Медитация по време на работния ден

Медитация по време на работния ден

Медитацията е практика за освобождаване на съзнанието от натрупаното напрежение, за релакс и постигане на Просветление. Това е начин за създаване на вътрешен мир и хармония с околния свят. 

Медитацията най-често се практикува сутрин и вечер като част от рутините в началото и в края на деня. Може обаче да се прави и в рамките на забързания и изпълнен със задачи ден, за да се освободи съзнанието ни от натрупаното напрежение, да се тонизира умът и да се подобри концентрацията ни. 

По време на работа това е практика, която енергизира тялото и доказано намалява стреса. 

Какви са ползите от медитация по време на натоварен работен ден? 

Положителните страни на медиацията не са единствено в преодоляване на напрежението. Тя може да помогне ежедневните задачи да се превърнат в рутина и в нещо, което носи удоволствие от добре свършената работа. 

На работното място също е възможно да се медитира успешно, т.е. не е задължително да се практикува само вкъщи или в залата за йога. Достатъчно е да се намери малко време, за да може човек да остане сам със себе си. 

Като начало е подходящо да се абстрахираме от шума и работата на околните. Ако имате възможност да останете изолиран от другите поне за малко, ще е най-добре. 

Ако обаче това не е възможно, просто се “изключете”. Като първа стъпка е необходимо да се фокусирате върху своето дишане. Може да се вдишва и издишва като се стои на едно място, но може да се практикува и докато се разхождате по коридора, например. 

Съсредоточете се върху процеса и се опитайте постепенно да усетите ритмичността, която следвате в момента. Някои хора предпочитат да са със затворени очите или да затъмнят помещението, в което се намират. 

Следва отдаване на мисли, които не са пряко свързани с конкретната работа, с която се занимавате. Дишайте и мислете за зареждащи места, емоции или събития. 

Много медитиращи успяват по-лесно да се заредят, ако си представят топли и успокояващи ги цветове, както и любими природни пейзажи. 

Това определено ще накара всеки да се усмихне и да загърби поне за миг доскорошните тревоги. Може да използвате слушалки или мобилния си телефон, за чуете любима мелодия, песента на птиците, ромоленето на дъжда или шума на морето. 

Подобни звуци успокояват, отпускат и помагат за постигане на по-добра концентрация. Когато приключите с медитацията, ще се убедите в положителния й резултат върху тялото и съзнанието. Повечето хора споделят, че тя ги кара да се усещат по-балансирани, работоспособни, както и да намират с повече лекота решение на казусите от деня.

Медитация по време на работния ден

Колко време е нужно да медитираме през деня?

Отговорът на този въпрос зависи от индивидуалната необходимост, но редовното медитиране е практика, която само може да има благоприятен ефект върху всеки, независимо от отделеното време. 

Ако вече сте успели да си наложите подобен режим сутрин и вечер, спокойно може да започнете да медитираме през деня на работното си място. Още след няколко дни ще се убедите колко по-спокойни, мобилизирани и работоспособни сте. 

Истината е, че под напрежение хората трудно вземат правилните решения, разсейват се бързо и са затормозени от негативните емоции, които ги връхлитат. 

Медитирайки човек прогонва черните мисли, балансира усещанията си и приема много по-положително заобикалящата го среда. Вътрешните въпроси сякаш намират отговор от само себе си и така успехът и стабилността на работа няма да закъснеят. 

В офиса дори между 5 до 10 минути ще са достатъчни за постигане на желания релакс. Според индивидуалната преценка духовната практиката може да се изпълнява по различно време на деня. 

Кой са най-подходящите техники са самоизолиране от шумната среда ?

Достатъчно е да останете насаме със своите мисли. Така че всеки може да намери най-подходящото място или начин за усамотение. Не е задължително в офиса да има някакъв специален ритуал. Може да се отделите за няколко минути в банята или в помещението за хранене, ако нямате собствена стая. 

Подходяща техника за бърза медитация е да си наложите личен режим – например, дишайте и се освободете от напрежението в началото на обедната почивка, по време на следобедното кафе или преди важна среща. Така ще си наложите определен ритъм на работа, в който да имата минутите са зареждане с позитивна енергия. 

Водата е нещо, което със сигурност помага за медитиране. Както с ритмичността на дишането, така може да “превключите” с бавно отпиване на няколко глътки вода. Тази техника кара тялото да се чувства освежени и пречистено. А и добрата хидратация също освежава мисълта. 

Медитация по време на работния ден

Музиката може бързо да елиминира разсейващия и натоварващ шум, за да следвате собствени ритъм и посока на мислите си. Понякога за медитацията помагат аромалампи, запалени свещички или наличието на свежи цветя в офиса. 

Може лесно да освободите ума си от стреса с помощта на броеница, камъчета или любим сувенир, които да държите в ръце. Те ще допринесат за нужното спокойствие и мигове на просветление.

Доказани резултати от медитацията в офиса

Хората, които успяват да медитират на работа, споделят за подобряване на концентрацията им. Чрез няколко минутното откъсване от забързания ритъм, съзнанието успява да се проясни. 

Човек се връща много по с бистър ум към работата си, енергизиран и спокоен по отношение на своите ангажименти. Повишеното внимание е начин за по-бързо отреагиране на настоящите задачи. В работен ритъм медитацията помага да се постигне баланс, да се преодолеят прояви на гняв и агресия. 

Така се профилактира психичното здраве, а и по-малкото нерви са гарант за добро физическо състояние. Също така, мозъкът се тренира да чисти редовно лошите мисли и ненужната му информация. Колкото по-положително е настроен към своята работа човек, толкова по-леко преодоля кризисните ситуации. 

Медитация по време на работния ден

Медитацията е практика за постигане на уравновесеност, за придобиване на самочувствие и развиване на креативността. 

Повечето успели в бизнеса лидери заявяват, че контролират своите мисли с успешни духовни практики. Чрез тях те стават много по-устойчиви на напрежението, поради което предпочитат да медитират и да спазват здравословен режим на живот. 

Качествената храна, физическата активност и редуването на служебни задължения с време за себе си, е отличната формула за постигане на перспективна кариера. Още след първите дни от налагането на подобен режим, начинът на мислене и приемането на дневните задачи, се променя в положителна насока. 

Снимки: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.