Сутрешна йога или следобедна медитация – кое е по-добре?

За тези от вас, които се интересуват от здравословен и природосъобразен начин на живот изпълнен с повече смисъл, то със сигурност сте чували за ползите от йога. Съществува обаче един спор в йога средите.

Сутрешна йога предимства - LuckyYoga

Да правим сутрин йога или да медитираме – кой вариант е по-здравословен и лесен за постигане? Йога тренира тялото и ума, докато медитацията тренира само ума и ни помага да постигнем душевна хармония. Всъщност и двата варианта имат своите позитивни страни, които ще разгледаме в тази статия.

Накратко за йога и нейните предимства и недостатъци

Йога включва в себе си комплекс от различни видове древни индийски уражнения. упражненията са изключително полезни за общото здраве на организма и балансирането на ума. Повечето от нас считат йога за спокоен, релаксиращ и лесен спорт с минимална опасност от наранявания. Но йога включва някои сложни пози, за които трябва да се упражняваме допълнително  вкъщи, за да можем да ги овладеем напълно.

Сутрешна йога недостатъци - LuckyYoga

Обаче като всяка физическа активност, тя също има своите рискове от наранявания. В много редки случай  (1 на  100,000 души) може да се случи увреждане на нерв или мозъчен удар. По-чести нежелани ефекти от йога могат да бъдат мускулни разтягания и скъсвания при твърде бързо преминаване към по-трудни пози, както и по-сериозни падания при загуба на баланс.

Някои йога пози не се препоръчват на хора, страдащи от глаукома, високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания.  Когато йога упражненията се изпълняват при висока температура в помещение през лятото например, има повишен риск за дехидратация и евентуален топлинен удар.

Затова се препоръчва да преминаваме от едно йога ниво към друго постепенно, да не изпълняваме твърде бързо по-сложните упражнения и да гледаме упражнения, изпълнявани от опитен йога инструктор. Както и да пием достатъчно вода, да избягваме задушни стаи и да се стремим към сенчести места навън.

Динамичните стилове йога Аштанга и Бикрам са перфектни за оформяне на физиката и горене на калории, докато по-бавните и спокойните Интегрална и Кундалини Йога се фокусират върху медитацията. Повечето йога сесии траят от 45 до 90 мин.

Нека разгледаме предимствата и недостатъците на йогата сутрин и медитацията вечер

Сутрешна йога

Йогата сутрин ни енергизира и ни дава свеж старт на деня. Подходяща е за заети хора, които не успяват да намерят време да са активни следобяд или вечер.

Следобедна медитация предимства - LuckyYoga

Предимства:

Балансиране на хормоните и циркадичните цикли на съня

Има доказателство, че навикът да правим йога сутрин влияе добре на ендокринната система.  Контролирайки функцията на всички жлези и хормони в тялото ни, тя подпомага баланса в организма ни.

Някои йога пози стимулират епифизната жлеза, която отделя хормона мелатонин, който регулира циклите на съня. Когато можем да регулираме тези цикли, ние по-лесно се настройваме към промяната в часовете на лягане и ставане.

Енергия и тонус

Ставането по едно и също време всеки ден за изпълнение на серия от йога асани има положителен ефект върху здравето. Прави ни по-енергични и ни помага да се събудим бързо. В дните когато ни е трудно да отворим очи, 10-15 минути йога упражнения активизират тялото и ума и ни помагат да се справим със сутрешната умора.  

Дори за някои йога е чудесна алтернатива на кафето. Чрез дишането, което правим по време на йога упражненията, ние зареждаме ума и тялото си с кислород. Дълбокото Пранаяма дишане например ни дава силен енергиен тласък, който може да се усети през целия ден.

Дава ни основа за дългосрочна йога практика

Проучвания показват, че 90% от хората, които редовно спортуват (повече от 3 пъти седмично), правят йога сутрин.  Изграждането на подобен сутрешен ритуал ни мотивира да се придържаме към него за по-дълго време. За повечето от нас е трудно да намерим време за йога клас в забързания ни график.

Но кратка сутрешна йога преди да сме се заели с важните задачи за деня ни дава чувство за удовлетворение и спокойствие и ни прави по-дисциплинирани. Времето е ценно, така е. Но когато отделим малко време за този сутрешен ритуал, това ще донесе положителна енергия на други аспекти от живота ни.

Стимулиране на метаболизма

Практикуването на йога сутрин стартира функцията на храносмилателната система и улеснява движението на хранителните вещества до всички части на тялото. Сутрешните йога упражнения стимулират тялото ни да започне да изгаря мазнините и въглехидратите.

Премахване на схващанията

Йога упражненията включват разтягане, което действа добре при схванати мускули. Йога е отлична за поддържането на ставите гъвкави и здрави дълги години.

Недостатъци:

За йога упражненията сутрин се налага станем рано и да си организираме някои неща от вечерта като например йога облекло, постелка, аксесоари, за да не губим време сутринта за повече удобство. Относно закуската, можем да я пропуснем, ако не ни се яде, тъй като йога упражненията е добре да се правят на празен стомах, като не трябва да ядем 2 часа преди упражнения.

