Йога поздравът към слънцето

Слънчевият поздрав, или още наречен Surya Namaskar (Сурия Намаскар), представлява популярна серия от йога асани, изпълнявани в определена последователност. Обикновено се изпълнява като вид загрявка преди да се премине към основните йога  упражнения за деня, както и за зареждане с Прана (жизнена енергия). Йога поздравът към слънцето е една от най-популярните йога практики по света. Но ползите на този поздрав минават далеч тези на обикновена загрявка.

Йога поздравът към слънцето  е един страхотен зареждащ с енергия начин да започнем деня, който подготвя не само ума, но и тялото ни за новия ден. Той ни помага да се настроим психически за новия ден и да се заредим със тонус. Слънчевият поздрав носи ползи не само за постигане на душевна хармония, но и влияе на голяма част от органите в нашето тяло.

Йога поздрав към слънцето

Ред на изпълнение

Поза планина
Стоим в изправено състояние със събрани крака и ръце до тялото. Държим корема стегнат и краката в права позиция.

Пълен наклон напред
От изправен стоеж леко приклякаме, прегръщаме краката си и , ако можем, прилепяме главата до краката си, коремът е плътно прилепен до бедрата. По този начин гръбначният стълб се издължава и се разтягат мускулите на гърба и мускулите на бедрата.

Половин наклон напред
Оставаме наклонени напред, но този път се опираме на краката си като държим ръцете си в права линия . Разтяга се долната част на гърба и се активират коремните мускули, гръбнакът отново е издължен, разтягат се задната част на бедрата и седалищните мускули.

Поза  Войн I (Вирабхадрасана) / Конник

Както сме наклонени напред изнасяме десния крак назад, с левия сме пристъпили напред, правим пауза .

Поза планк

От поза войн изнасяме левия крак назад до другия докато не
застанем в планк позиция.

Поза гледащо нагоре куче (Урдхва Мукха Шванасана)/ Кобра
Поддържайки поза планк, изнасяме нагоре и назад главата си като извиваме и изпъваме предната част на тялото си.

Поза обърнат триъгълник / гледащо надолу куче – (Адхо Мукха Шванасана)

От поза планк вдигаме таза си нагоре, опирайки се с изправени ръце към земята, а стъпалата ни са стъпили плътно на земята.

Поза войн I (Вирабхадрасана І) /Конник

Пристъпваме напред с десния крак и левия го задържаме назад.

Пълен наклон напред

Пристъпваме напред и с левия крак и оставаме така наклонени напред с два събрани крака и корем прилепен плътно до бедрата.
Гръбнакът при тази поза се издължава

Поза небесно докосване

Изправяме се постепенно, докато не застанем в изправена позиция и изпъваме гръбнака си, разперваме ръце, главата ни гледа нагоре .

Поза планина

Заставаме обратно в начална поза планина.

Не трябва да  изпълняваме слънчевия поздрав нито много бързо, нито много бавно. Когато изпълняваме движенията не забравяме да синхронизираме дишането си. В йога класовете предизвикателството е да не изоставаме от другите в изпълнението на позите.

Затова, за да се заредите с увереност преди да се запишете на йога курс, най-добре е да изгледате клипче с това как някой йоги изпълнява слънчевия поздрав и да го изпробвате у дома със свое темпо.

Йога пози към слънцето

Нека разгледаме няколко здравословни ползи от йога  поздрава към слънцето

Прави ни гъвкави

Без съмнение слънчевият йога поздрав подобрява нашата гъвкавост и физическа сила. Редовно практикуван той издължава мускулите, подобрява стойката на тялото, поддържа мускулния тонус, спомага за здравето на ставите. Комбинацията от пози в поздрава поддържа гръбнака гъвкав, което е от голямо значение за здравето ни. В йога казваме, че ние сме толкова млади, колкото е гъвкав гръбнака ни. Освен това движенията отварят гръдния кош, тренират мускулите на краката.

