От къде да започнем с йогата?

Иска ви се да се занимавате с йога, но не знаете от къде да започнете? Питате се дали да опитате да практикувате йога сами у дома, следвайки упражненията и съветите, които откривате в интернет или от йога книги или да се присъедините към някой от многото йога класове в града, в който живеете? Лутате се между различните стилове и не знаете кой е най-подходящ за вас?

Въпросите са наистина много и за да ви спестим малко от напрежението, подготвихме кратък списък на основните неща, които е добре да знаете преди да започнете да упражнявате йога.

Приятелки заедно на йога курс

 Забравете всички стереотипи

За йога изкуството открай време се говорят неверни неща като:

  • Йога е религия;
  • Йога е само за хора с нормално тегло;
  • Йога е само за вегетарианци;
  • По време на курсовете се пеят само мантри;
  • Носят се оранжеви роби;
  • Не всяка възраст е подходяща за практикуване на йога и т.н, и т.н.

Забравете всички стереотипи, които сте чували, ако искате да започнете да практикувате йога.

Какво е йога?

Йога не е религия, не е спорт, не е култ. Йогийското изкуство не е нито само форма за медитация или традиционно изкуство, дошло от Индия. Не е единствено физически упражнения, нито само начин за отслабване, нито начин за намаляване на стреса.

Йога е всичко това и много повече!

Йога е инструмент, който ни помага да се чувстваме по-добре (и физически и духовно). Тя полезно средство да се научим да живеем по-добре, да се познаваме по-добре, да разберем кои сме, къде сме и къде искаме да отидем.

Йога е универсално древно изкуство, което се насочено към усъвършенстването и симбиозата между физическото, духовното и умственото състояние на човека.

Ако цитираме думите на Шри Йогендра: „Йога означава начин на живот, който прави възможно постигането на пълното физическо, духовно и морално здраве”.

След като сте наясно какво е йога е време да направите първите си стъпки.

 Изберете йога стил

Днес можете да избирате сред голям брой йога стилове. Някой от тях са съсредоточени повече върху физическия аспект на дисциплината, други се фокусират върху медитацията и самоувереността. За да се чувствате по-комфортно изберете стила, който най-много подхожда на вашите индивидуални нужди.

Например, ако искате да се натоварите физически, да укрепите и оформите тялото си, тогава можете да опитате с Ащанга или Power Yoga. Ако имате нужда да се отпуснете или да подобрите концентрацията си, можете да опитате Хата Йога или Айенгар Йога. (Тези два йога стила са с най-дълга традиция и съчетават в себе си асани (пози) с упражнения за дишане и медитация). Ако пък искате да опитате някой по-нови стилове, можете да пробвате Acroyoga или Бикрам Йога.

За да сте напълно уверени, че това е вашият стил, можете да разберете какво точно представлява, като потърсите повече информация от някой от популярните йога книги.

Снабдете се с основното йога оборудване

За да практикувате йога ще са ви необходими две неща: подходяща постелка и облекло.

Макар във всички йога центрове да предлагат такива постелки, по-добрият вариант е да си носите своя. Постелката ще ви е необходима по време на упражненията, затова я избирайте внимателно. Уверете се, че ви е удобна, подплатена и че може да ви осигури стабилност по време на упражненията.

Що се отнася до облеклото за йога, тук няма някакви строги правила. Важното е да ви е удобно и комфортно с него. Йога облеклото добре да бъде по тялото (примерно еластичен клин и потник или тениска), но ако не ви е удобно да се упражнявате облечени в еластично облекло, можете да се спрете на други удобни дрехи, които да ви позволяват да се движите свободно.

 Следвайте инструкциите на учителя си

В началото ще ви е трудно да изпълнявате упражненията и преходите от една поза към друга, но опитайте да не се демотивирате, а продължавайте да изпълнявате упражненията.

Няма значение, че в началото няма да успявате да изпълнявате асаните съвсем правилно и едновременно с учителя. Ако сте упорити ще видите, че след време ще стане по-лесно и ще се справяте отлично. 

Освободете се от напрежението

Почти всички хора в началото на йога практиката несъзнателно стягат мускулите на тялото си. Ако това се случи и при вас, не се притеснявайте. Просто се опитайте по време на асаните и техниките на пранаяма да се концентрирате и да се освободите от напрежението.

Освободете ума си

Независимо от стила йога, който сте избрали да практикувате, в края на йога класа учителя ще ви помоли да седнете и да се опитате да медитирате. Опитайте се за няколко минути да изчистите напълно ума си от мисли.

В началото можете да се опитате за минутка – две, но ако сте упорити и решени да се справите ще забележите, че с всеки ден успявате да освободите ума си от всякакви мисли за все по-дълго време. 

Практически съвети

Практикувайте йога на празен стомах

Йога упражненията се изпълняват най-добре, когато стомахът е празен, затова преди йога класа не се препоръчва обилно хранене. Можете да си хапнете 2 – 3 часа преди да започнете упражненията малко кисело мляко, плодове или препечена филийка с мед, но само толкова.

 Носете си бутилка вода

След йога практиката е добре да се рехидратирате, затова нека в раницата ви винаги да има по една бутика вода. 

Спазвайте етикета 

Правилата са лесни за изпълнение и включват:

  • Да отивате поне 10 минути по-рано в залата, за да имате време да се настаните удобно и да се подготвите за йога класа.
  • Постелката и облеклото ви да са чисти и прегледни.
  • Да не си тръгвате, преди да е свършил часа.

Дори и да практикувате у дома, следвайки инструкциите от йога книги или от видео клипове, етикетът е много важен. Не го пренебрегвайте!

3 основни асани за начинаещи

Най-добрият вариант е да направите първите си стъпки в йога практиката под ръководството на йога инструктор, но ако искате да опитате у дома, ето три от основните асани за начинаещи, с които можете да започнете. 

Сукхасана

Sukhasana или „лесната поза” се изпълнява като седнете на пода с кръстосани крака (по турски). Когато погледнете надолу, трябва да видите триъгълник, който се е образувал от бедрата ви и областта, където са кръстосани краката ви. Изпънете гърба, а ръцете поставете на коленете с дланите навън.

Сукхасана е асана, която намалява стреса, укрепва гърба и разтяга коленете и глезените.

 Уттанасана

Тази позиция не е от най-лесните за изпълнение, но сме я включили, защото е много важна.

Застанете изправени, със събрани крака. Вдишайте и едновременно с това вдигнете ръце над главата. Издишайте. Сгънете леко коленете и бавно започнете да навеждате горната част на тялото си към краката. Хванете лактите на двете си ръце и отпуснете главата и тялото. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания и бавно се изправете в начална позиция.

Тази асана подобрява кръвообращението, укрепва гръбначния стълб и намалява стреса. 

Шавасана

Savasana или поза „мъртвец” на пръв поглед изглежда много лесна, но в действителност е доста трудна за изпълнение. Наистина, на пръв поглед е изключително лесно да се справите – само трябва да легнете по гръб на постелката с раздалечени крака и ръце и с длани нагоре. Трудната част идва след това, защото трябва да се опитате да се отпуснете напълно, да не мислите за нищо и да дишате бавно през носа.

Шавасана се практикува в почти всички стилове йога, тъй като има невероятен ефект върху тялото и ума.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.