Как се прави йога нидра?

Всичко, от което имате нужда, е да затворите очи

Йога нидра, известна също като „съзнателен“ или „йогийски сън“, е форма на възстановителна медитация. Той може да тялото и ума да възвърнат своя тонус и е идеален за справянето на проблемите като липса или невъзможност за сън. Нидра е тантрична медитативна практика, която предизвиква мозъчни вълни, свързани с покоя и храносмилането. По време на сесиите вниманието ни е съсредоточено върху нашето дишане и бива преведено през тялото, като по този начин активираме състояние на липса на усилие и абсолютен покой.

yoga-nidra

Освен че е изключително мощна техника за медитация, нидра е и една от най-лесните йога практики за развитие и поддържане. Обикновено се практикува в легнало положение, а медитатиращият може да заспи, да се отпуснат от напрежението на съсредоточаването и да оставят вниманието си да се носи естествено.

Йога нидра е изключително древна концепция, водеща началото си от индийските традиции на будизма и индуизма. В епоса „Махабхарата“ („Великото сказание за потомците на Бхарата“) с йога нидра често е свързван Кришна. Предполага се, че по същия начин много йоги и гуру са практикували йога нидра през целия си живот.

В края на ХХ и началото на ХХI век покойният гуру Свами Сатянанда Сарасвати прилага йога нидра, когато живее със своя гуру Шри Свами Шивананда Сарасвати в Ришикеш. Сатянанда Сарасвати започва да изучава тантрическите писания и след практиката си изгражда система за релаксация, която започва да популяризира в средата на миналия век. Той обяснява йога нидра като състояние на ума, намиращо се на границата между будността и съня.

Според него именно тук се отварят дълбоки фази на ума. Предполага се, че по това йога нидра напомня на друга древна тантрична практика – няса (nyasa), при която санскритските мантри се фиксират психически върху определена част на тялото или се поставя ръка върху част на тялото, за да се медитира върху нея. Форматът на практиката, преподавана от Сатянанда, включва осем етапа:

 

 • интернализация
 • санкалпа
 • ротация на съзнанието
 • осъзнаване на дишането
 • проявление на противоположности
 • творческа визуализация
 • санкалпа и екстернализация

 

Сатянанда прилага тази техника в комбинация със сугестопедия на Свами Ниранджанананда Сарасвати, когото подготвя за свой наследник от дете. Сатянанда започва обучението му от четиригодишна възраст, като твърди, че по този метод той е успял да усвои няколко езика.

yoga-nidra

По време на медитацията при йога нидра най-често практикуващият ляга удобно в шавасана (т.нар. поза мъртвец), с крака, раздалечени един от друг, с по-прибрани пети и по-разтворени откъм пръстите, и с ръце леко встрани от тялото, без да се докосват до торса, с длани нагоре, и със затворени очи.

Тази систематична медитация ни води през петте обвивки (коши), които е човекът според йога, оставяйки ни чувство за цялостност. Ето пет предимства от развитието на практиката на йога нидра:

Всеки може да се занимава с йога нидра

Интензивните потоци на виняса и дългите асани не са за всеки. Йога нидра обаче е практика, която всеки може да направи, от дете до възрастен. Лесна е за практикуване на всяка една възраст. Всичко, което трябва да направите, е да си легнете на пода и да отпуснете тялото си. Дори и да не можете да легнете на пода, все още можете да се опитате да изпълните сесията в седнало положение, което за някои може да е по-трудно, но с времето се усвоява.

Няма начин да направите нещо неправилно, когато практикувате йога нидра

Докато лежите, отпуснати в шавасана, всичко, което трябва да направите, е да следвате гласа на гуруто или преподавателя, който ви води. Вероятно ще запомните някои части от медитацията, а други – не. Дори да слушате на запис една и съща нидра медитация, всеки път, когато практикувате, ще се сблъсквате с ново преживяване – и нито едно от тях не е погрешно. Заспиването по време на сеанс също е напълно в реда на нещата и няма да ви попречи да получите най-доброто от своята практика, докато ум несъзнателно регенерира и се успокоява.

Йога нидра е лесна за включване в ежедневието Ви

Медитацията в седяща поза може да бъде разочароваща – опитвайки се да изчистим ума си, често внезапно срещаме мисъл, която ни вдъхновява и ни фокусира върху себе си. Йога нидра винаги се ръководи, така че няма интензивно мислене или моменти, в които се оказва, че седим и се чудим защо се взираме в празна стена.

Практикуването на йога нидра може да има различна продължителност – по-малко от пет минути и цял един час. Вие избирате дължината. Може да откриете, че най-лесният начин да се приспособите към практикуването на йога нидра е да го направите част от ежедневните си ритуали.

 

Това е лесен начин за намаляване на стреса

Йога нидра насърчава дълбоката физическа почивка и духовната релаксация, които не се срещат в обичайните медитационни практика. Етапите на сканиране на тялото и самото усещане за дишането могат да се практикуват за успокояване на нервната система, което води до по-малко стрес и до по-добро здраве.

 

Йога нидра предлага възможността да опознаем самите себе си отблизо

Някои хора се стремят към дълбоката релаксация, която тази практика позволява да достигнем, докато други практикуващи използват атмосферата на сигурност и приемане, която йога нидра осигурява, като прозорец към самите себе си. Йога нидра предлага пространство за изследване на това, от което се нуждаем в момента, както и възможност за работа по освобождаване на дългогодишно трупани емоции.

По време на йога нидра сте в състояние да изпитате емоция и да дойдете „лице в лице“ с онова, което искате да преодолеете, без да се потапяте изцяло в него – което означава, че изпитваме, без да усещаме емоцията толкова напълно, че тя да предизвика претоварване. С течение на времето продължаваме да усещаме емоциите и свързаните с тях чувства, като навлизаме все по-дълбоко в практиката.

Йога нидра може да послужи като път към свободата без да създава телесен стрес. От повтарящите се мисли или навици се образуват т.нар. самскари. Това са отпечатъци, които се задълбочават в ума, а също и в тялото, деформирайки с течение на времето съзнанието. Тези отпечатъци могат да предизвикат негативни реакции и емоции, които пречат на обединяването на петте коши, обвивките, които имаме.

Ако тези негативни емоции продължат да ни тормозят, нашата умствена / емоционална обвивка няма да бъде в състояние да се интегрира с другите обвивки:

 

 • физическа
 • енергийна
 • висша мъдрост
 • блаженство

В това отношение практикуването на йога нидра може да бъде особено полезно.

yoga-nidra

При йога нидра практика бихме могли да използваме определена самскара, като я превърнем в цел и намерение. Може да започнете практиката с ясното съзнание върху какво бихте искали да работите. Намерението, често подтиквано от учителя, се поставя в началото на практиката. Когато по време на практиката възникне самскара, можем да опитаме да се докоснем до възникващите от нея чувства и след това да си позволим да ги усещаме все повече и повече.

Като прилагаме този метод (и, разбира се, се чувстваме сигурни през цялото пътуване), откриваме, че с всяка следваща практика се движим по-дълбоко в измерението на самскарите, по-добре разбираме собствените си реакции и след това в крайна сметка можем да позволим на самскарите да излязат в океана на съзнанието. В този момент това вече не е дълбоко впечатление. Вие сте освободени от тази самскара!

Йога нидра е една от най-достъпните медитативни практики. Тя се фокусира върху култивирането на няколко нива на човешкото благополучие. Практикувана с последователност и осъзнатост, тя е в състояние да ни дари с огромно количество мир за удивително кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.