При кои заболявания трябва да внимаваме при практикуването на йога?

На практика няма болести, при които се забранява практикуването на йога. Важно е обаче да внимаваме с това какви асани избираме според състоянието си, да не се претоварваме и да избягваме позите, които ни причиняват дискомфорт. Добрата новина е, че йога предлага голямо разнообразие от модификации и вариации, които можем да използваме при необходимост. 

Освен това е доказано, че йога подобрява здравословния тонус и може да ни помогне в борбата с редица заболявания. Предлагаме ви списък от някои заболявания и по-трудни за изпълнение асани, чието взаимодействие може да ни донесе негативен ефект, а също и предложения, с които можем да ги заместим. 

Практикувайте с повишено съзнание и най-вече насочете вниманието си към проблемните точки. Тялото може перфектно да ни насочи какво да правим и какво да избягваме в нашето състояние, стига да сме в достатъчно добра комуникация с него.

При кои заболявания трябва да внимаваме при практикуването на йога?
Ако имаме ошипяване в долния край на гръбначния стълб, т. нар. опашка, за предпочитане е да избягваме позата лодка (парипурна навасана). 

Ако сте опитали да я практикувате при състоянието си, може да сте усетили силен дискомфорт. При жените може дори да се наблюдава слабо вагинално кървене. Не се притеснявайте, просто се уверете, че шиповете не са прекалено големи, за да ви създават допълнителни проблеми в живота извън спорта. 

Що се отнася до йога позите, просто избягвайте парипурна навасана, можете да изпълнявате например нейната модификация с ходила на пода. Дискомфорт и болка може да създаде и позата убхая падангустасана. Пропуснете я, защото може да ви навреди, ако имате шипове.

Като цяло йога смъква кръвното налягане, което я прави идеална за пациенти, склонни към повишено кръвно налягане, причиняващо риск от сърдечни проблеми. 

Позите, които трябва да се избягват, са стойка на ръце, стойка на глава и техните вариации, както и лодка и други натоварващи асани. Хората, страдащи от болести на сърдечно-съдовата система, е най-добре да се отдават на възможно по-спокойни, медитативни, ресторативни йога класове.

При кои заболявания трябва да внимаваме при практикуването на йога?

Хората, излъчвани от проблеми в ставите, са много особена група, що се отнася до двигателната активност, затова трябва да се подходи с внимание. Обикновено те са изложени на голям риск от контузии при извършване на по-сериозни физически занимания, поради което много от спортовете постепенно се превръщат в табу за тях. 

Същевременно обаче именно движението е това, от което остро се нуждаем в тези моменти. За щастие, йога е тук, за да ни помогне в подобни случаи. Тъй като някои от тези проблеми произтичат от нашето всекидневие, е да разберем и какво точно ги предизвиква. 

Болката в китките често е на лице при хора, работещи на клавиатура. Това не означава, че при тях трябва да се избягват всички асани, които предполагат попадането на голяма тежест върху китките. Въпросът се състои в това да не оставаме твърде дълго, пренесли тежестта си върху ръцете. Раздвижвайте ги често и им дайте време да се адаптират към новите упражнения

Продължителният планк (поза дъска, пхалакасана), например, може да навреди на ставите в долната част на ръцете. Можете да пробвате с доста по-кратки планкове (от порядъка на 1-2 вдишвания), редувани с гледащо надолу куче.

Прекаляването с планк може да навреди и на хора със заболявания или слаба мускулатура в областта на долната част на гръбнака. Ако вашият случай е такъв, за да си спестите сериозни травми, внимавайте тазът ви да не пада прекалено много надолу. 

Ако ви е трудно или противопоказно да изпълните планк, можете да го заместите с доста по-лесната модификация, при която коленете са долу на земята. По същия начин можете да изпълнявате и позата чатуранга дандасана (жезъл на четири точки). При всички случаи на слаби стави след известно време на редовни състояния мускулите ви ще забележите, че сте заякнали и вече можете да оставате в асаните и за по-дълго.

Пациентите с проблеми в гърба е добре да не изпълняват поза мост. Ако състоянието ви го позволява, можете да направите модификацията нисък мост, при която поставяме върха на главата върху постелката. Внимавайте и не се претоварвайте. С времето ще ви стане по-лесно.

Пациентите, при които слабото място е в областта на коленете, трябва да внимават с асаните, при които тези стави се натоварват повече. Дори детската поза, която е доста лесна за изпълнение и любима на много начинаещи йоги, може да се окаже прекалено разтягаща за едното или две от коленете ви. 

Ако това е така, правете почивките в практиките в друга позиция, например шавасана. Позата маласана също е трудна и може да причини болка и дискомфорт на хора с подобни проблеми. Тя може да се модифицира лесно с помощта на навита на руло постелка за йога, с която да стабилизираме вътрешната страна на тази става. Пропуснете поза примка (пашасана) или не я изпълнявайте до край.

При кои заболявания трябва да внимаваме при практикуването на йога?
При астма не се препоръчват пози като рало и стойка на рамене, защото при тях се притискат твърде много дихателните пътища, докато вашата цел трябва да бъде да ги отваряте. Астматиците много добре се повлияват от йога за дишане и с времето много от тях заякват достатъчно, за да контролират заболяването и да са по-уверени в йога. 

Можете да започнете с някои лесни позиции от хатха йога като дишане в котка-крава и преминете към по-сложни изпълнения като например лък, кобра и много други асани. Нужно е да внимаваме единствено къде се провеждат нашите занимания – ако сме на закрито, например в студио, е много важна степента на хигиена. В никакъв случай не бива да практикуваме йога в прашни помещения, особено ако страдаме от заболявания на дихателната система.

При кои заболявания трябва да внимаваме при практикуването на йога?Ако страдате от по-сериозно хронично заболяване, опитайте на първо време възстановителна или терапевтична йога. При нея по-голямата част от асаните се извършват в седнало или легнало положение. Много по-лесна е за изпълнение дори и от деца или възрастни хора, които преди не са се занимавали с нещо подобно.

При всяко заболяване има конфигурация на йога, която е изключително полезна, и конфигурация, при която може да се объркат много неща. Обсъдете с преподавателя си какви мерки може да се предприемат спрямо индивидуалното ви състояние. 

Винаги информирайте своя йога инструктор за състоянието си и поискайте съвет за практиката. Ако състоянието ви е по-сериозно, за почивка, спа и фитнес ваканции посещавайте само комплекси, предлагащи и консултация с медицински лица по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.