Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?

Разразилата се пандемия от коронавирус доведе със себе си различни проблеми за всеки един от нас. Една от особеностите на КОВИД-19 е, че той оставя трайни следи у повечето хора, които са го преболедували. Включително наскоро учени направиха връзка между дългосрочните оплаквания вследствие от преболедуването на новия коронавирус със синдрома на хроничната умора

На тези изводи са навели резултатите от изследвания на щатския Национален Институт по алергиите и инфекциозните заболявания, базиран в Бетезда, щата Мериленд.

Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?

Разбира се, не само ковидът ни притеснява тази зима, но той е в основа на много от страховете ни – и с право. Заболяванията на дихателните пътища и белите дробове са често явление през студения сезон. Те винаги са били бич за хората с хронични заболявания и тези с компрометирана имунна система

Дори и най-обикновените зимни болести, каквито са настинката и гриповете от тип А и Б, могат да бъдат проблем, ако организмът е отслабен. В комбинация с КОВИД-19, тези заболявания могат да доведат и до фатален изход. При такива случаи лечението почти е изключено да се случва в извънболнична среда и при всички случаи трябва да има лекарско наблюдение.

След успешното прекарване на коронавирусната инфекция, е време за дългото и трудно възстановяване. Дори и преболедувалите вируса напълно безсимптомно и доста леко, в бъдеще дълго могат да отчитат някои неприятни странични ефекти. Сред тях са загубата на обоняние и вкус, затрудненото дишане, породено от пневмония, който се развива при много пациенти, дори тези, които не са усетили проблематика в състоянието си.

В периоди като този е време да се обърнем към мъдростта на древните народи. В Индия още преди хилядолетия са разработени първите медицински трактати на аюрведа. Те проповядват лечението на всякакви състояния с помощта на йога упражнения.

При по-сериозните случаи само йога практиките може да се окажат недостатъчни за нашето възстановяване. Попитайте своя консултант за възможности с комплексно лечение, включващи аюрведа кухни и био лекарства и лечебни масажи.

Йога за подсилване на белите дробове след грип

Пранаяма

Това е отделен клас от йога, който е посветен на упражненията за дишането. Използва се и до ден днешен за лечение и профилактика на най-различни състояния, включително за възстановяване от бронхит, пневмонит и др.

За нашето възстановяване можем да използваме практиката нади шодана. Това е техника на дишане, при която редуваме ноздрите при всяко вдишване и издишване. 

Упражнението оказва благотворно влияние върху белите дробове и дихателното здраве като цяло. Нади шодана също така оптимизира и пулса. Практикуването на тази техника подпомага и да балансираме мъжкото и женското начало у всеки един от нас.

Хата йога

След възстановяване от КОВИД-19 е най-добре първоначално да започнем с най-леките асани от йога. Концентрирайте се върху позициите, които отварят гръдния кош и спомагат за прочистването на респираторната система. Не се учудвайте, ако в началото дори най-беглите физически усилия ви се виждат твърде големи. Това е нормално и го изпитват повечето пациенти, преминали ковид.

Най-добре е сутрин след ставане и вече преди лягане да изпълняваме кратка, лека и ненатоварваща рутина с упражнения от йога. Можем да използваме, например, някои от асаните, показани по-долу. Ако физическата дейност все още ви идва в повече, тренирайте веднъж дневно и правете кратки медитативни сеанси още 1-2 пъти.

Анджанейасана

Иначе наричана нисък лъндж (lounge) или полумесец, тази поза е много подходяща за начинаещите в йога. Действа добре за отварянето както на гръдния кош, така и на таза. Не влагайте много динамика в асаната, когато я изпълнявате. Вместо това е най-добре да се фокусирате върху детайлите в изпълнението.

Как да изпълним асаната?

