Най-доброто време за йога тренировка

Ако сте от почитателите на йогата, то сигурно ви вълнува въпроса кога е най-добре да се прави йога. Обикновено се препоръчва да се прави йога сутрин с цел организма да се зареди с енергия за през  целия ден, а за вечерта да оставим за релаксираща медитация. Обаче изпълнявана по което и да е време, йога винаги  носи положителни ползи за здравето и ни прави щастливи, така че това че нямаме време сутрин за йога не бива да бъде причина да пропускаме ежедневната си йога сесия.

Подходящо време за йога

Кое е най-подходящото за йога тренировка време?

Този въпрос е много спорен. Всъщност няма перфектен момент от деня, в който йога да е най-ефективна. Йога гурутата са на различни мнения що се касае най-подходящия момент за правене на йога.

В действителност йога упражненията носят здравословни ползи по всяко време на деня. Най-доброто време да правим йога е когато се чувстваме най-добре. Тъй като всеки човек е с индивидуален организъм и начин на живот и потребности, всеки от нас може да открие кое е най-подходящото за него време за правене на йога. Препоръчва се да следваме своя жизнен ритъм и да не се сравняваме с другите.

В случая можем да разберем кога е най-подходящото време за нас чрез експериментиране. Като ставаме все по-добри в йога упражненията през годините и се научаваме на нови неща, така и с времето откриваме кое работи за нас и коя йога програма съответства най-добре на режима ни на живот.

Добре е да изберем такъв режим на правене на йога, който да е лесен за следване спрямо нашата кариера и свободно време. Повечето експерти са на мнение, че е най-добре да правим йога около изгрев или два часа преди да се захванем със сериозните си задължения.

Нашите предпочитания за най-добро време за йога е нормално да се променят след определено време. Когато сме на работа е удобно да ходим на йога клас например след работа. В случай, че имаме деца обаче и прекарваме повече време вкъщи е възможно да предпочитаме да правим йога упражнения сутрин или следобяд когато са на училище например.

Не е въобще проблем ако правим йога в различни дни от седмицата или през различни часове.  Уикендът също е eдна добра възможност за правилно изпълнение на йога упражнения. Ако сте от тези, които търсят начин да релаксират пълноценно, уикендът ни дава чудесна възможност да въстановим баланса между своите ум и тяло.

Измяната в йога режима няма да се отрази негативно на организма. Просто трябва да избягваме да го сменяме твърде често, тъй като лишаваме тялото си от възможността да привикне към позите и към тази външна промяна. Единственото важно нещо в случая е само да изпълняваме йога сесиите редовно и да не ги пропускаме.

И двата вида – сутрешната и вечерната йога носят своите ползи за здравето. Помнете, че различните йога упражнения носят различна енергия на тялото. Ако говорим за максимум ползи от йогата, динамичната йога късно сутрин и релаксираща йога през късния следобед действат отлично на тялото ни.

Обикновено се препоръчва йога да се изпълнява или рано сутрин при изгрев или късно вечер, тъй като тогава се счита, че ще пожънем максимален ефект от йогата.

Системата Ащанга с Патаби Джойс препоръчва изпълнението на йога позите да става рано сутрин, дори ако е възможно преди изгрева на слънцето. Тази йога практика се съчетава със самостоятелната практика майсор ащанга.

Без значение кое време от деня ще изберем за практикуването на любимите йога упражнения, много е важно червата ни да са празни. Не е препоръчително да се изпълнява йога на пълен стомах. Затова и избягвайте да изпълнявате йога на обяд след като сте се нахранили. Тогава стомахът ни е зает да храносмила храната и изпълняването на физическа активност ще бъде твърде изморително за метаболизма ни.

Добре е да изчакаме да минат 2 часа и тогава да вземем йога пътечката. До 3 часа тялото е в режим на физическа почивка, така че е безмислено да го напрягате.

Йога тренировка на плажа сутрин

Сутрешна йога

Сутрешната йога зарежда практикуващия с позитивна енергия за целия ден още от сутринта и може да ни направи по-продуктивни и успешни в своята работа. Ефектът ѝ е още по-голям, ако правим упражненията навън сред природата. Сутрин когато се събудим в тялото ни започват да се задействат редица функции и в това число сърдечно-съдовата система.

Сутрешната йога ни подготвя за предизвикателствата на новия ден както никое кафе или чай. Тя енергизира тялото и ни помага да се събудим по-лесно и бързо. Комбинацията от йога пози, наречена сутрешен поздрав например е един перфектен начин да започнем деня и да стартираме естествените процеси в организма си.

Факт е,че сутрин тялото ни произвежда по-малко пот, което не ни дехидратира. Затова и сутрешната йога е подходяща за тези, които не обичат да се потят при упражнения.

