Как се става йога инструктор?

Йога инструктор в Лъки Йога

Йога не е просто фитнес

Йога не е само пози и упражнения, макар че от точното им изпълнение зависи дали ще се получи благоприятният ефект за физическото, духовно и умствено здраве. Това не е фитнес, а състояние, начин на мислене и живот, път към среща със самия себе си и опознаване на вътрешното АЗ, към вътрешната хармония, към духовното израстване.

Съществена част от този път е и медитацията, при която отпадат ограниченията от идентичностите и духът се слива с умиротворената безкрайност. Йога е път към развитата способност за концентрация, спокойствието, удовлетвореността, щастието, абстрахирането от негативните емоции и стреса.

Има много видове йога, но при всички системи любовта е сред основните понятия – любов към себе си, към околните, към света, за  да го разбираме и приемаме без конфликти, да сме в хармония с него. Затова йога е и търпение, мъдрост, състрадание към другите, свобода от несъщественото и преходно. Това учение се съсредоточва върху универсалните истини и затова днес е толкова актуално, колкото и преди хиляди години в древността.

Йога е и правилно живеене, което заедно с доброто познаване на собственото си тяло, води до  ползи за физическото здраве – това учение е неделима част от медицината Аюрведа както за предпазване, така и при лечение на болести. Чрез различните пози, упражненията, медитацията се стабилизира кръвното, пулсът, дишането, нормализира се кръвната захар, могат да се лекуват конкретни органи и системи в организма, постига се повишен имунитет и жизненост.

Йога е цяла наука, която  развива различните мускули, прави тялото гъвкаво и издръжливо; отнема безпокойството и стреса; прилага се срещу депресии, нарушен сън, хранителни разстройства.

В очертаните до тук аспекти е съществената част от отговора на въпроса Как се става йога инструктор? Човек първо трябва да е напреднал достатъчно във философията, духовните и физически практики на това древно учение. След това идват отговорите къде да се обучава за инструктор, как да избере и т.н.

Философията на йога с Пракаш

Мотивацията е най-важна в обучението за йога инструктор

Всъщност практикуването на йога още не е достатъчно условие, за да са готови хората да се обучават за инструктори. Щом вече се е породило желание и си задаваме въпроса как се става йога инструктор, трябва да си дадем сметка за мотивацията си.

Тя е най-важна, защото ако не е изпълнена със смислено съдържание, и да станем инструктори, няма да сме удовлетворени. Обучението за инструктор трябва да се възприема не като получаването на документ, а като по-нататъшно навлизане в йога като начин на живот, философия, духовни и физически практики.

На курса човек интензивно практикува медитация, пози, дишане, упражнения, за които във всекидневието си няма достатъчно време. Това усъвършенства физическите възможности прояснява съзнанието, разширява кръгозора, променя хората. При обучението за инструктори по йога човек се учи да бъде лидер, да ръководи и контролира себе си и ситуацията при  по-големи групи, да говори, помага, демонстрира. Тези знания и умения са полезни във всяка сфера на живота.

Освен това на курса човек е с единомишленици – хора с еднакво светоусещане, начин на живот, стремежи. Това създава трайни приятелства. По същия начин самата работа като инструктор, която човек желае, трябва да се възприема като продължаващо себеусъвършенстване, в което се учиш от другите, включително и от курсистите с техните грешки, които виждаш, характери, мислене. Това помага за изграждането на собствен стил.

Разбира се, инструкторът ще може целенасочено да обменя опит с практиките на други негови колеги в школите, което също е от голяма значение за самоусъвършенстването и приобщаването към йога общност. Не на последно място е желанието да предадеш уменията си на другите, а без тренинг е невъзможно да водиш адекватно курсове по йога.

Курс за йога инструктор

Как да се запишем на курс за йога инструктор

Йога практиките стават все по-популярни в цял свят и вече навсякъде има многобройни оферти за курсове – както за начинаещи, така и за инструктори по йога. За да избере къде да проведе обучението си за инструктор, човек трябва първо да е наясно  какво точно желае и да има план занапред.

Това на първо място включва какъв точно вид йога иска да преподава –  аштанга йога с бърз темп и силовото натоварване при асаните, хата с редуване на динамични пози с успокояващи и медитативни, бикрам  /гореща/ йога, при която асаните и дихателните упражнения се провеждат при температура 40 градуса, и т.н.  

Следващият въпрос е как смята да работи след курса – в страната, в чужбина, ще търси реализация в някоя школа, или ще развива собствен бизнес? На сайтовете на съответните обучители може да се разбере какъв вид йога предлагат, по кое време, каква продължителност, цени и т.н. Важно е да се научи предварително как са структурирани уроците, какви са приоритетите и акцентите в стила на обучителя –  вегетарианство, медитация, безопасност и т.н.

Би трябвало по време на курса не само да се слуша някакъв вид йога гуру, но да има възможност да му се задават въпроси, курсистите да общуват помежду си, да се завързват бизнес контакти. Непременно трябва предварително да научим и дали сертификатът, който дава права след курса, е с международна валидност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.