Ако се чувстваме гладни сутрин, то се препоръчва лека закуска като ябълка, банан, авокадо, шепа бадеми, сушени плодове или овесени ядки, за да имаме енергия по време на упражненията. Смутитата например са добро решение за хранене преди и след йога клас.

Следобедна медитация

Медитацията е част от йога, която се изпълнява след йога упражненията. Практикуванетго на медитация се е зародило преди повече от 5000 години. Тя представлява даден режим на съзнанието, при който се изисква концентрация върху даден звук, обект, ритъма на дишането и визуализация с цел постигане душевен мир, както и висше емоционално и умствено състояние.

Следобедна медитация недостатъци - LuckyYoga

Медитацията помага да се наблюдават енергийните вибрации в тялото, както и подобрява дихателната система. Медитирането редуцира стреса, помага ни да се концентрираме по-добре върху настоящия момент и да забравим ежедневните грижи. По време на медитацията не се изпълняват никакви движения и се извършва дълбоко йогийско дишане. Дори 20 мин. медитация на ден са достатъчни, за да пожънем положителни резултати.

Предимства:

Медитацията  през втората половина на деня е подходяща за хора, които разполагат с достатъчно свободно време следобяд, за да могат да отидат на тихо и спокойно място. Следобедното медитиране успокоява ума и цялата нервна система и ни помага да се отървем от натрупаното напрежение до този момент и да се заредим с положителна енергия за останалата част от деня.

Може да се каже, че следобедната медитация е подходяща за хора, които работят на смени. С времето тялото привиква както към правенето на йога сутрин, така и със следобедната медитация. Така че, който и вариант да изберем, тялото ни ще привикне към него.

Здраво сърце и имунитет

По време на медитация сърдечният ритъм се забавя и се осъществява дълбоко дишане. Правилното дишане съчетано с релаксация предотвратява сърдечно-съдови проблеми, както и укрепва имунитета ни и възпрепятства развитието на възпаления в тялото ни.

Подобрен фокус

Чрез концентрацията върху дишането, медитирането ни помага да обърнем вниманието си към настоящия момент и да спрем за момент да мислим за миналото или настоящето.  Помага ни да станем по-концентрирани и да избягваме по-успешно фактори, които ни разсейват.

Психическо здраве

Медитацията ни помага да се справим с негативните си емоции и да опознаем по-добре всичките си емоции. Тя “изчиства” ума и ни помага да мислим по-ясно и уравновесено, подобрява настроението.

Смята се, че медитацията е превенция срещу депресия, тревожност, паник атаки,  емоционално хранене и се бори с вредни навици като алкохолизъм и злоупотреба с наркотици.  Медицински проучвания показват, че по време на медитация се повишава мозъчната активност в областта на левия префронтален кортекс, отговорна за положителните емоции. Също така и подпомага произвеждането на повече мозъчни клетки, което значи по-голямо количество сиво вещество.

Проучването показва, че редовно медитиращите имат по-дълги теломери  от немедитиращите хора. Теломерите са окончанията на хромозомите, които показват биологичната възраст. Дали медитацията удължава живота е спорен въпрос, но има пряка връзка между медитацията и повишената устойчивост на тялото да се справя с негативното влияние на стреса.

Недостатъци:

Както казахме вече, за да бъде изпълнявана правилно, следобедната медитация трябва да бъде в спокойна и тиха среда. Медитацията не бива да бъде считана за универсално средство за дългосрочно решаване на сериозни лични проблеми.  Тя е просто начин да се откъснем от ежедневието и да постигнем релаксация.

Нейните недостатъци са по-скоро психически, отколкото физически. Недостатък е евентуалното вманиачаване и прекарване на твърде много време в медитация, игнорирайки важните дела. За нея отново се иска определена подготовка, тъй като е хубаво да си отделим малко лично кътче, където да медитираме на спокойствие, заобградени от приятни цветове и аромати. Препоръчва се по време на медитация да сме далеч от всички електронни устройства, които могат да ни разсеят.

Заключение

Изборът на сурешна йога или следобедна медитация зависи от това каква е нашата цел и как искаме да се чувстваме през целия ден, както и какъв е работният ни график. Сутрешната йога прави тялото ни по-здраво и стегнато и ни дава дозата енергия за деня, от която се нуждаем. Практикувана редовно, йогата сутрин се превръща в един супер здравословен ритуал както за организма, така и за психиката.

Йога сутрин или медитация вечер - LuckyYoga

Следобедната медитация е перфектен начин да релаксираме и да се справим с въртележката от мисли в ума ни. Тя ни помага да станем по-психически и емоционално устойчиви, учи ни да контролираме дишането си и да подобрим умствения си фокус  върху настоящето.

Кой вариант ще изберем зависи от нашите лични нужди и предпочитания. Обикновено се препоръчва извършването и на двете практики в последователност или пък в различни часове. Те могат да се извършват в един и същи ден или пък да се редуват, един ден йога и един ден медитация. По този начин физическата сила и гъвкавостта на тялото се подобрява, едновременно с това умът релаксира, зареждаме се с енергия, ставаме по-устойчиви на заболявания, самоуверенността ни се повишава и постигаме лично щастие и спокойствие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.