Йога асани за трета чакра

Кои са йога позите, които се използват за балансиране на трета чакра 

Третата чакра (макрара чакра, означаваща „блестящо бижу“) и е седалището на личната сила в тялото, защото това е чакрата на жизнената сила. Задължително е да укрепим тази чакра, ако искаме да проявим собствените си уникални божествени дарби през този живот. Без силата, култивирана в третата чакра, цялото творчество, произтичащо от втората чакра, е малко полезно. Третата чакра ни дава кураж за постигане на лично съвършенство.

Третата чакра се нарича „Манипура чакра“ на санскрит. Тази чакра се свързва с цвета жълто и управлява метаболизма и храносмилането. Разположен е в областта на пъпа или слънчевия сплит. Емоционалният акцент на тази чакра се фокусира върху въпросите за сила и самочувствие. Ако нашата Трета чакра е здрава и уравновесена, ние сме в състояние да отстояваме волята си в света, да поемаме рискове и да действаме силно, за да създадем живота на мечтите си.

Йоги или йогини, които страдат от храносмилателни разстройства, ниско самочувствие или усещане за безсилие, имат неуравновесена или застояла Трета чакра. Ако сте един от тези практикуващи йога, в един момент може да се почувствате летаргичен, изтощен и неспособен да сбъдне мечтите си. Макрапуровата чакра също може да бъде пресилена от прекомерен акцент върху силата и перфекционизма. Тази висока степен на очакване може да  изпълне човек с гняв и омраза, когато е разочарован.

Йога асани за трета чакра

Cлънчеви поздрави

Йога пози, които помагат за балансиране и енергизиране на Манипура чакра включват енергични слънчеви поздрави, пози на войн, основна коремна работа, обрати и енергизиращи упражнения на пранаяма за охлаждане на огъня на гнева, омразата и перфекционизма, често срещан у индивид с прекалено стимулирана Манипура чакра.

Йога позите, когато се практикуват редовно, са предназначени да облагодетелстват цялостното ви същество, от вашето физическо до духовно благополучие и всички точки между тях. Приета от санскритската дума “asanam”, която означава „седнала поза“, йога позите за чакрата на слънчевия сплит помагат за изчистване на блокажите, но също така насърчават отварянето, заздравяването и балансирането на третия енергиен център.

Огненият елемент, свързан с чакрата на Манипура (Слънчев сплит), е за това как ние активираме своя вътрешен огън и излизаме успешно пред света вън от нас. Когато този огън, вътре в нас, излезе извън контрол, ние ставаме доминиращи, нечувствителни към другите, арогантни и възниква конфликт в отношенията

Основната природа на тази трета чакра, която е свързана с елемента на огъня, е топлината, силата, трансформацията и храносмилането. Когато дисбалансът съдава излишен огън, тогава той носи гняв, свръх увереност, гордост, доминация, безчувственост, арогантност и отово се получава конфликт в отношенията. Но когато дисбалансът причинява намаляване на огъня, тогава това води до депресия, ниска самочувствие, дразнене, странене далеч от другите, мълчание и други негативни черти.

С баланс в долните две чакри става лесно да се намери баланс в третата чакра, заедно с елемента огън. С това добиваме смелост да се изправим пред трудни обстоятелства и да повишим увереността в себе си. Така също сме склонни да развиваме чувство за смирение и изграждане на сърдечни отношения.

Основните събуждащи йога пози могат да помогнат за стимулирането на огънената стихия у нас, насърчавайки увереността, но без да сте прекалено самоуверени, поощрявайки балансирана личност. 

По време на практикуването на йога серии учениците трябва да бъдат насърчавани да поддържат стабилно дишане, което ще им помогни да поддържат вътрешния си огъня под контрол. Когато дишането е бързо и нестабилно, тогава енергията или стимулираният огън се разпилява и довеждат до дискомфорт в тялото, което води до разсеян ум и несмислен, хоутичен, мисловен процес

 • Местоположение на слънчевия сплит: Пъпът
 • Елемент: Огън
 • Жлези / органи: панкреас, надбъбречни жлези, стомах, черен дроб, жлъчен мехур и нервна система
 • Скъпоценни камъни / Минерали, влияещи върху нея: цитрин, златен топаз, кехлибар, тигрово око, златен калцит и злато.
 • Храни: нишестета и жълти плодове и зеленчуци

Когато Манипура, третата чакра, е балансирана, ние се чувстваме спокойни, енергични, безстрашни и освободени от разрушителните тенденции на другите хора около нас. Именно в чакрата на Манипура ние наистина се освобождаваме от илюзията и комплексите си. Когато сме балансирани, поемаме пълна отговорност за живота си. Изпитваме силно чувство за положителна собствена стойност. Имаме по-голяма увереност при вземането на решения, защото имаме усещане, че контролираме живота си.

Когато „манипура“ чакра е извън баланс, някои от физическите дисфункции, които хората могат да изпитат, са затруднение с храносмилането, чернодробна дисфункция, анорексия или булимия, проблеми на дебелото черво и червата и стомашни язви.

Как можем да засилим третата си чакра? Йога разбира се! Блокирането й се проявява, като сме гневни или имаме чувство за виктимизация. За да излезете от това състояние започнете с повторения на Слънчевото поздравяване (Surya Namaskar).

Йога пози за трета чакра

Йога пози за „манипура“ трета чакра:
1. Suryanamaskar (слънчево поздравяване) A и B
2. Всички коремни укрепващи
3. Навасана (поза на лодка)
4. Ardha Navasana (Поза на половин лодка)
5. Урдхва Прасарита Падасана (повдигащи крака)
6. Воински пози (Войн 1, Воин 2, Воин 3, Обратен Воин, Полумесец)
7. Завъртания
8. Bhastrika Pranayama (Дишане на духа или дишане на огъня).

Дисбаланси в манифеста на третата чакра като:

 • хранителни разстройства
 • ниско самочувствие
 • трудност при вземане на решения
 • вманиачаване на властта
 • проблеми с контрола
 • гняв
 • нужда от сила и признание
 • необходимост от одобрение
 • стрес
 • чувство на неудовлетвореност
 • страх от отговорност
 • вина
 • тревога
 • съмнение
 • самочувствие
 • проблеми с ангажиментите

Ще обобщим, че балансираната трета чакра се проявява като притежаваща солидно самочувствие, чувства на цел, здравословно самоуважение, здравословна амбициозност и самомотивация. Със здрава чакра на пъпа ние сме пълни с енергия, ефективност и спонтанност, без да проявята на арогатност или да имаме нужда от доминиране над другите.

Събуждане на тялото с йога

Накарайте всяка клетка в тялото ви да се събуди и радва!

Повечето от нас имат енергийни блокове и дисбаланси, както и навици за саботиране на енергия, които ни пречат да имаме достъп до пълната си жизненост, което ни кара да се чувстваме изтощени, разпръснати, скучни, дори болни.

Затова, изборът да превърнете йога в част от ежедневието си е полезен за тялото, ума и душата. Не само постигате по-голяма гъвкавост, сила и издръжливост, но и цялостно системата на вашата чакра получава положителен, жиднен тласък. Индивидуалните йога пози или асани са предназначени да насочват към определени области на тялото, но не забравяйте, когато се насочите към един енергиен център, всички енергийни центрове имат полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.