Каква постелка за йога да изберем?

Постелка за йога | LuckyYoga

Дали ще изберем да практикуваме йога вкъщи или в студио, постелката за  заниманията ни – някои я наричат „шалте“, други – „мат“, а в някои случаи може да се нарече и „килимче“, е неразделна част от нашата тренировка. Разбира се, повечето студиа предлагат постелки за общо ползване, но пък друго си е, когато имаме своя собствена и можем да я носим навсякъде със себе си.

А защо постелката ни е непременно необходима? Ако някога сте опитвали да практикувате йога вкъщи на паркета през зимата, сигурно вече сте забелязали, че е ужасно хлъзгаво. Това граничи с йогическа трагикомедия, например когато дойде време за поза „гледащо надолу куче”и нейните вариации. Ако пък сте имали желания за йога на поляна по време на къмпинг, може би сте имали проблем с камъчетата, които убиват на ходилата. Освен това практикуването направо на пода може да бъде опасно при някои позиции или да се окаже вредно за ставите ни.

Но от необходимо приспособление йога матъте прераснал до същинска метафора – за личното пространство на практикуващия, за неговата неприкосновеност, но не минимума, а за максимума – постелката е символ на единственото, от което имаме нужда (освен себе си), за да постигнем душевен мир.

От какъв материал постелка да изберем?

За да бъде обаче нашата постелка верен спътник и помощник по време на практиките ни, трябва да сме сигурни, че сме избрали идеалната за нас. За целта трябва да вземем под внимание няколко важни фактора – материал, дебелина, удобство и дори външен вид или цвят.

Едно от нещата, които не бива да подценяваме, е материалът, от който е изработена постелката. Повечето стандартни шалтета за йога са направени от поливинил хлорид, накратко „винил“ или ПВЦ – изкуствен материал, който не е полезен за природата. Един от основните принципи, които трябва да спазваме, практикувайки йога, е т.нар. ахимса – принципа на ненасилие, проповядван и от Учителя Махатма Ганди.

През последните години все повече стават постелките от естествена и рециклирана гума. Предлагат се и шалтета от органичен памук, юта и др., които са доста меки и обикновено се използват в комбинация с друга, по-твърда постелка отдолу, като по този начин могат да дадат чудесна стабилност на прекалено хлъзгав матили да го уплътнят, ако е прекалено тънък.

Йога практика | LuckyYoga

Но същевременно, едно от най-важните неща, за които трябва да внимаваме, когато избираме постелката си за йога, е това тя да не бъде хлъзгава. Ако вземете предвид това, ще разберете, че всъщност много от по-цветните и атрактивни на вид постелки всъщност никак не са удобни на практика. За да не се плъзгате напред-назад по матапо време на йога практика, неговата повърхност не бива да бъде идеално гладка и е добре на пипане да бъде леко лепкава. Затова може би е добре да избягвате онлайн шопинга като вариант при първата си покупка на такова съоръжение, за да сте сигурни, че ще можете да пипнете постелката и че няма да останете неприятно изненадани. Може би от втория път нататък ще имате вече достатъчно потребителски опит, за да вземете правилното решение и в интернет.

Със сигурност не е добра идея да се спрете на онези шалтета с две лица, които уж от едната страна са идеални за къмпинг, а от другата страна „стават“ за йога и фитнес. По принцип и такава постелка наистина може да ви свърши работа, ако спешно се нуждаем от тренировка, докато се намираме в полеви условия. Когато можете да го избегнете обаче, е добре да не ползвате тази постелка, тъй като е хлъзгава, поради което освен че рискувате да я скъсате и да се лишите от нея, можете сериозно да навредите и на здравето си.

Колко дебела да е вашата постелка за йога?

Постелката ни не бива да бъде нито прекалено тънка, нито прекалено плътна. Ако си вземете постелка с дебелина по-малко от 3-4 милиметра, рискувате да нараните ставите в коленете и лактите си. Освен това, ако сте решили да практикувате йога и на открито, и на неравен терен, ако матът е много тънък, ще усещате всяка неравност под себе си, което може да е неприятно и дори болезнено.

