Каква е разликата между йога и пилатес?

Йога курсове | LuckyYoga

Йога е древно учение, което произхожда от Южна Азия и вече е на повече от пет хиляди години. Зародило се е преди хиляди години, днес то вече се е разпространило по целия свят, еволюирайки вследствие на контакта си с много различни култури. Всъщност йога е комплексно учение с няколко разклонения –

  • раджа (медитативна йога)
  • карма (йога на самоотрицанието и безкористното действие)
  • бхакти (сърдечна йога)
  • джнана (йога на мъдростта)
  • тантра (йога на сетивността, ритуалите, известна най-вече с досега си със свещената сексуалност)
  • хата йога – тази с физическите „упражнения“, наречени асани.

Днес има няколко вариации на хата йога, които са набрали особена популярност –ащанга, шивананда, бикрам(гореща или хот йога, основана от индийския преподавател Бикрам Чудхури), кундалини, винясаи др. При традиционния пилатес, както и при йога, също има различни нива – за начинаещи до напреднали, но при пилатес няма разновидности.

Пилатес | LuckyYoga

Що е то пилатес?

Пилатес е по-скоро ню ейдж система, кръстена на своя създател – немеца Йозеф Пилатес, роден в края на XIX в. Като дете той страдал от редица заболявания, от които той успява да се избави в началото на на миналия век чрез специална програма за рехабилитация и укрепване. По-късно неговият метод ще остане в историята като едноименната система за физически упражнения.

На 19 години Пилатес се премества във Великобритания, а през 60-те години на ХХ век напуска Европа и се установява в Ню Йорк, където открива собствено студио. Най-високоплатените танцьори и балерини се оказват силно привлечени от упражненията му и масово се стичат в тренировките му, за да изградят своята сила, издръжливост и гъвкавост.

Именно преданата любов на танцьорското съсловие е това, което направи Пилатес инфлуенсър на световните тенденции във физическата култура. Днес сред известните личности, занимаващи се с пилатес, са Селена Гомез, Луси Лиу, Ема Стоун, докато сред отдадените на йога са Джъстин Тимбърлейк, Орландо Блум, Джесика Алба.

Йога терапия | LuckyYoga

Йогата като терапия

Целта на йога заниманията е да обедини ума, тялото и духа. Практикуващите йога виждат тези три неща като единна цялост. Прилагана по правилния начин, йога може да бъде начин както да излекуваме тялото си, така и да постигнем душевна хармония. Ето защо йога се прилага и като терапия. Тя може да даде на тялото ни по-голяма гъвкавост и да спомогне за разтоварването от стреса дори в най-напрегнатите моменти от нашия живот.

В йога изпълняваме движения или заемаме различни позиции. Това са двата вида асани в йогата динамични и статични асани. Обикновено те се извършват върху специална постелка. Практикуващият използва собственото си тегло като съпротива за упражнението, а преходът между отделните асани е плавен, флуиден, като вълна.

Всичко това отнема голяма част от нашето внимание. Движенията при йога не са това, което бихте нарекли „движение“ по време на тренировка. Асаните са по-скоро пози, всяка от които е предназначена за различни нужди и цели. В йога обикновено задържаме в определена позиция доста по-дълго, отколкото при пилатес. Самите асани в йога също се различават от позите и упражненията, които изпълняваме в пилатес.

 Пилатес баланс | LuckyYoga

Пилатес – баланс между гъвкавост и сила

Пилатес споделя много от целите на йога, но основната разлика между двете учения е, че в допълнение към работата с мат, в пилатес може да има и различни упражнения. Докато при йога обикновено работим едновременно над цялото си тяло (освен ума и духа), фокусът при пилатеса е върху ядрото на нашето тяло, така че останалите части от него са свободни да се движат в пространството.

Упражненията обикновено са малки, изолирани движения и се повтарят в комбинация. Целта на заниманията е съсредоточаване върху изправянето на гръбнака и укрепването на ядрото. По този начин ние придобиваме пълен контрол над собствените си движения. Всъщност самият

Йозеф Пилатес нарича разработеното си учение „контрология“ – или наука за контрола. Освен това пилатес прави тялото по-силно както отвътре, така и отвън. Целта е да се постига баланс между гъвкавост и сила, което ни помага да развием по-силни и по-стегнати мускули.

