Колко често в седмицата е добре да практикуваме йога?

Много хора, които сега тепърва започват да се занимават с йога, се питат колко често трябва да се отдават на практика. Преподавателите по йога често споделят, че се чувстват като лекар, към когото се обръщат пациенти за рецепта – какъв е определеният брой часове, които трябва да посетим, за да постигнем конкретни цели.

Наистина няма кратък отговор на този въпрос. Защото независимо от какво се интересуваме – дали това е да станем по-силни, по-гъвкави, дали лекуваме травматично място или пък се надяваме да загубим няколко килограма, светкавичният ефект при йога наистина не съществува.

седмични тренировки

Освен това, както много йоги вероятно ще отбележат, йога не е просто още една тренировка. Има редица томове древни текстове, които изследват много различни аспекти на йога, като физическият е само един от тях. Освен това съвременните научни изследвания все повече доказват благоприятното въздействие, което йога има върху поддържането на психическото и физическото здраве на човека.

Йога е холистична практика, която култивира връзката между нашето тяло и ум. А когато целта ни е да постигнем вътрешното си единство, не можем просто да си поставяме обичайните за фитнес лайфстайла цели. Йога така или иначе означава „иго“ – свързване с божественото посредством поемане на отговорностите на битието. Йога не е хапче, което можем да изпием, за да получим търсения ефект. Обикновено това ще чувате всеки път, когато попитате своя инструктор по йога колко често трябва да посещавате занятията.

Йога може да помогне да се развие сила, гъвкавост, както и да ни излекува от различни проблеми. Въпреки това ключово е това доколко ние ще се посветим на нея. Това може да звучи леко разочароващо за нашия западняшки начин на мислене спрямо Индия, но йога малко или много изисква по-дългосрочна отдаденост, отколкото други упражнения, и обикновено не дава бързи, драматични физически резултати.

седмични тренировки

Обичайната йога практика включва поне три пъти седмично, ако не и повече. Обикновено хората първо забелязват подобрения в своята координация, баланс, сила и гъвкавост.

Поддържането на една последователна практика ни насърчава да подобрим своята осведоменост за тялото си, както и да започнем да се движим по-целенасочено и ефективно. Ако практикуваме само веднъж седмично, особено в началото, ще забележим, че предизвикателството е да се поддържа този вид съзнание. Също така може да ни се стори, че преоткривате топлата вода и колелото всеки път, когато се качите на шалтето. За много хора това може да бъде обезкуражаващо.

На практика обаче се получава така, че понякога нямаме достатъчно време. Тогава трябва да проявим гъвкавост и да проумеем, че практиките не е необходимо да са дълги. Много йога инструктори се съгласяват, че всъщност може да бъде по-ефективно да практикуваме по-често, макар и за по-кратки периоди от време (между 15 и 30 минути), отколкото да имаме по-рядко по-дълги сесии по йога. Въпреки това дори и веднъж седмично да е всичко, което можете намерите като време, опитайте се да бъдете признателни и се наслаждавайте. Ползи от практиката ви ще продължи да има.

Противно на някои мнения, йога не е бягство от ежедневието. Убеждаваме се, че това определено не е така, когато много скоро осъзнаем, че йога е съзнателна практика. По време на това, което сме свикнали да наричаме „практика“ – водени от инструктор, на живо или на запис, ние всъщност се учим на йога и усвояваме – не само нейния физически аспект, който са асаните, мудрите, упражненията за дишане. Скоро разбираме, че сме започнали да прилагаме йога принципите в нашето ежедневие и така проумяваме, че всъщност най-големите висоти в своята йога практика ние постигаме в личния си живот, в съзнанието си, извън залата за йога.

В йога сутрите се говори за „самообучение“. Последователите са насърчавани да се замислят за своите навици, избори и за цялостното си поведение. По този начин йога ни учи как да присъстваме във всеки един момент, как да бъдем активен участник със свободна воля.

Когато подхождаме към своето здраве с намерението да останем ангажирани, това афектира върху живота ни по още по-широк начин. По пътя на йога ние можем да се научим да разбираме по-добре нуждите си и по този начин да се почувстваме по-удобно в собствената си кожа. Много практикуващи споделят, че още през първата година започват с удивление да усещат ползи от своите йога занимания – като сила на дъха и завишен общ тонус на организма.

При йога няма стандартни дози

Всеки човек е различен. Това важи и за практикуването на йога. Трудно е да намерим универсална формула, по която да изчислим темповете, с които да се задълбочаваме в йога. Вместо това графикът е добре да бъде изготвен в съобразност с индивидуалните особености на нашия организъм, навици и свободно време.

Всъщност в йога има толкова много стилове и техники, сред които може да се избират, че може да отнеме значително време, преди да успеем да намерим нашия вид и школа йога в съответствие с нуждите ни.

седмични тренировки

Различните стилове се фокусират върху различни компоненти. Някои практики са по-енергични, други се концентрират върху терапевтичното лечение на различни болести и други състояния, трети са по-медитативни, съзерцателни практики. Дори различни инструктори могат да предложат разнообразни вариации в програмите си.

Все пак физическите йога занимания – или т.нар. „хата йога“, не е особено добре да надвишават четири-пет едночасови занимания седмично, в случай че не сте се занимавали активно със спорт преди. Ако не желаете да се пренатоварвате, можете да посещавате медитативни сеансове и лекции, свързани с йога, във времето между физическите практики. Противно на много мнения, според които йога практиките не са особено натоварващи, трябва да се има предвид, че те могат да причинят мускулни трески, в по-редки случаи – травми, особено когато се извършват в неконтролирана среда.

Хата или хатха е само една от формите на йога. Паралелно и в различни комбинации можем да се занимаваме и с:

  • раджа йога – основно свързана с медитацията
  • карма йога – при която се отричаме от собственото си его и се посвещаваме на грижа за другите
  • бакти йога на посвещението и службата в името на нещо
  • джнана йога – търсеща съвършеното знание, тантра йога – на чувствеността.

Все пак с времето ставаме все по-добри и по-добри и можем да усетим нуждата от по-чести и по-задълбочени практики. Придобиваме по-голяма осведоменост и контрол над своето тяло и дъх. Откриваме, че сме готови за следващия етап, когато дихателната диафрагма, вместо дишането с гръдния кош, се е превърнало в наш обичаен навик.

Същевременно, тялото ни е станало достатъчно гъвкаво, за да можем да седим удобно в добре изправена позиция. Нашата издръжливост се е увеличила до такава степен, че можем да ходим бързо или да тренираме за един час, без да се уморим. Създали сме си навик на хранене, сън и навременно събуждане.

Друг ефект, който не е за пренебрегване, е това, че движението на червата ни става редовно. Когато сме в състояние да постигнем това и когато то се е превърнало в част от нормалната рутина, можем постепенно да преминем към следващото ниво на йога и тогава въпросът – колко точно часове седмично да прекарваме, има своя естествен отговор всеки път.

седмични тренировки

При по-напредналите нива на йога отново трябва да изработваме графика си спрямо индивидуалните нужди. На този етап вече би следвало да сме усъвършенствали седналата поза. По-сложните техники за концентрация на ума, визуализация, задържане на дъха и мантра джапа могат да се научат само от компетентен учител. Опитните инструктори никога не преподават по-трудните йога техники, докато не видят, че ученикът е напълно подготвен – физически здрав и емоционално и интелекуално зрял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.