Същевременно не бива да се отива и в другата крайност – защото една твърде плътна постелка може да намали стабилността. Поради това, когато купувате своето шалте, е от огромно значение това дали ще го използвате за йога практики, или по-скоро за пилатес, или пък за медитация.

Постелките за пилатес в повечето случаи са доста по-плътни, а всяка дебелина на шалтето над 6-7 милиметра при йога заниманията е излишна и се приема за твърде голяма. За средно плътни йога килимчетасе приемат тези с дебелина около 4.5 милиметра. Ако обаче сте решили по-често да се отдавате на медитация, отколкото на йога асани, целете се именно в шалтетата с по-голяма дебелина, които наистина са по-удобни за седене.

Не след дълго може да се окаже, че не намирате мат, който хем да е произведен от екоматериали, хем не се хлъзга, хем да ви дава оптимален баланс. Може би е добре да потърсите естествена постелка с релефна повърхност, която да ви донесе усещане за повече стабилност.

Най-малкото, винаги трябва да бъдем сигурни, че не сме алергични към своята постелка. Освен това от нейния материал зависи и каква ще бъде на усещане, нейната гъвкавост и податливост на натиск, както и начинът, по който тя ще се износи с течение на времето.

Не бива да пропускаме да помислим и за размера на килимчето, което ще изберем – той трябва да съответства на нашите собствени размери. Стандартното шалте е с размери около 70 на 170 см, но има и по-големи, в случай че имате нужда от повече сантиметри на дължина.

Как да почистваме и поддържаме постелките за йога?

Групова йога | LuckyYoga

Комплексните характеристики на вашата постелка оказват влияние и на начина, по който тя трябва да бъде поддържана, за да запази своето оптимално състояние и да ви служи колкото се може по-дълго. В зависимост от това къде я използваме, по нея могат да попаднат най-различни замърсители като пот, мръсотия, кал, масла за тялои т.н. Важно е още при покупката да се поинтересувате как се почиства желаният от вас йога мат.

Някои могат да се мият само на ръка, други могат да се пускат в пералнята. Има такива, които изобщо не могат да се перат, а има и такива, които изобщо не се нуждаят от нашите грижи, защото са изработени от самопочистваща се тъкан.

Някои по-скъпи шалтета могат да бъдат изработени от иновативни материали с антибактериални свойства. Лесен начин за освежаване на постелката е да я изсушите на слънце – но това е само  при условие, че цветовете й го позволяват.

Не на последно място добре е да помислите за това как ще пренасяте постелката си от точка А до точка Б. Единият вариант е да си вземете преносимо шалте, което идва в комплект със своя собствена мини-раничка.

Има и чанти за йога, в които е предвидено да можем да поставим освен постелката и екипа си за практика. А можете също така да се снабдите с лента или ленти за йога, които от една страна да се ползват като презрамки, превръщайки самата постелка в удобна раница, а от друга страна да бъдат част от вашата тренировка.

След като вече сме помислили за всичко това, можем да развихрим въображението си и да потърсим постелката, която освен перфектната дебелина, повърхност и изработка, има и… идеалната картинка и разцветка. Все пак и това не е малко, като се има предвид, че при редица пози в йога погледът ни от само себе си пада върху килимчето под нас: гледащо надолу куче, най-обикновен планк, предизвикателството чатуранга, сплит, ако решим да останем с отворени очи. Добре е да изберем нещо вдъхновяващо, което да ни мотивира през цялото време на нашата практика.

В обобщение можем да кажем, че дебелината, материалът и моделът са може би най-основните критерии за избор на най-подходящата постелка за йога. Други фактори също трябва да бъдат взети под внимание, като например цената. Най-евтините шалтета започват на цена между 10 и 15 лева, но най-скъпите могат да достигнат колосални цени в трицифрени суми.

Все пак има много добри шалтета на разумни цени, тъй като най-известните марки в бранша предлагат както много високи класове постелки, така и по-достъпни за любители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.