Йога за начинаещи – какво трябва да знаем

Чрез практикуване на йога се постига баланс и хармония на тялото с ума и емоциите. Това става чрез разнообразни йога практики. Те могат да бъдат:

Ако сте решили да се впуснете в йога приключение за пръв път, то със сигурност имате много въпроси. Какво ще ви трябва, дали е подходяща за вас, какъв стил да изберете, или колко често може да се практикува. Йога студиата в страната предлагат йога, както за напреднали, така и за начинаещи и могат да ви дадат нужната информация.

За първото посещение ще ви трябват само желание, удобни дрехи и постелка

Екипировката е съвсем проста – вземете си свободни спортни дрехи от леки материи, които ще ви позволят да се движите и разтягате. За някои йога класове са нужни помощни средства, но обикновено те биват подсигурени от студиото.

Това са одеяло, стол, въже, колан, болстери и други. Добре е преди практиката да не се парфюмирате, защото така може да създадете дискомфорт за вас или останалите в групата. Понеже се правят дихателни упражнения и финална релаксация, един такъв аромат може да попречи.

Йогата е достъпна за всеки и се адаптира към особеностите на човека, независимо от възрастта му, теглото му, произхода, или вероизповеданието. Ограничение може да има само при наличие на някакъв физиологичен проблем или сериозна скорошна травма.

Тогава някои пози или дихателни упражнения могат да бъдат избегнати. Добре е хората над 60 години, които нямат гъвкавост, да започнат с по-лека практика.

Много важно правило е тялото никога да не се подлага на болка

Нормално е да има усещане за лек дискомфорт, но ако има болка, това призовава да не се насилваме.

Практикуването на йога може да донесе множество ползи за духа и тялото. Тя укрепва мускулите, раздвижва ставите и тонизира органите, подобрява съня, успокоява ума и балансира емоциите. Ако сте редовни може да се подпомогне възстановяването от травми, да ви се подобри гъвкавостта и стойката.

Сред известните положителни ефекти от йогата е още регулирането на кръвното налягане и укрепването на сърцето, освобождава се натрупаният стрес и тялото се зарежда с енергия. Практиката учи как да се диша правилно и стимулира прочистването на белите дробове. Подпомага изграждането на здравословни навици, прави хората по-самоуверени и подобрява самооценката им.

Йога за начинаещи - какво трябва да знаем

Обикновено начинаещите се ориентират към Хатхта йога и асаните се изпълняват в по-леки варианти

Тази практика е фокусирана именно върху физическия аспект, а медитацията и пранаяма са на по-заден план. В основата на така наречения осемстепенен път на Патанджали е асана и от там започва надграждането към останалите нива.

Можете да изпробвате и други стилове, когато усетите, че придобивате нужната ментална и физическа настройка. Започва се с едно или две занимания седмично, които водят до бърза промяна.

Ако практикувате три или повече пъти в седмицата, се усеща как йогата постепенно се превръща в част от живота ви и дори повлиява някои навици. Тя подтиква към себепознаване и себеизследване, като започва от физическо ниво и се разширява към по-фини аспекти.

Йога може да се практикува по време на бременност, а също така има и занимания за деца. Тя ги учи на уважение и толерантност и няма състезателен характер, така малчуганите се учат да приемат себе си, а не да се опитват да се докажат пред другите. Също така йогата помага за изграждане на полезни навици, намалява агресивността, социалната изолация и хиперактивността.

Йога за начинаещи - какво трябва да знаем

 

Ако искате да се доверите на известен и доказан инструктор и да изберете между няколко вида йога, вашето място е „Лъки Йога“, а домакин е Апартхотел „Лъки Банско СПА § Релакс“. На място дори се предлага специално разработен курс, по време на който се посещават разнообразни йога практики. Програмата е за 4 или 5 дни с нощувки и здравословно хранене.

Йога заниманията са 3 пъти на ден – сутрин, следобед и вечер. Включени са още масажи, ежедневни излети в планината и конна езда. На разположение е и СПА центърът на хотела, който предлага парни бани, сауна, джакузи, солен и био басейни, фитнес център и още активности.

В „Лъки Йога“ има програми за начинаещи, напреднали, за бременни и за деца, а видовете тренировки са доста

Те са специално подбрани, за да помогнат за постигане на физическо здраве, концентрация и дълбоко духовно преживяване. Всичко, което е нужно да се знае и да се носи, е подробно описано на сайта на програмата. Освен задължителните дрехи и лекарства, е добавено, че е добре да се вземе аспирин при евентуална мускулна треска, хубава книга и добро настроение.

Ако все още не сте посещавали йога практики, е добре да забравите за дочути стереотипи като това, че йога е религия, че е подходяща само за хора с нормално тегло, че е за вегетарианци, или не пасва на всяка възраст. Не е вярно и, че по време на курсовете се пеят само мантри, носят се оранжеви роби, или някакви такива неща.

Трябва да изберете йога стил, според това, което искате да постигнете, Например, ако целта е физическо натоварване, укрепване и оформяне на тялото, може да опитате Ащанга, или Power Yoga.

За отпускане и концентрация подходящи са Хата Йога и Айенгар Йога. Тези стилове са с на-дълга традиция и съчетават пози с упражнения за дишане и медитация. Ако искате да опитате по-нови стилове, това са Бикрам Йога и Acroyoga.

Сред съветите, които дават специалистите, са йога да се практикува на празен стомах

Преди самият клас не е добре човек да се храни обилно. Ще ви е нужна бутилка вода за рехидратация след практиката. Добре е да се отиде в залата около 10 минути преди началния час, за да можете да се настаните и подготвите. Постелката и облеклото ви трябва да са чисти и да не си тръгвате, преди да е свършил часът.

Най-добре е първите стъпките в йогата да бъдат направени с помощта на инструктор, но има множество литература, която да ви помогне да се справите и вкъщи. Препоръчителни за начинаещи са 3 основни асана. Това са Сукхасана, или „лесната поза“, при която се сяда на пода с кръстосани крака.

Гърбът е изпънат, а ръцете са сложени на коленете с дланите навън. Тя помага за намаляването на стреса, укрепва гърба и разтяга коленете и глезените.

Уттанасана не е от най-лесните позиции за изпълнение, но е много важна. Тя подобрява кръвообръщението, укрепва гръбнака и намалява стреса. Изпълнява се, като се застава изправен, със събрани крака, вдишва се и едновременно с това се вдигат ръцете над главата.

След издишване се сгъват леко коленете и бавно се навежда горната част на тялото към краката. Хващат се лактите на двете ръце и се отпуска главата и тялото.

Правят се няколко дълбоки вдишвания и издишвания и бавно се изправя в начална позиция. При Шавасана, или поза „мъртвец“, се ляга по гръб на постелката с раздалечени крака и ръце с дланите нагоре. След това трябва да опитате да се отпуснете напълно, да не мислите за нищо и да дишате бавно през носа.

Тази поза има невероятен ефект върху тялото и ума. Най-добре обаче, ако сте начинаещ в йогата, е да се обърнете към специалист, за да постигнете най-голям ефект от целия процес.

Йога за начинаещи - какво трябва да знаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.