Отслабва ли се от йога?

Откакто йога стана популярна и у нас, един от най-често задаваните въпроси на хората, които обмислят дали да не започнат да я практикуват е отслабва ли се от йога.

Наистина, погледнато отстрани изглежда, че йогийските упражнения са бавни, леки и в тях няма достатъчно физическо натоварване като при фитнеса или зумбата например. Затова и една доста голяма част от хората, които никога не са практикували йога смятат, че от йога няма как да се отслабне.

Истината обаче е съвсем друга и само този, който е практикувал йога знае колко физическа и умствена сила, издръжливост и гъвкавост се изискват, за да бъдат изпълнявани упражненията. Този, който е практикувал йога знае и че йогата върви ръка за ръка с отслабването, но знае също така, че това древно изкуство не е само серия от упражнения, а нещо много повече.

Отслабва ли се от йога?

Отслабва ли се от йога?

Възможно най-краткият отговор, който можем да дадем на най-нетърпеливите от вас е просто, кратко и ясно – „ДА”.

За останалите, които искат да разберат как точно се отслабва с йога сме подготвили едно надяваме се интересно пътешествие в света на йогата.

Трите енергийни нива – ум, тяло и душа

За да разберем как отслабването и йога вървят ръка за ръка трябва да открием баланса между трите нива енергийни нива – ум, тяло и душа. Защото не са ли в баланс и трите ни енергийни нива, промени няма да настъпят. Затова първото, на което ни учи йога е как да създадем баланс и хармония между трите нива, които управляват нашето съществуване.

Баланс на ума

Когато се впусне в йога практиката човек започва да вижда нещата в друга светлина. Йога ни трансформира отвътре навън, за да се опознаем първо самите ние и да се пробудим.

Лека – полека назад остават егото ни, тревогите от деня, проблемите в семейството. С всяко посещение в йога класа ние се пробуждаме, израстваме и нещата, които до скоро са ни ядосвали, притеснявали и държали будни нощем просто изчезват или стават толкова незначителни, че започваме да се питаме защо сме отделяли толкова енергия, нерви и време за тях.

Когато умът ни се отвори, ние ставаме свободни и виждаме по-ясно живота си и начинът, по който го живеем и дори без да го осъзнаваме напълно, започваме да се храним балансирано и по-здравословно, да обръщаме внимание как се храним и да изоставяме вредните навици като среднощното ядене, хапването на нещо сладичко всеки ден, ежедневната консумация на бързи храни и други.

Правим го не защото така ни налагат йога инструкторите, а просто защото така го усещаме вътре в себе си.

С баланса на ума йога премахва и стреса. А с намаляването на стреса се намаляват и нивата на стресовия хормон кортизол. Кортизолът, както всички знаем е основният виновник за наддаване на тегло, тъй като когато сме напрегнати, притеснени, тъжни или ядосани той подава сигнал към мозъка ни, който стимулира апетита и ни кара да станем, да отидем до хладилника и да изядем всичко, което се изпречи пред погледа ни или да седнем на масата и да не станем, докато не преядем и не започнем да дишаме трудно.

Баланс на тялото

Макар, че отстрани изглежда лесно, изпълняването на йога упражнения изисква доста усилия, тъй като при изпълняването на асаните се включват всички групи мускули. С всяко посещение в класа по йога мускулите укрепват, гъвкавостта се увеличава и тялото се стяга. Понякога дори само стягането на фигурата е достатъчно, за да се почувстваме отново добре в тялото си.

Йога предлага стотици асани, които могат да бъдат комбинирани в различни последователности и да работят както за цялото тяло, така и за различни части от него. Изпълнявайки различните асани ние не само стягаме и оформяме тялото си, но и му помагаме да се детоксикира… А детоксикацията е пряко свързана с отслабването.

Баланс на душата

Когато душата се пробуди от йога практиката, тя вече е свободна и не се ограничава да търси единствено одобрение от околните. Започваме да разбираме, че у нас се крие духовна сила, за която до този момент не сме и подозирали. Разбираме, че животът крие по-дълбоко значение и от нас самите зависи как ще го изживеем и дали ще открием това, което е важно.

Духовното пробуждане също насърчава загубата на тегло, тъй като осъзнаваме, че е време да се разделим с всички вредни навици, които досега са присъствали в живота ни. Внезапно разбираме, че сами сме поставяли прегради и сме натрупали килограми, защото сме смятали, че с опустошаването на хладилника нощем ще се справим по-лесно с емоционалните си проблеми.

