Кои са основните предимства и ползи от йога?

Йога е може би едно от физическите занимания, които подобряват не само нашите физичека гъвкавост и координация, ни нашето психическо здраве и усещане за вътрешен баланс.

Счита се, че йога подобрява не само физическото, но и психическото ни здраве. Йога подобрява естествената функция на организма за самолечение и самовъзстановяване. Целта на йога е да подобри физическата ни сила, да създаде по-голяма осъзнатост и и хармония между тяло и ум. Тя ни помага да обърнем внимание върху вътрешното си Аз и да постигнем по-ясна мисъл.

Йога упражнения на плажа

Йога спомага за нашето по-добро себепознание. Тя ни помага да обърнем по- голямо внимание на нашето тяло, чиито нужди често пренебрегваме в съвременния ни начин на живот. Йога ни помага да живеем в настоящия момент и да подобрим паметта си. Също така йога е един чудесен начин да се преборим от стреса, а дори и да предотвратим сериозни здравословни проблеми без лекарства. Поради тази причина и йога е считана като здравословна практика с превантивна цел. Чрез помощта на йога можем да анализираме по-добре в какво състояние се намира тялото ни и да засечем по-лесно съществуващ проблем.

Какво представлява точно йога?

Йога представлява комбинация от различни пози, дихателни упражнения и медитация. Йога позите укрепват цялото тяло като активират всички мускулни групи. Всяко упражнение задейства различни мускулни групи и сухожилия.

Техниките за релаксация, които йога включва доказано облекчават хронични болки като оплаквания болеж в долната част на гърба, артрит, главоболие,  карпално-тунелен синдром. Практикуването на йога също така укрепва имунитета. Редовното практикуване на йога доказано регулира високото кръвно налягане и премахва симптомите на безсъние. Йога ефективно се бори с негативното влияние на стреса върху тялото и  мозъка ни, подпомага умствената концентрация при нарушения във фокуса, а също и благоприятно повлиява депресия, злоупотреба с дрога и стимуланти.

Не е задължително обаче да прекарваме часове правейки йога всеки ден. Това не е постижимо за ежедневието на един съвременен човек. Обаче има различни вариации йога, подходящи за всяко ниво, така че имаме богат избор.

Ако сте решили да се занимавате с йога, преди да започнете определете се запитайте какво искате да подобрите? Вашата гъвкавост? Вашите физическа сила и тонус? Вашия умствен фокус? Искате да се преборите със стреса и тревогите от ежедневието си и да постигнете позитивен начин на мислене? Искате да постигнете пълноценна хармония между душа и тяло? Искате да преборите здравословен проблем? Всеки човек започва да се занимава с йога поради различни причини. Някои започват да практикуват йога с цел красиво тяло, а за други йога е предписание, което трябва да спазват, за да облекчат симптомите на здравословен проблем.

След като си отговорите на въпроса и определите коя е вашата цел, ще откриете и вашата индивидуална мотивация да изберете йога за свое хоби. Без значение дали досега сте се занимавали с някакъв спорт, никога не сте спортували, или типа на вашето телосложение, можете да започнете да правите йога и да пожънете всички нейни здравословни ползи, които предлага.

Основни ползи от йога:

Подобрена гъвкавост

Нивото ни на гъвкавост е може би едно то нещата, които първи се повлияват от йогата. В началото може да ни е трудно да изпълняваме дори най-простите упражнения, но това не бива да ни притеснява. С всеки един йога клас мускулите и сухожилията ни ще стават все по-гъвкави и ще усещаме все по-малко скованост и болка.

Йога упражнения в зала за курсове

Предимството на йога пред другите спортове е това, че едновременно с увеличаване на силата и издръжливостта се подобрява и гъвкавостта. Гръбначният ни стълб и всички хрущяли в тялото ни се нуждаят от движение, което спомага доставката на хранителни вещества до тях. Когато не се грижим за тях, това води до тяхната липса на хранителни веществе и съответно по-бързо износване. Един от най-добрите начини да поддържаме гърба и ставите си в добро здраве е като правим йога. Чрез всички огъвания и предни и задни наклони, които йога включва, се поддържат  доброто здраве и гъвкавост на ставите и хрущялите, а също и дисковете на гръбначния ни стълб.