Йога късно сутрин

Късно сутрин между 10 и 12 часа всички мускулни групи и функции на сърдечно-съдовата система вече са се активизирали и са в своя пик. Тялото ни може да гори ефективно мазнини по време на физическа активност и е с ниско ниво на инсулин. Затова и този момент е много подходящ за изпълнение на интензивни йога упражнения или някакъв спорт.

Вечерна йога

Вечерната йога от своя страна освобождава от натрупаното напрежение от работния ден и ни освежава и успокоява, което е предпоставка за  един пълноценен и спокоен сън. Важно условие за вечерната йога е да сме яли преди това много лека вечеря, за да не чуевстваме дискомфорт при физическите упражнения. По същия начин както и с йогата на обяд, ще ни липсва енергия за нея, тъй като тялото ни тогава влага енергия в храносмилателния процес.

Също така е добре да избягваме интензивната йога вечер, тъй като вместо да релаксира може да има обратен ефект и да ни ободри. Когато сме активни късно вечер тялото ни произвежда адреналин вместо необходимия за добър сън мелатонин.

Добра идея е вечер да се занимаваме с релакс, медитация и дихателни техники, което да ни гарантира дълбок сън. Недостатък на вечерната йога е, че имаме ограничен брой асани, които можем да изпълняваме поради факта, че повечето имат ободряващ ефект.

Важно е да помним, че по време на сутрешната и вечерната йога се чувстваме различно и ще постигнем различен ефект с йога упражненията.

През сутринта се чувстваме по-енергични, но пък сме и по-сковани, тъй като тогава ставите и мускулите още не са се раздвижили. Вечерта пък тялото ни е по-гъвкаво, но тогава се чувстваме по-уморени. Кое време ще изберем да превим йога зависи не само от графика ни, но и от личните ни цели и как искаме да се чувстваме през този момент от денонощието.

Тъй като е добре да правим йога на празен стомах, сутрешната йога е предпочитана опция, тъй като можем веднага след сън да я изпълним още преди да е започнал деня. За заетите хора, за които ставането рано за йога просто не е вариант са по-подходящи вечерните часове. Повечето йога студиа организират йога класове от 6 сутринта до 6 вечерта, така че винаги имаме възможност да включим доза йога в своето ежедневие.

Йога упражнения през различни сезони

Йога през различните сезони

Промяната в сезоните също влияе на нашата телесна енергия и съответно и нашата йога практика се изменя със сезоните. Ако живеем в топъл климат е добре да не се пренапрягаме по време на йога сеанса особено през лятото и  да следваме умерено до бавно темпо при изпълнението на упражненията.

Лято

Започнете например със седнала медитация, последвана от охлаждаща пранаяма като преминете към слънчевия поздрав. Випарита Карани (поза полусвещ) е една от подходящите пози за лятото, както и  Саламба Сарвангасана (изправена поза на раменете). Завършвате йога сеанса със Шавасана, която се изпълнява след всяка йога сесия през всички сезони.

Есен

Есента предлага възможност за изпълнение на сложни и динамични йога пози. Една от подходящите пози за този сезон е Урдхва Дханурасана (или поза колело), която дава приток на енергия.

Зима

Зимата е период  подходящ за релаксация, покой и съзерцание. Тъй като температурите са ниски, необходимо ни е повече време да загреем като доброто загряване е задължително преди започването на йога упражненията.

Дори и да правим йога в топла стая, пак се нуждаем от предварително загряване. Позите с наклони напред действат успокояващо и възстановително. Започнете сесиите със слънчев поздрав и след това плавно преминете към асаните. Подходящи зимни йога пози са Дханурасана, Ущрасана, Ека Пада Кундинясана, Аставакрасана, Бакасана.

Пролет

През пролетта можем да наблегнем на слънчевия поздрав, тъй като денонощието расте с всеки ден и да възвърнем загубената връзка със слънцето. Отличен момент е за въвеждането на нови йога пози в сеанса.

Винаги анализирайте усещанията на тялото по време йога практиката и решете сами по кое време се чувствате най-комфортно. Важно е преди да изберете йога поза, които да изпълнявате през даден сезон да решите дали искате да следвате естествената енергия, която сезонът носи или да и противостоите.

Не оставяйте ежедневието ви да ви лиши от многобройните здравословни ползи на йога. С нея не само ще предотвратите сковаността и схващанията в мускулите и ставите, но и ще подобрите своята гъвкавост и физическа издръжливост и ще постигнете вътрешно спокойствие и позитивна енергия. Йога в действителност подобрява физическото и психическото здраве.

Поставянето на определени цели и планирането на определено време, през което да правим йога през деня е път към дългосрочното и редовно практикуване на йога и един пълноценен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.