Разбираме, че това което удовлетворява душата ни е чистото тяло и чистия ум. И някак неусетно започваме да се грижим по-добре за себе си, да не се ядосваме за дребни неща, да внимаваме с какво се храним, колко време за сън отделяме и да премахваме вредните си навици.

Постигайки баланс между ума, тялото и душата йога практиката помага за намаляване на теглото.

Как се отслабва с йога упражнения

От философското до чисто практическото обяснение отслабва ли се от йога

Бързо ли се отслабва с йога?

Ако търсите начин да намалите теглото си драстично и за кратък период от време, йогата няма да ви помогне. Защото отслабването с йога е бавен и постепенен процес, който изисква постоянство и търпение. За сметка на по-бавното отслабване обаче получавате бонуси като промяна в мисленето, различното възприемане на света около вас и преминаването на едно по-високо духовно ниво.

Каква йога да практикувате, за да отслабнете?

Всички видове йога имат детоксикиращ, отслабващ, увеличаващ гъвкавостта и успокояващ ума ефект.

Йога практики като Power Yoga и Vinyasa Flow се препоръчват, ако държите да отслабнете малко по-бързо. Тези йога практики са по-динамични и предлагат комбинации от асани, с които можете да изгорите от 400 до 600 калории за един час (точно толкова, колкото бихте изгорили за един час и във фитнеса).

За тези от вас, които търсят нещо малко по-спокойно и се притесняват, че с нежна йога няма да отслабнат ще кажем, че грешат. Разбира се, ако се спрете на по-нежна и спокойна йога практика няма да изгаряте толкова много калории като по-динамичните практики, но пак ще намалите теглото си. Практики като Хатха йога, които обикновено включват серии от бавни и спокойни асани, при които не повишават много сърдечната честота, за един час се изгарят около 190 калории.

Колко време на ден трябва да отделяте за упражнения по йога, за да отслабнете?

Вече споменахме, че отслабването с йога е дълъг и бавен процес, който изисква постоянство. Затова, ако искате да намалите теглото си, е добре да посещавате йога класовете поне няколко пъти седмично. Ако практикувате йога в дома си е препоръчително да изпълнявате асаните между 30 и 60 минути на ден.

Защо се отслабва от йога упражнения

Защо се отслабва от йога?

  • Практикуването на асани стимула изгарянето на мазнини и калории;
  • Асани, пранаяма и медитация, които се съчетават при практикуването на йога намаляват нивото на стрес, а оттам на производството на стресовия хормон кортизол, който увеличава апетита. Няма ли стрес, желанието да се храните със сладки храни или да преяждате изчезва;
  • Обръщате по-голямо внимание на това с какво се храните и се научвате да „слушате” повече тялото си. Осъзнавате разликата между храненето, когато сте стресирани и когато сте наистина гладни. И още нещо… Научвате се да усещате кога храната, която сте приели ви е достатъчна и да спирате да се храните, когато стомахът ви вече е пълен;
  • С йога практиката умът и тялото се пречистват и вече не изпитвате необходимост да продължавате с вредните навици. Без никой да ви казва, сами се обръщате към здравословния начин на живот и казвате край на всичко, което ви вреди;
  • Сънят ви се подобрява и вече не се пробуждате нощем и не изпитвате нужда да хапнете нещо нощем;
  • Научавате се да различавате и разпознавате различните емоции и да не се поддавате на стреса и безпокойството, а това е още една крачка не само към себеопознаването, но и към отслабването.
  • С физическите упражнения по йога помагате за детоксикацията на организма си и премахвате токсините от тялото си.

Както стана ясно, отслабването с йога е напълно възможно, но ако целта ви е само да свалите няколко килограма, може би йогата не е за вас. Защо ли? Ами йога не е просто вид спорт, с който да отслабнете. Не е просто няколко групи упражнения, които трябва да правите и толкова.

Йога е начин за духовно усъвършенстване, за опознаване, за промяна не само в храненето, но и в живота. Йога е духовен път, който носи изцеление на душата, ума и тялото.

Ако не сте готови да приемете себе си и света около себе си, ако не сте готови да преминете на следващия етап от живота си, не започвайте да практикувате йога.

Ако обаче търсите начин за промяна и отвътре, и отвън, ако усещате, че нещо ви липсва, то тогава йога практиката е тъкмо за вас. Тогава и само тогава ще успеете да направите промяната вътре в себе си и да отслабнете с йога.

Йога е една дългосрочна любов, която помага по един бавен, но непрекъснат начин не само да отслабнете, но и да поддържате добро физическо и емоционално здраве. Пътят за постигане на целите в йога не е кратък, нито лесен, но накрая постигнатите резултати носят безкрайно удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.