Какво лекува йога?

Практикувана повече от 3000 години в Индия, йогата набира все по-голяма популярност и у нас, тъй като освен, че допринася за удължаване на живота и запазване на младостта и гъвкавостта на тялото, йога практиката помага за превенцията и лечението на различни заболявания.

Какво лекува йога практиката?

Какво лекува йога?

Високо кръвно налягане

Според проучвания публикувани в британското медицинско списание The Lancet редовното практикуване на Savasana от хора страдащи от хипертония, помага за намаляване на систоличното и асистоличното кръвно налягане.

Проблеми с надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези отделят кортизол, когато организмът е под стрес и има нужда да се справи с някоя криза. Ако обаче нивата на кортизол останат високи след предотвратяване на кризата, това може да компрометира имунната система, да отслаби паметта и дори да се стигне до постоянни промени в мозъка.

Високите нива на кортизол са и една от причините за появата на депресия, високо кръвно налягане и инсулиновата резистентност. Редовните йога упражнения намаляват нивата на кортизол и предотвратяват проблемите с надбъбречните жлези.

Диабет

Йогата понижава кръвната захар и LDL холестерола и повишава HDL холестерола. При хората, страдащи от диабет е установено, че йогата помага като понижава нивата на кортизол и адреналин, насърчава загубата на тегло и подобрява чувствителността към ефектите на адреналина.

Чрез намаляването на кръвната захар, практикуващите йога могат да се предпазят от много от последиците от диабета като инфаркт, бъбречна недостатъчност, слепота и други.

Помага за фокусирането и повишаването на концентрацията

Изследвания са установили, че редовната йога практика подобрява координацията, времето за реакция, дори резултатите от IQ. Хората, които практикуват медитация демонстрират способност за по-бързо запаметяване на обемна информация и за взимане на решения за максимално кратко време.

Засилва функцията на имунната система

Асаните и пранаяма (система за дихателни упражнения) могат да подобрят функциите на имунната система, въпреки че според специалистите най-голяма полза за засилване функцията на имунната система има медитацията. Няколко минути на ден медитиране помагат за стимулиране на имунната система, предпазвайки организма от вирусни заболявания.

Сърдечно – съдови проблеми

Доказано е, че йога практиката Ashatnga увеличава аеробната активност, което допринася за намаляване на риска от сърдечни заболявания и депресии. Въпреки, че не всички асани на йога са аеробно активни, при изпълнението им сърдечната честота се увеличава, което също допринася за по-добрата работа на сърдечно – съдовата система. Проучванията показват, че практикуването на йога намалява сърдечния ритъм в покой, подобрява издръжливостта и увеличава притока на кислород.

Укрепва лимфната система

По време на изпълнение на асани мускулите на тялото се свиват и отпускат, което подобрява работата на лимфната система и тя може да се справи по-добре с инфекциите и премахването на токсичните отпадъци от клетките.

Подобрява кръвообращението

Релаксиращите упражнения по йога подпомагат доброто кръвообращение особено в ръцете и краката. Освен това йога помага да се достави повече кислород към клетките, което от своя страна води до по-ефективната работа на кръвоносната система.

Обърнатите пози в йога помагат на венозната кръв от краката и таза да се върне до сърцето, да премине през белите дробове и обогатена с достатъчно кислород да се върне в краката и таза. Тези йога пози са особено полезни за хора, които страдат от проблеми с краката заради нарушена сърдечна или бъбречна функция.

Йогийските упражнения помагат и за увеличаване нивата на хемоглобина и броя на белите кръвни клетки, които доставят кислород на тъканите. Това разрежда кръвта, като не позволява образуването на кръвни съсиреци и намалява риска от сърдечни атаки или удар, които най-често са предизвикани тъкмо от образувалите се тромби (съсиреци), които циркулират в кръвния поток и запушват артериите.

Подобрява гъвкавостта

Като говорим за това какво лекува йогата не можем да не споменем една от най-големите ѝ ползи за здравето, а именно подобряване гъвкавостта на цялото тяло. Макар това да не е точно заболяване, от това доколко тялото е гъвкаво зависи правилната стойка, силата на мускулите, хрущялите и ставите.

Детоксикира организма

Динамичните упражнения, статичните положения и дихателните практики по време на изпълняване на асаните често са насочени към масажиране на вътрешните органи чрез дишане и подобряване на кръвоносната и лимфната циркулация. Този да го наречем комплекс от полезни действия помагат на организма да се справи с натрупаните токсини изхвърляйки ги от тялото чрез потта.

Лекува болките в гърба

Подходящите и редовни йога упражнения са в състояние да премахнат болките в кръста и гърба и да намалят приемането на лекарства до минимум. Много йога упражнения са свързани с подобряването на мобилността на гръбначния стълб, което насърчава гъвкавостта на мускулите, причинени от стрес, натоварване или неправилна поза.

Подобрява плодовитостта

На двойки, които имат проблеми със зачеването специалистите препоръчват посещение на специални йога курсове за засилване на общата активност. В САЩ, към почти всички центрове по безплодие има йога курсове, които пациентите посещават едновременно с посещенията си в медицинския център.

