От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

Йога е древна практика от Индия, датираща от преди хиляди години. Тя е създадена, за да се постигане по-положително гледане към живота и съсредоточено, постоянно усещане за спокойствие и мир. Самата дума „йога“ означава „съюз“, „съюз с божественото“. Въпреки това, в днешно време хората са отнели духовната насоченост на йога и мислят, че това са просто упражнение.

 

Известно е, че йога е чудесна за възрастни. Но само за тях ли? Не! Йога практиката в идеалния случай трябва да се започне от най-ранната възраст.

 

Знаем, че възрастните се борят със стрес всеки ден. Но днешните деца са също толкова стресирани. Те трябва да вървят в крак с нарастващата конкуренция в училищата и колежите, да се справят с натиска на връстниците си и трудния етап на пубертета, да участват в извънкласни дейности и да отговорят на очакванията на своите родители и учители. За едно дете това е прекалено много.

 

Практикуването на йога от деца има огромен ефект върху организма и системите, които ги поддържат, като нервната, дихателната и храносмилателната система. Йога влияе върху емоциите и поведението на децата; има положителен ефект върху психичното състояние и подпомага творчеството.

От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

 

Вие сте първият учител по йога на вашето дете. Независимо от нивото ви на фитнес, вие и вашето дете може да тренирате и да научите йога заедно. Споделянето на йога насърчава връзката, състраданието и общуването в семейството.

 

Кога е най-добре за дете да започне да практикува йога?

 

Децата могат да започнат още на три или четири години. Малките реагират най-добре, когато йога е представена като игра. Позите, които изискват баланс, сила и координация, могат да бъдат предизвикателни. Подкрепата, която давате на вашето дете ще внуши доверие, увереност и самочувствие.

 

Колко често?

 

Времето за семейна йога е специално време за вас и вашето дете. Намерете ден и бъдете последователни. Ритуалът, рутината и дисциплината са важна част от практиката. Чрез редовната тренировка ще станете по-добри в упражненията и ще откриете най-удобните за вас физически пози.

 

Колко дълго трябва да трае една йога сесия?

 

Практикувайте, докато на детето ви е интересно. Завършете сесията си, когато детето ви се умори. Ако вие или вашето дете имате някакъв физически недъг, консултирайте се с инструктор по йога, преди да започнете да практикувате.

 

Следват няколко йога упражнения от които може да започнете.

При нужда, може да направите някои адаптации.

От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

  • Тип медитация

Седнете с кръстосани крака. Използвайте възглавница или сгънато одеяло, ако е нужно. Детето ви може да седи в скута ви или пред вас. Затворете очи и отворете ушите си. Кажете на детето си да слуша звука на неговия дъх. Помолете го да опише дъха си: дълъг ли е или къс? Дълбок или плитък? Мек или силен е? Накарайте го да сложи ръце на ребрата си. Попитайте го какво чувства.

 

След това, протегнете рацете си отстрани и нагоре, обикаляйки тялото си. Кажете на детето, че се заобикаляте със слънчева светлина. Вие сте леки и ярки като слънцето. Повторете три или четири пъти.

 

  • Кобра

Доближете краката и поставете ръцете на килима. При вдишване повдигнете гърдите; при издишване, слезте по-ниско към пода. Кажете на детето да изсъска като змия, докато издишва. Практикувайте тази забавна поза 3-4 пъти, след което задръжте още 3-5 вдишвания. Обърнете внимание на дъха си, докато държите позата. Починете малко и след това повторете упражнението, ако детето ви все още има интерес.

От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

 

  • Гледащо надолу куче

Застанете на ръце и колена и вдишайте, след това изправете горната част на тялото си и издишайте. При издишване издайте звук, като виене. Повторете от 3-4 пъти. Ако позата ви е удобна, накарайте детето да се плъзне като змия или да ходи, като малко куче под вас.

 

  • Лодка

Седнете един срещу друг лице с лице, хванати за ръка. Краката ви трябва да се докосват. Задръжте позата за няколко секунди, докато ви стане малко неудобно.

 

  • Поддържан мост

Този поза е важно за разтягане на корема, след свиване на коремните мускули. Седнете гръб до гръб на стол без облегалка или на табуретка. Облегнете се назад, така че гърбовете ви да се докосват. След това, протегнете ръце си назад и се дръжте за китките. Починете за пет вдишвания, след което може да повторите, ако ви хареса.

 

  • Почивка

Легнете по гръб и приведете колене към гърдите си. Увийте ръцете около пищялите си; задръжте така за няколко вдишвания, след това изпънете краката си на пода. Повторете ако не сте изморени.

От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

Допълнителни ползи за вас и вашето дете:

 

  • Йога е чудесна тренировка.

На първо място тя тренира тялото ви. Може да адаптирате практиките към вашето ниво на познание и физическа способност. Има няколко фантастични движения, които са идеални за всеки ден и за всеки тип човек, което означава, че няма причина да не започнете да правите йога (вие и детето ви) възможно най-скоро.

 

  • Може да подобри вашата дихателна техника.

Голяма част от йога позите са дихателните упражнения, насърчаващи по-концентриран начин на дишане, които отворят дробовете ви, даващи идея, какво е да дишате съзнателно, правейки ги полезни за хора с астма.

От колко годишна възраст е препоръчително децата да започнат да практикуват йога?

 

  • Може да ви помогне да спите по-добре.

Друга полза от правенето на йога е, че тя може да ви помогне да спите по-добре. Проучванията показват, че извършването на някаква лека физическа активност преди сън може да ни помогне да заспим по-бързо, което обикновено води до много по-добро качество на съня.

 

Нарушеният сън може да се дължи и на някаква болка в тялото ви. Работейки върху проблемните зони, йога може да помогне за облекчаване на симптомите й и увеличаване вероятността за по-добър сън.

 

  • Йога също може да развие физическата и умствената ви сила.

Друга полза от йога е, че тя ще ви помогне да развиете, някои наистина невероятни умствени и физически сили. Целият смисъл на йога е да работите върху силата на тялото и ума си, чрез физическите и медитативни упражнения, която тя предлага.

 

Дихателните упражнения могат да подобрят капацитета на белите ви дробове и да увеличат силата на същността ви. Междувременно упражненията ще ви принудят да се съсредоточите върху сегашния момент, като по време на медитация ще може да изчистите ума си от негативни мисли, което помага за облекчаване на стреса и подобрява психичното ви здраве.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.