Един добър начин да подходим към ниския лъндж, е, като започнем от адхо мукха шванасана (в превод – куче, което гледа надолу, на английски наричана down dog). След като се позиционираме, повдигаме нагоре ляв крак и задържаме за миг. Ако тазът ни е доста схванат от продължителното възстановяване от вируса, можем да го раздвижим леко предварително, като ротираме коляното встрани навън. 

Така тазът се отваря като начало на лънджа. След дъх или два обръщаме таза напред до нормално положение и идваме с левия крак към гърдите и го поставяме на 90 градуса между ръцете си

Протягаме напред ръцете и събираме дланите си една към друга, като през това време отпускаме дясното коляно на земята. Кракът ни е изпънат удобно назад. Вдишваме и издишваме, за да наберем стабилност

Когато сме готови, даваме ръцете нагоре и правим лека извивка на гърба, като усещаме разтягането в дясното бедро и отварянето на гърдите. Изпълнете и за другия крак по същия начин. Когато заякнете, ще можете да правите и високия лъндж, за който се иска повече сила, но засега се придържайте към тази асана.

Упавища конасана с опора

Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?

Другото име на тази поза е “отворен ъгъл”. Тя е доста подходяща за възстановяващи се от коронавирус, тъй като е доста лесна за изпълнение и можете да използвате един проп, с който със сигурност всеки от нас разполага – най-обикновена стена. За да изпълним асаната, трябва да се отпуснем на пода, опъвайки краката си нагоре. Поставяме ги да се облегнат плътно на стената. 

Можем да останем така за около 20 секунди, след което разтваряме двата крака встрани, като продължаваме да използваме стената за опора. Не правете шпагата прекалено голям. Можете да останете в позата около минута-две, дори повече, ако прецените, че ви действа добре.

Поза риба

Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?

Асаната риба или матсясана помага за подобряването на кръвооросяването, също така много добре разтваря гръдния кош. Това обаче може да се окаже нож с две остриета за хората, които наскоро са боледували от ковид. При тях може да се усетят бодежи и дори болка в дробовете при опит за изпълнение на позата. Внимавайте и не пристъпвайте към нея, докато не се почувствате напълно готови.

Как да изпълним асаната?

Лягаме си на постелката, като внимаваме пръстите на краката да са насочени към тавана. Поставяме лактите до тялото на земята и ги използваме за опора, като надигаме от постелката горната част на торса. Поглеждаме така поставените в контрашпиц пръсти на краката си, вдишваме и с вдишване отпускаме първо главата си назад, колкото можем, като изпъчваме гърди и корем максимално напред. 

Ако се чувстваме готови, можем да отпуснем на мата темето си. Така поставена, в главата не трябва да се усеща никакво напрежение. За да излезем от асаната, вдишваме и повдигаме глава, за да погледнем отново пръстите на краката.

Мантри

Мантрата представлява словесно-музикална техника със спиритуален характер. Подобно на християнските и мюсюлманските молитви, мантрите ни помагат да успокоим духа си и да го мотивираме да се пребори с всички предизвикателства.

Било то за медитация, когато изпълняваме мантри или ако просто си почиваме, подходяща е така наречената “лесна поза” (от санскр. сукхасана). В България дори и извън йога сме свикнали често да я прилагаме, като я наричаме “седеж по турски”. Ако сте прекарали изтощителен КОВИД-19, отделяйте по 10-15 минути всеки ден, като си почивате в тази поза.

Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?Противопоказания

Самолечението може да бъде опасно за хората, които имат хронични заболявания или с остри, задълбочаващи се симптоми на тежък ковид или обикновен грип.

Ако страдате от различни хронични заболявания, които могат да афектират резултатите от терапията с йога, поговорете за ситуацията с лекуващите си специалисти и нека те да ви насочат как да се предпазите от евентуални странични ефекти.

При откриването на наличие на симптоматика на коронавирус или установяване на заболяването, задължително е първо да информирате своя личен лекар.

Ще помогне ли йогата за предотвратяване или по-бързото възстановяване след КОВИД-19?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.