В часовете по йога често не знаем какво да очакваме – в зависимост от инструктора и типа йога, който сме решили да практикуваме. В контраст на това, пилатес упражнениятаса далеч по-последователни. Обикновено те се изпълняват легнали на гръб, по корем или странично. Правят се упражнения с ниско въздействие за укрепване на мускулите и гъвкавост. При това се минимален брой странични приспособления, въпреки че някои студиа по пилатес разполагат със специално оборудване.

Йога дишане техники | LuckyYoga

Техники за дишане при йога и пилатес

Както йога, така и пилатес отдават огромно значение на въздуха и дишането. Дихателната работа в йога „пранаяма“. На санскрит „прана“означава дъх, жизнена сила, аямите („яма“ – букв. „контрол“)в йога са серия от правила и цели, които един практикуващ трябва да спазва, за да бъде плодотворна неговата практика.

Дишанетосе смята за източник на енергия и живот, който преминава през нашето тяло. Целта на това да работим върху дишането си е да култивираме и да се научим да контролира тази своя жизнена сила.

В йога могат да се прилагат много различни техники на пранаяма. Някои преподаватели насърчават работата с дишането през продължението на цялата практика, докато други отделят част от класа само за да дишат. Във втория случай говорим за по-интензивни упражнения за дишането.

Най-често се практикува уджаи дишането –„победоносен” дъх, през в целия час по хата йога. В такъв случай всяка поза или преход между пози е съпроводен с точно определено дихателно действие– с вдишване или издишване.

Уджаи е диафрагмено дишане, при което вдишваме през носа, но при издишването, което също става през носа, насочваме дъха си към гърлото и леко го свиваме, за да чуем собствения си дъх. Този метод на дишане дори ни помага да преодолеем моментите на по-голямо натоварванепо време на практиката.

В пилатес няма техники на дишане, но практикуващите се насърчават да мислят съзнателно за дъха си през целия клас. Освен това вдишването става през носа, докато издишването е през устата. За разлика от йога, тук няма специални упражнения за дишането. По-скоро то е акцент по време на цялото занимание, последователно и постоянно усилие, тъй като много хора са склонни да задържат дъха си в моментите, в които са подложени на по-голямо натоварване.

Известни разлики има и в ефекта, който постигаме, като практикуваме йога или пилатес, затова помислете за вашите собствени фитнес интересии приоритети, за да изградите представата си за идеалната тренировка. Пилатес е особено подходящ за тези, които имат нужда да подсилят гръбнакаи цялото ядро на тялото си, докато по-класическите йога занимания развиват и балансират цялото тяло и дух.

Ащанга и винясаса сравнително нови йога школи, при които горим сравнително повече калории и трупаме повече издържливост.

В съвременната свръхдиверсифицирана среда почитателите на пилатес или йога може да се окаже, че имат погрешни схващания и дори предразсъдъци едни за други и за другото учение. Много инструктори, а и практикуващи, имат прекомерно изострено усещане за различията между двете.

Някои йоги отхвърлят това, което не практикуват, казвайки, че то цели единствено заздравяване на ядрото, а някои, занимаващи се с пилатес, са склонни да възприемат йога само като разтягане. Въпреки някои по-съществени разлики, всъщност йога и пилатес имат много общо.

Истината е, че и двете са нисконатоварващи занимания, за разлика от много други видове тренировки, и много хора практикуват и двете, дори в рамките на един и същи ден. Има дори курсове, които са бленда между двете и предлагат балансирана комбинация от най-доброто от йога и пилатес. Някои от тези хибридни упражненияса разработени специално с целта да забързат нашия метаболизъм и да улеснят горенето на калории. Освен това те са изключително ободряващи.

Някои наричът фюжъна между йога и пилатес съкратено само до първите срички от думите – „йо-пи“, а други предпочитат названието „йогалатес“. Комбинираните системи вземат разтяжките от йога и ги съчетават с интензивната и ефективна основна тренировка на Йозеф Пилатес. Така в една кратка тренировка дори начинаещите и средно напредналите практиканти могат да получат перфектния баланс между йога пози и пилатес упражнения.

Йогата, пилатесът и йогалатес заниманията са идеални за хора от всякакви възрасти, в това число и за жени, които очакват дете – които само не бива да забравят, че целта им трябва да е да поддържат, а не да подобряват физиката и тонуса си по време на бременността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.