Слънчевият поздрав към слънцето ни помага да анализираме по-добре състоянието на тялото си. Ние всеки ден се чувстваме различно, тялото ни се чувства различно и това е напълно нормално. На единия ден ще се чувстваме изморени и прегърбени, на другия ще имаме повече енергия и ще имаме усещането че можем да направим повече. Чрез слънчевия поздрав разбираме къде сме схванати, в кои части на тялото сме по-силни, разбираме  каква е цялостната ни координация.

Кара ни да горим калории

Ето още една страхотна причина да започнем да изпълняваме слънчевия поздрав още днес. Той е един комплекс от движения за цялото тяло, които стимулират всички мускулни групи, което води до горене на енергия. Превърнат в ежедневна практика, йога поздравът към слънцето може да се превърне в наш помощник при постигането на красиво и силно тяло.

Подобрява кръвообращението  и работата на сърцето

Изследвания показват,че йога поздравът към слънцето подобрява циркулацията на кръв в тялото, а също така и действа пречистващо на кръвта. Още с началните движения на слънчевия поздрав усещаме как сървдечния ни пулс леко се ускорява.

Кара ни да дишаме правилно

Друга полза от слънчевия поздрав е подобряването на дишането. Правилното изпълнение на движенията съчетано с бавно и спокойно дълбоко вдишване и издишване действа благоприятно на дихателната ни система и на психиката. Той зарежда пълноценно тялото ни с кислород.

Поздравът към слънцето е нещо наподобяващо медитация в движение. Асаните, от които се състои, се изпълняват с ритъма на дишането и двете – дишане и движение се преплитат взаимно. Осъществява се мост между физическото тяло и духа, което дава чувство за покой и по-добър фокус върху настоящия момент.

Стимулира храносмилането

Йога поздравът към слънцето подпомага функцията на храносмилателната система и действа добре при различни храносмилателни проблеми като например лениви черва. Комбинацията от движенията при асаните и дълбокото дишане масажира органите и стимулира по-доброто усвояване на приетата храна.

Прави ни по-концентрирани

Друга причина да правим често поздрава към слънцето е, че тази комбинация от асани подобрява концентрацията ни и ни помага да мислим по-ясно. Тъй като се подобрява кръвообращението в цялото ни тяло, следователно и кислородът достига по-лесно до мозъка ни. Йогите и Ришите (индийски мъдреци) дори вярват, че с поздрава се изостря шестото ни чувство.

Прави ни по-енергични

Факт е, че поздравът към слънцето намалява умората. Посрещането на слънчевия изгрев ни помага да заредим организма си с енергия още от сутринта. А освен това слънчевата светлина е един от най-добрите естествени методи за ефективно събуждане. В йога поздрава към слънцето се счита, че повишава жизнената енергия прана в нашето тяло, която не позволява енергийни блокажи.

Прави ни по-щастливи

Слънчевият поздрав действа релаксиращо не само на ума, но и на тялото. Поздравът към слънцето ни помага ефективно да се борим със стреса, премахва физическото и психическото напрежение и действа благоприятно също при депресивни състояния. Дори и да нямаме време да изпълняваме пълна йога сесия, дори няколко серии от слънчевия поздрав за 15-20 мин. могат да ни заредят с енергия за през следващите часове и да подобрят настроението ни.

Йога слънчеви пози

Прави ни по-благодарни

Другата причина поради която слънчевият поздрав действа добре на менталното здраве е, че чрез него ние изразяваме своята благодарност към настъпилия нов ден. Изразяваме благодарност, че слънцето е изгряло отново, че сме живи, че сме се събудили и че можем да движим тялото си – все неща, които често приемаме за даденост в ежедневието си.

Ако сте начинаещи, не се притеснявайте или ядосвайте, ако не можете да изпълнявате перфектно асаните отпърво. В йога никой с никого не се състезава, ние сме сами срещу собственото си тяло и способности. Не се оставяйте егото да Ви води. Егото е враг на йога.

С времето при редовното практикуване на слънчевия йога поздрав ще ставате все по-добри. Главната цел е да се чувствате добре и да пожънете здравословните ползи от тази супер комбинация от йога пози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.