Укрепване на мускулите и повишен мускулен тонус

Силната мускулатура не само кара тялото ни да изглежда добре, но и ни предпазва от симптоми като артрит и гръбначни болки. Дългогодишното практикуване на йога предотвратява паданията в напреднала възраст, когато сме по-податливи на загуба на координация и равновесие в движенията.

Повишена жизнена енергия и чувство за виталност

Регулирано сърдечно кръвно налягане и здраво сърце

Подобрена кръвна циркулация

Въпреки че при йога не се изпълняват бързи и резки движения, тя значително подобрява кръвообращението и по-специално това в ръцете и краката. Йога зарежда клеткитена тялото ни с кислород и така те работят по-добре. Тя повишава производството на хемоглобин и червени кръвни телца, които доставят кислород на тъканите, а също и намалява тип протеини, спомагащи за образуването на тромбоцити, което от своя страна намалява риска от сърдечни и мозъчни удари.

По-бърз метаболизъм

Поддържане на здравословно тегло

Здраво сърце

Йога поддържа здравето на сърдечно-съдовата ни система. Въпреки че йога не е високо аеробна дейност като джогинга например, тя включва и интензивни серии от йога упражения, каквито има например Ащтанга йога, които усилват притока на кръв и съответно подобряват дейността на сърцето и кръвообращението и свалят високото кръвно налягане. За нея се счита, че носи също добри ползи за сърцето, колкото и бягането.

Повишена физическа издръжливост

Подобрена координация на тялото

Защита от бъдещи травми

Здрав имунитет

Практикувайки йога упражнения ние постоянно отпускаме и свиваме различни мускули и се усукваме, което създава и движение в нашите органи. Това води до пречистване на лимфата (телесна вискозна течност, богата на имунни клетки), което ни прави устойчиви на инфекции и болести, токсични вещества и също ракови заболявания, тъй като се предотвратява развитието на ракови клетки.

Релаксация на ума

Йога влияе добре върху нервната система. Има доказателства, че йога повишава нивата на серотонин, което ни прави по-щастливи и по-малко податливи на депресивни състояния. Йога упражненията намаляват нивата на моноаминоксидазата (ензим, който участва в разграждането на невротрансмитерите и кортизола). А пък  изследване на Уисконсинския университет показва, че префронталният кортекс на редовно медитиращите има повишена активност, което е гаранция за усещане за щастие и здрава имунна система.

Как да включим йога в ежедневието си тогава?

Един от начините да въведем йога в ежедневието си е да започнем да изпълняваме базови упражнения за разтягане, които никак не са трудни за изпълнение. От полза ще ни е и ако започнем да медитираме. Дори само 10 мин. медитация на ден са достатъчни, за да подобрим духовното си здраве и да започнем да ценим положителното влияние на йогата. Няма как да разберем дали ни действа благоприятно, ако не пробваме. Ако ни е отпърво трудно да изпълняваме дадена поза, има винаги модификации, които да правим, докато не станем готови за оригиналната поза.

Йога упражнения вкъщи

Тъй като всеки човек е различен, йога не се нрави на всеки. Някои хора предпочитат бързите и ритмични движения и затова се обръщат към кардио упражненията или танците. Но ако сте от тези които целят релаксация и подобряване на силата и здравето на своето тяло, то йога е едно чудесно решение. Тя съчетава в себе си физически и емоционални ползи.

Главната цел на йога е да ни накара да изучаваме границите на нашето тяло и физически способности и да подобрим взаимовръзката между ум и тяло.

С йога можете да постигнете красиво и силно тяло, както и спокоен и уравновесен ум. Практикуването на йога ни помага да водим един по-пълноценен и изпълнен с позитивизъм живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.