Йога асани за втора чакра

Втора чакра в йога се нарича свадхищана – или сакрална, а също и сладка чакра, и е разположена в долната част на корема. Можем да я намерим, поставяйки четири пръста точно под пъпа си. Сакралната чакра е оранжева. Според древните вярвания, свадхищана се подчинява на енергията на богинята Ракини.

Някои школи вярват, че чакрата е управлявана от създателя на вселената Брахма и хиндуистката богиня на знанието Сарасвати. Това е центърът, отговарящ за въображението, сексуалността и самочувствието. Това навежда на мисълта, че сексуалната енергия е много силна.

За съжаление, съвременният начин на живот е свързан с прекалено много седене, в офиса или зад волана, в градския транспорт или на канапето вкъщи. Всичко това води до блокажи най-вече в тази чакра поради нейното разположение. Най-добрият начин да противодействаме на това е да се насочим към йога за тялото и ума и да наблегнем на упражнения за вдишвания и издишвания на асаните, които ще повлияят добре на втората ни чакра. 

Йога пози за втора чакра

Дъх Котка–крава

Друго, което може да помогне за балансирането й, е дишане в йога позата крава (битиласана) и котка (марджарясана, също бидаласана). Към битиласана можем да преминем от масичкабарманасана, която на практика представлява да застанем на четири крака, като единственото изискване е да поддържаме гърба си равен. От масичка изпъчваме гърди и таз нагоре към тавана с вдишване, оставяйки корема надолу, изправяйки глава и поглеждайки щастливо напред и леко нагоре – като кравичка

Останете в позата. След това можем да се върнем с издишване към неутралната позициябарманасана, ил да направим няколко серии, редувайки кравешки дъх с издишвания с котешки гръб, при които избутваме таза напред и заобляме гърба, като брадичката се свива към гърдите. Най-важното при спазването на тази последователност е да се стремим да максимален баланс между дъх и движение. 

Това дава много благоприятен ефект както върху тялото и върху нервната система, така и върху чувството за координация и стабилност. Друг важен момент е да запомним, че именно гърбът е в центъра на тази позиция и да внимаваме да не оставяме движението да се пренесе към ръцете. Тази динамична асана подпомага преминаването на дъха, жизнената енергия (прана) през цялото ни тяло, което я прави изключително подходяща за разгряване на гърба и благоприятства за правилната позиция на гръбначния стълб.

Маласана

Известната на запад вариацията й упавесасанайогийски клек, е чудесна асана за раздвижване на енергиите, преминаващи през сакрала. Към нея можем да преминем от поза планина (тадасана – за нейното изпълнение вж. „Йога асаните за първа чакра“), като клекнем с леко раздалечени крака с пръсти, сочещи навън, и сключим ръце пред гърдите в молитвена позиция, докато лактите подпират вътрешната страна на колената.

Поза отворен ъгъл за втора чакра

Поза отворен ъгъл – упавищта конасана

Тази асана е подходяща за начало, когато искаме да направим серия от седящи разтягания и усуквания. За да постигнем позата, първо сядаме с изправен гръб и крака напред в контрашпиц – в позата седящ жезъл или дандасана. Когато сме готови, разтваряме краката си възможно най-широко, но все пак в рамките на комфорта. Краката продължават да са в контрашпиц, бедрата са стегнати, краката натискат към пода с цялата си дължина. 

От там за момент повдигаме таза от пода, като издаваме опашката навън, след това връщаме. Капачките на коленете трябва да сочат право нагоре. Сега започваме да ходим напред с длани и задължително концентрираме погледа си нагоре през цялото време – това държи гръбнака ни изпънат, за да изпълним позата правилно. Когато достигнем крайната точка, вече можем да сведем очи и глава надолу и да се отпуснем за поне няколко дълги вдишвания.

Гледаща надолу жаба – адхо мукха мандукасана

Тя е друга, много удобна позиция, с която можем да си помогнем за отблокирането и хармонизирането на втора чакра. За целта застанете първоначално на четири крака в поза масичка. От там започнете да разтваряте коленете си бавно, като спрете там, където е границата на комфорта, като държите пръстите на краката си да сочат навън. Внимавайте глезените ви да са точно зад коленете. 

След това поставете лакти и предмишници на земята с длани отпуснати върху повърхността на пода. Издишайте, като се отпускате тежестта над към таза. Би трябвало да усетите разтягане в ханша и вътрешността на бедрата. Задръжте за няколко дъха и се върнете обратно, избутвайки таза напред и нагоре. Жаба е много полезна позиция особено за начинаещите и хората със сериозни блокажи, които се нуждаят от внимателно и нежно раздвижване. 

Не прекалявайте и не се тревожете, ако не успявате да постигнете съвършенството още с първите опити. 

Поза 9 асани Йога курс

Поза гарван (бакасана)

По-напредналите могат да опитат тази поза. Работи много добре за балансирането на свадхищана. Тя се изпълнява, като можем да започнем от маласана и поставим длани пред лицето си между двата крака. Пръстите са раздалечени, но показалците са леко насочени навътре, докато лактите отварят настрани, без да се отделят от колената. Следващото, което трябва да направим, е именно да сгънем ръце на 90 градуса и да качим коленете си върху горната част на лактите, като така ги заключим сигурно, и да се отпуснем напред върху ръцете си. 

Можем да направим подготвително няколко отпускания напред, без да постигаме напълно позата, за да се уверим в собствените си възможности и ограничения. В асаната трябва да сме застанали вертикално. Погледът ни пада между двете длани. Няма нужда да се страхуваме от тази поза, защото във всеки един момент, ако почувстваме, че губим баланс, можем да се тласнем обратно назад и да не паднем, а да се върнем дори с известна доза грация в маласана. 

Ако все пак мисълта, че ще се катурнем напред, не ни дава мира, винаги можем да постелим пред себе си одеяло и така ще бъдем сигурни, че в никой случай няма да нараним челото, брадичката си или друга част от тялото. Задържаме в гарван за няколко дъха и можем да излезе от позата по обратния път, или, ако сме още по-напреднали – през скорпион (врсчикасана). Тази асана изисква много високо ниво на концентрация и всъщност е свързана с ума много повече, отколкото с тялото. Ключово е осъзнаването и увереността в собствения баланс и лимит на способностите.

Това, което най-много блокира нашата втора чакра, е страхът и най-вече страхът от смъртта, който понякога е дълбоко стаен и ние дори не подозираме, че го изпитваме. Заседналият живот в градска среда, натоварването, стресът, заболяванията и грижите могат да допринесат за нагнетяване на такъв страх и впоследствие да блокират свадхищана чакрата. Проблеми от подобен род успешно могат да бъдат повлияни от медитация, влагайки много творческа енергия и желание

* Най-добре е, когато пристъпвате към йога практика, да бъдете водени от специализиран учител. Някои от описаните асани носят риск от нараняване при начинаещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.