас йога постелка. Голяма част от йога упражненията изискват да имаме стабилност и добра опора под себе си, така че инвестицията в качествена пътека за йога не е излишна. Важно е тя да бъде изработена от издръжливи, олекотени и екологични материали. Също така трябва да бъде нашия размер и да се закрепва добре към пода или килима.

Спрей за постелка за йога

Спрей за хигиенизиране на йога постелка

Както казахме вече, йога пътечката е този предмет, което се използва най-често в йога и ще се налага да я почистваме често. Но когато нямаме време да я изперее както трябва, на помощ идва спрея започистване на йога пътечка.

Тези спрейове са с освежаващ лек аромат и могат да превърнат часа по йога в наистина приятно изживяване. Те съдържат натурални етерични масла и са напълно безвредни. Предлагат обикновено с аромат на лавандула, хамамелис,евкалипт, лимонова трева, мента и розмарин.

Йога чанта

Разбира се, необходима ни е и чанта където да слагаме всичко необходимо за часовете по йога. Тя е по-скоро за наше лично удобство. За личните си вещи може да се използва всяка чанта, която е удобна за носене и побира всичко необходимо за часовете ни по йога. Но за йога пътечката ще ние необходима специална памучна чанта, с която да я пренасяме удобно през рамо.

Ластици

Ластиците се популяризираха през последните години доста не само при изпълнението на йога упражнения, но и при други спортове като табата и фитнес. Ластиците за йога са един страхотен метод да преминем на едно друго по-предизвикателно ниво с йога упражненията си и наистина почерпим един максимален ефект от йога асаните. Те оказват сила на съпротивление и когато се опитваме да я преодолеем, мускулите на тялото ни работят по-усърдно, и с което и избраното упражнение става по-предизвикателно.

Йога ластиците  подобряват силата, издръжливостта и гъвкавостта ни. Те се удобни за пренасяне и можем да ги вземем със себе си когато пътуваме и така ще можем да правим йога в хотелската стая или на плажа.

Йога тухлички за упражнения

Йога блокове/тухлички /болстъри/одеала

Йога блоковете се предлагат в различни размери и се използват при разнообразие от йога пози. Тухличките за йога се ползват при седнали и изправени пози и служат за опора. Направени са от специална мека пяна, която изменя формата си според формата на нашето тяло.

Те осигуряват по стабилно положение за тялото чрез тях се повдигат на желаната височина различни части на тялото като гръб, крака, шия.  Тези с по-голями тежест могат да понасят по-голямо тегло.

Йога болстърите се използват по същото предназначение както и йога тухличките. Само че за разлика от тях те представляват възглавнички. Разликата между двата вида е,че блоковете дават по-голяма опора и се предлагат в повече размери.  Йога блоковете или болстърите не са задължителен елемент за начинаещи, но е препоръчително да си ги вземем когато напреднем в йога позите.

Йога одеало

Нагънато на пластове одеалото се използва със същата цел, както и йога блокчетата, само че то не дава такава добра стабилност. Представлява един мултифункционален и достъпен вариант да добавим желана височина при дадена йога асана и да получим удобство.

Подходящо облекло

За йога са необходими и леки дрехи, които ни позволяват свобода на движенията, не сте виждали йоги в дънки, нали? Може би вторият по  важност предмет за йога е йога облеклото, тъй като е от изключително значение да се чувстваме комфортно повреме на позите.

Въпреки че йога на пръв поглед не изглежда предизвикателна физическа активност, всъщност въобще не е така. Йога предлага доста асани, които са трудни за изпълнение и изискват от нас да се упражняваме известно време, докато не започнем да ги изпълняваме правилно. Някои от тях са наистина предизвикателни и изискват гъвкавост от наша страна, така че е добре да сме облечени в дрехи, които са нашия точен размер, не ни стягат и са от памучни и дишащи материи.

Йога колани

Йога коланите не бива да се бъркат с йога ластиците, тъй като тяхната роля е друга. Те се използват при по-трудни за практикуващия упражнения, когато му е трудно да се разтегне достатъчно , за да изпълни правилно упражнението.

Включването на йога колан в йога позите ни помага да увеличим степента си на разтягане, например да хванем пръстите си на краката или ръцете зад гърба, когато ни е трудно. Този вид колани ни дават възможността да се задържим повече време във поза, която ни е неудобна и по-предизвикаелна за нашето ниво. Те ни дават повече стабилност и спомагат да усвоим правилното изпълнение на дадена поза и да подобрим йога нивото си на гъвкавост.

Йога пръстени за упражнения

Йога пръстени/колела

Колелата за йога се подходящи за всички почитатели на йогата и представляват една по-нова алтернатива на блокчетата. Те станаха доста популярни през последните години и може да се каже че са мултифункционален домашен спортен уред. Те помагат за по-лесното постигане на по-трудните разтягания. Също така повишават гъвкавостта и облекчават схванатите мускули.

Ароматни пръчици

Този аксесоар се взима по лично предпочитание и няма пряка връзка с изпълнението на упражненията. Ароматните пръчици се използват в йога с цел създаване на приятна и отпускаща атмосфера. Ароматите се подбират в зависимост от вида на упражненията.

За бавни и релаксиращи йога асани се използват релаксиращи аромати, а за по-динамичните асани се използват съответно по-силни и енергизиращи аромати. Приятните аромати  ни помагат да се отпуснем по-добре и да се фокусираме върху настоящия момент, която е и главната цел на йога.

Слънчева защита

С идването на топлите дни всички принадлежности за защита от слънцето са задължителни, тъй като йога упражненията през лятото се изпълняват предимно навън и йога позите ще бъдат по-малко приятни  щом сме изгорели.

Шапка, слънчеви очила или слънцезащитен крем – Вие изберете кое е подходящо за Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.