Подобрява белодробната функция

Упражненията изграждат навик у практикуващите йога да поемат по-малко вдишвания с по-голям обем, което действа не само ободряващо и успокояващо, но и подпомага работата на белите дробове. Изследване, проведено през 1998 г и публикувано в медицинското списание The Lancet доказва, че практикуването на йогийската техника „пълно дишане” помага на хора с белодробни проблеми.

Само за един месец практикуване на „пълно дишане” средната скорост на дишане е намаляла от 13,4 вдишвания на минута до 7,6 вдишвания. Междувременно, капацитетът на физическите упражнения се е увеличил значително, като заедно с това се е увеличило и насищането на кръвта с кислород.

Какво подобрява йога тренировката

Предотвратява проблеми с храносмилането

Язви, синдром на раздразнените черва, запек и други подобни заболявания могат да се лекуват успешно с йога. По принцип, всяко физическо натоварване носи облекчение, тъй като по време на упражненията се улеснява транспортирането и изхвърлянето на отпадъците от храната, но има неоспорими доказателства, че най-голям ефект при язви, констипации или други проблеми с храносмилателната система имат усукващите пози при йога.

Лекува алергии

Алергиите са едни от най-често срещаните заболявания, от които е трудно да се отървем. За щастие, едно от нещата, които лекува йогата са тъкмо досадните алергии. В йога се прилагат очистващи практики, които включват бързи дихателни техники, вътрешни пречиствания на червата и леки промивки на носните пътища със солена вода, която премахва прашеца, които помага в синусите и предизвиква алергията.

Грижи се за здравето на ставите, хрущялите, междупрешлените дискове.

Всеки път, в който се правят асани, всички групи мускули работят на пълна мощност. Това помага за предотвратяване на заболявания като ревматоиден артрит. Освен това, благодарение на йогата хрущялите запазват подвижността си, което предпазва от появата на болки в краката.

Междупрешлените дискове на гръбначния стълб също остават достатъчно подвижни и гъвкави, което предотвратява появата на заболявания като радикулит, дискова херния, болки в гърба, кръста и други.

Заздравява костите

Известно е, че упражненията с тежести спомагат за укрепване на костите и предотвратяват развитието на остеопороза. При пози „куче с лице надолу” или „куче нагоре” трениращият вдига тежестта на собственото си тяло, което помага за укрепване на костите на ръцете, които са особено уязвими към увреждания от остеопороза.

Изследване на Университета в Калифорния е показало, че йога практиката подобрява плътността на костната маса на гръбначния стълб и способства за намаляване на стресовия хормон кортизол в кръвта.

Помага за намаляване на наднорменото тегло

Йога практиката е един от най-ефективните начини за справяне с килограмите и преминаване към здравословен начин на живот и хранене. Физическите упражнения, както и духовните и емоционални компоненти на йогата помагат за намаляване количеството приемана храна, за по-бързото изгаряне на калориите и не на последно място за промяна в мисленето.

Дава спокойствие

Йога потушава колебания на ума или казано по друг начин редовното практикуване на йога премахва чувството на безпокойство, напрежение, страх, неудовлетвореност. Ден след ден ума малко по малко се успокоява и прочиства и това носи не само вътрешен мир и спокойствие, но и премахва стреса, който стои в основата на появата на безсънието, мигрената, и още куп други заболявания.

Справя се с безсънието

Един от най-големите проблеми на нашето съвремие е безсънието, което води до изтощение на организма, но и тук йогата се намесва, за да се справи напълно с проблема. Възстановяващите асани, редовната релаксация, както савасана, пранаяма и медитацията обръщат сетивата навътре, осигурявайки спокойствие и мир. Успокояването на нервната система от своя страна допринася за добрия и здрав сън и за премахване на тревожните мисли и безсънието.

Има плацебо ефект

Ако самите вие вярвате, че йогата може да ви излекува, то тя има силата да лекува. Доказано е, че хора, които практикуват йога и които преди или след всеки курс пеят мантри, четат молитви или медитират ускоряват значително възстановяването си. Вярата, че йога има положително въздействие зависи изцяло от практикуващия този вид упражнения и само чрез вярата може да се постигне желания ефект.

С какво помагат йога упражненията

Какво лекува йога ли?

Истината е, че всяка асана има свое предназначение, но в йога практиката всичко е тясно свързано и лечението на заболяванията е комплексно. Ако промените позата си, ще промените дишането си. Ако промените дишането си, ще успокоите нервната си система, която пък ще повлияе на различните тъкани и органи в тялото ви.

Точно тези взаимоотношения при практикуването на йога успяват не само да лекуват и предпазват от заболявания, но и водят към промяна в мисленето и в разбирането на околните.

Йога практиката е една всеобхватна система, която използва едновременно множество механизми, които се допълват взаимно и имат много полезни ефекти за тялото и емоционалното състояние на практикуващия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.