Кои са най-възрастните йога учители в света?

Древното йога изкуство отдавна е излязло от границите на родната си  Индия е завладяло света. Днес йога студия работят във всеки град и всяка страна, а практикуващите асани са над 2 милиарда души. 

Интересът към йогийските упражнения се засилва непрестанно, тъй като хората търсят начини не само да се справят с различни заболявания, но и начин да живеят по-дълго и здравословно. Вярата, че йогата помага за дълголетието се засилва и от факта, че много от най-известните йога учители не само са доживели до завидна възраст, но и са практикували и преподавали йога на възраст, в която физически това изглежда невъзможно.

 

7 от най-възрастните йога учители в света

Индра Деви (18.05.1899 – 25.04.2002)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

Индра Деви е родена в Рига и е от благородническо потекло. Още от малка се увлича от йогата и иска да се обучава при един от най-известните учители на всички времена – Шри Кришнамачария. В началото той отказва да ѝ преподава, тъй като е западнячка и е жена, но Деви е много упорита и успява да промени мнението му. Шри Кришнамачария обучава в продължение на няколко години Индра Деви и тя се превръща в най-успешната му западна ученичка и първата жена, която преподава в родината на йогата и пише книга за това. Малко по-късно Деви се мести в Аржентина, където основава фондация за преподаване и изучаване на йогийски техники и методи.

Индра Деви умира на 102 години и преподава йога от началото на 30 – те години на миналия век до смъртта си. Ненапразно я наричат “майката на западната йога”.

 

Шри Тирумалай Кришнамачария (18.11.1888 – 28.02.1989)

Шри Кришнамачария е един от най-известните йога учители, аюрведичен лечител и учен. Роден е в Индия (Мадрас) и е потомък на легендарния йога учител Шри Вайшнава Натамуни. Тъй като практикуването на йога е традиция в семейството на Кришнамачария, напълно в реда на нещата е, че той започва да практикува в най-ранна детска възраст. През 20 – те години на миналия век започва и преподавателската му дейност, а първото йога студио, в което преподава е в двореца Майсур. Целият си живот Кришнамачария подчинява на идеята да популяризира йога изкуството в западния свят. Затова с години, освен с преподаване се занимава и с демонстрации и изнася лекции за популяризиране на йогата сред обществото.

Гуруто умира на 100 години, като до самата си смърт през 1989 година преподава активно. Днес наричат Кришнамачария “бащата на модерната йога”. 

 

Кони Денсън (родена 1915)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

Въпреки, че през 2013 година рекордът на Кони Денсън бе счупен, тя все пак е призната от рекордите на Гинес за най-възрастния йога учител в света. (През 2013 година Кони е била на 98 години и преподава активно йога).

Родената в Шотландия Денсън се запознава с йогата през 1965 година, когато се мести от Шотландия в Мелбърн, Австралия. Макар, че по това време йогийското изкуство не е много познато, Кони се влюбва веднага в него. С преподавателска дейност започва да се занимава около десет години по-късно, когато основава първото си йога студио в местната църква.

През 2015 година Кони Денсън навършва 100 години и продължава да практикува и преподава йога. Днес четири поколения от рода Денсън преподават йога по света.

 

Айда Хърбърт (родена 1916)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

Подобно на повечето йога учители в този списък и Айда Хърбърт е обявена от рекордите на Гинес за най-възрастния йога учител в света. Признанието си тя получава през 2012 година, когато е на 96.

Айда е канадка по произход. За разлика от повечето йога учители, тя започва да се занимава активно с йога сравнително късно (на около 50 години). Тогава за пръв път вижда как една жена от клуба ѝ прави асани и се влюбва дълбоко в йога. За да напредне в йогийското изкуство Айда посещава различни студия, чете книги и се самообучава. С преподавателска дейност започва да се занимава след като навършва 70 години. През 2016 година, след като отпразнува 100 години от рождението си Хърбърт приключва с преподаването на пълен работен ден, но продължава да преподава йога веднъж седмично на “Момичетата на Айда” (група 70 – годишни жени). 

 

Нанаммал (родена 1919)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

V Nanammal е най-старият йога учител в Индия. Родена в семейството на преподавател по йога, Нанаммал започва да практикува още на 6 – годишна възраст и оттогава до днес животът на индийката е неразривно свързан с йогийското изкуство. Интересен факт е, че първата ѝ ученичка е нейната свекърва, която изкълчила глезена си при инцидент. За да ѝ помогне да се възстанови по-бързо Nanammal показва на свекърва си няколко асана.

Малко по-късно, заедно със семейството си основават школа по йога, където преподават следвайки строги правила. В началото школата е отворена само за индуси, но днес в нея се обучават хора от цял свят. Индийката навърши 100 години през 2019 година, но продължава да практикува йога. Тя е сред малцината учители, които са преподавали йога на клас от 20 000 ученици наведнъж.

 

BKS Iyengar (14.12.1918 – 20.08.2014)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

BKS Iyengar е световноизвестен йога учител, основател на йогийския стил Iyengar Yoga. Като малък Айенгар бил доста слабо и крехко дете, което постоянно боледува от грип. За да подобри здравето си, на 15 – годишна възраст той заминава при учителя Шри Кришнамачария в Майсур, за да практикува йога. В школата на Кришнамачария се обучава няколко години, след което се мести в Пуне и отваря собствена школа. Новият стил йога, който създава го прави изключително популярен и Айгнер става личен инструктор на популярни личности като Дона Карън, кралица Елизабет Баварска, Анет Бенинг, Карина Капур и други. През 2004 година йога учителят е обявен от списание Таймс за един от 100 – те най-влиятелни личности в света.

Гуруто преподава йога от 1937 година до 2000 година (когато започва 90 – те си години).

 

Дао Поршон – Линч (13.08.1918 – 21.02.2020)

Кои са най-възрастните йога учители в света?

Дао Поршон – Линч живя 101 години, като 93 от тях практикува и преподава йога. Това я прави най-старата учителка по йога в света.

Животът на Поршон – Линч е изключително интересен и изпълнен с превратности. Родена в семейството на индиец и французойка, първите години от своя живот тя прекарва в Индия. Когато е на седем години вижда на плажа хора, които практикуват йога и очарована от видяното веднага започва да посещава йогийска школа. Въпреки, че практикува йогийското изкуство, Дао Поршон започва да го преподава на по-късен етап от живота си. Първоначално се впуска в света на шоу бизнеса и се изявява като модел и актриса. По-късно става танцьорка и едва през 1967 година започва да преподава активно йога на холивудските знаменитости.

Житейската философия, която Дао Поршон – Линч ни завеща е да прегръщаме с радост всеки нов ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.