Кои асани са най-подходящи за деца?

Противно на схващането, че йога е занимание може би само за възрастните, практикуването на лечебната гимнастика е също толкова полезно и за децата. 

Използването на йога упражненията от малчуганите е отличен начин за тяхното балансирано развитие, укрепване на костната им структура и мускулатура. Така те от малки привикват да се придържат към природосъобразния начин на живот. 

Кои асани са най-подходящи за деца?

Асани за деца 

Както при начинаещите с йогата, така и за децата в пълна сила важи необходимостта от постепенно усвояване от по-лесните към по-сложните за изпълнение асани. Заниманията изискват малките да се научат да повтарят правилно движенията и да свикнат с правилното дишане. 

Усвоят ли основните правила в лечебната практика, те също ще постигнат физическа и духовна хармония, каквато е основната цел на практиката за самоусъвършенстване. Не е необходимо обаче още от начало да се очаква децата да успеят стриктно да следват инструкциите. Това ще се случи поне след няколко посещения в спортната зала. 

За малчуганите най-подходящи са позите, свързани със запазването на равновесие и на усещанетона баланса на тялото. 

  1. Тадасана е най-подходящата поза за децата в самото начало на тренировката. Известна още като “майка” на асаните, тя се изпълнява в изправена позиция. Известна е още с наименованието планина” или “планинскапоза”. 

Сама по себе си тяне представлява особена трудност и лесно може да се направи дори отпо-малките момиченца и момченца. При изпълнението й се изисква да се застане в стабилно леко разкрачено положение на краката, след което се вдигат нагоре двете ръце. Упражнението е полезно за стойката и за подобряване на плоскостъпието.

Кои асани са най-подходящи за деца?

  1. Урдва Намаскарасана е следващата изправена поза, която е удачна за мъниците. От положението на Тадасана, те трябва да свият единия си крак и да се опитат да опрат ходилото му до бедрото на другия долен крайник. 

Асаната е отлична за постигане на равновесие, което помага за балансиранотодишане. При добро изпълнение на позата гръбначният стълб е максимално изправен, т.е. помага при изгърбване, изкривяване и неправилно стоене.

Кои асани са най-подходящи за деца?

  1. Бадха Конасана или поза Пеперуда сеизпълнява в седнало положение на земята, като двата крака се свиват, а ходилата се опират едно в друго. Асаната се препоръчва за подобряване на кръвообращението и за разтяга тазобедрените стави.
  2. Кои асани са най-подходящи за деца?

  3. Вирасана, известна още като поза Герой, може да се изпълнява спокойно и от малките и по-големи деца. Освен това е полезна за малчуганите с астма и други белодробни проблеми. Мъниците са седнали на пода и петите на свитите им крака се опират в бедрата. 
  4. Кои асани са най-подходящи за деца?

  5. Сукхасана или т.нар. Лесна поза укрепва гърба и успокоява. Сяда се с изправен гръб на земята като краката се кръстосват, а ръцете се подпират с обърнати длани нагоре на колената.

Кои асани са най-подходящи за деца?

  1. Савасана е една от най-харесваната поза от всички деца, още повече ако я изпълняват със свои връстници в обща зала за тренировки. Всички лягат по гръб върху постелките за йога на пода. После изпъват ръце и крака, както са легнали на земята. 

Ползи от йога при децата

С помощта на йога децата не само ще са физически активни и ще се забавляват, но ще имат правилна стойка, тъй като това е широко разпространен проблем сред подрастващите. Причината за гръбначните изкривявания при малките е основно заради прекалено дългото им прекарване пред компютрите и мобилните телефони. 

Асаните са подходящи най-вече за малките палавници, които са склонни към нездравословно покачване на килограми. Те са удачна гимнастика за укрепване на мускулатурата, подобряването на равновесието и баланса. 

Доказан положителен ефект от практикуването на йога е увеличаването на гъвкавостта на тялото. Освен това помага на мъниците да са по-спокойни и да привикнат към редовна физическа активност. Доказано е също, че освен положително на дишането асаните помагат за подобряване на съня. 

Още от 3-4-годишна възрастмъниците могат да започнат с първите си упражнения по йога. Отначало може да практикуват със своите родители в залата. Продължителността на тренировката зависи от тяхната възраст, издръжливост и интерес към заниманията. Добре е да се привикне към определена регулярност на физическата активност. 

За целта може да се определи един ден или дни от седмицата, когато ще се изпълняват йога упражнения. По-малките отначало сигурно ще възприемат като вид игра асаните, докато по-големите деца може ускорено да увеличават трудността и броя на изпълняваните асани. 

Кои асани са най-подходящи за деца?

Разтягане

Преди да се започне серията от упражнения, децата трябва да загреят добре, което ще им гарантира правилно разтягане. Това е задължително, за да не се натоварят прекалено много мускулите. Подходящото време за практикуване на йога е в началото на деня, когато тялото е заредено с енергия. 

След като малчуганите са загрели достатъчно следва изпълнението на асаните една след друга. Първо са най-леките пози, после малко по-сложните и така постепенно се увеличава нивото на трудност, според възрастта на момичетата и момчетата, които участват в серията от упражнения. 

Всяка поза се задържа според индивидуалната издръжливост на мъниците. Отначало е добре да постоят до 10-15 секунди в дадена позиция. 

Ако им е трудно, не бива да се карат насила, за да не се изморят прекалено бързо. След няколко тренировки те със сигурност ще успеят да се справят още по-добре със сложността, както и да издържат на необходимия период за правилно завършване на позата. 

Асаните са начин не само за постигане на физическа издръжливост на детското тяло. Практикуващите йога малчугани са много по- дисциплинирани. Йогата учи на търпение и постигане на вътрешна хармония. 

Колкото по отрано детето придобие тези положителни качества, толкова по-лесно ще преодолява трудностите, когато порастне. За растящите момчета и момичета е от значение да притежават качества като уравновесеност, сила на духа и увереност в собствените сили. 

От друга страна спортуването на открито и в салона е полезен навик, който предпазва децата в последствие от наднормено тегло и обездвижване. 

По този начин още от ранна възраст те привикват към природосъобразния начин на живот. А той изисква не само специално отношение към храната на трапезата, но и личностно израстване, кондиция на тялото и на ума. 

Йога учителите казват, че децата изпълняващи редовни асани са не само по-здрави, но и доста креативни. По време на упражненията те се учат да постигат съюз междутялото, ума и душата, каквато е философията на древната индийска практика. 

Снимки: ЛъкиЙога 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.