Йога у дома – какво ни е необходимо, за да я практикуваме?

Лятото вече чука на вратата. Много от нас все още прекарват толкова време вкъщи пред компютъра, че упражненията и поддържането на форма ни се струва твърде непостижимо понякога. Йога асаните са перфектният начин да постигнем баланс на организма и духа. Хубавото е, че можем да направим това и в домашни условия.
Йога у дома – какво ни е необходимо, за да я практикуваме?

Какво ни е нужно за нашата домашна йога практика?

Много хора смятат, че нямат място за спорт у дома, но с йога правилата на играта се променят. Една от малкото положителни страни на пандемията беше именно това, че редица го осъзнаха именно през нея.

Единственото, от което имаме нужда, за да правим йога, е свободно място с размери около метър и половина на метър. Разбира се, ако желаете да се занимавате с по-динамични практики, ще е добре да имате малко повече пространство, но дори и така, можете просто с малко повече внимание да се справите.

Йога у дома – какво ни е необходимо, за да я практикуваме?

Дори не е напълно задължително да си купувате за целта специален йога мат. Ако вкъщи имате мокет или килим, можете просто да сложите върху него подходящо одеяло. Внимавайте само да не се хлъзга, защото така съществува риск да се нараните.

Перфектната постелка за йога

Ако решите да си вземете йога мат или шалте, има няколко неща, които трябва да имаме предвид. На първо място е важно от какъв материал е направена постелката. Най-добре е да си изберем постелка, която да е направена с грижа както за природата, така и за нас.

Йога у дома – какво ни е необходимо, за да я практикуваме?

Изкуствените материи от типа на поливинил хлорид (PVC) са ни добре познати като замърсители. Техният период на разграждане в естествена среда е стотици години, а някои дори не подлежат на рециклиране. Това създава проблеми на околната среда, които са против духа на йога.

Освен това за самата ни кожа не е добре да бъде в досег с подобни изкуствени материи. Ако забележите, че постелката ви за йога ви причинява неприятни кожни проблеми от типа на обриви и дразнене, веднага я сменете. При невъзможност да се снабдите с нов мат, просто използвайте пода, или в краен случай хвърлете върху него кърпа или одеяло от естествена материя.

Трябва да помислим и за самата дебелина на шалтето. Като цяло се стремете да не е прекалено тънко, но имайте предвид, че връзката с пода ще ви дава по-голяма стабилност. Ако взимате шалте за по-релаксираща практика, си изберете по-плътно.

Ако имате проблеми с колената, ще усещате дискомфорт в някои от йога асаните. Можете да предотвратите това с по-дебела постелка, а може и просто да поставяте одеялце под коляното си, когато е нужно, или да прегъвате шалтето на две, за да получите двойна опора и омекотяване.

Пропсове или приспособления за йога в Айенгар практиката

Ако решите да практикувате йога по школата на Б. К. С. Айенгар, ще имате нужда от повече атрибути. Тъй като основателят й държал много на детайлите при изпълнението, той изобретил различни помощни средства, с които начинаещите му ученици успявали да постигнат съвършенството.

В съвременната йога тези приспособления се наричат пропсове или просто пропс. Това са специални колани, кубчета от пяна и др. Можете да се снабдите с тях във всеки магазин за спортни стоки.

Не се тревожете, ако не разполагате със специален йога арсенал. Някои подръчни средства могат да ви свършат перфектна работа: 

  • шалове
  • одеяла
  • столове
  • обикновени колани
  • дебели книги вместо кубчета и много други.

Пропсовете са изключително полезни, когато дължината на някои крайници ни затруднява в изпълнението на дадени асани.

Идея за усукване с помощта на кухненски стол

Нека да разгледаме позицията от йога бхарадваджасана. Тя се изпълнява, като извиваме торса си настрани и назад. Ротацията трябва да започва от долната част на кръста, а рамото да следва, вместо да води. Усукването се прави с издишване.

Бхарадваджасана носи спокойствие и релаксация, а за хората, натоварващи ежедневно гръбначния си стълб с прекалено много седеж, е незаменима за отпускането на прешлените.

Правейки тази асана, е възможно да направим някои грешки на начинаещия особено ако сме у дома в отсъствието на професионален инструктор, който да ни направлява. За щастие, има начин да си помогнем. Един най-обикновен дървен стол с облегалка е идеалният пропс за тази поза.

Изключително важно за тази поза е да държим таза си напред, докато се усукваме с горната част на тялото назад. Облегалката на стола може да ни помогне да спазим това разположение.

Започваме, като хващаме с дясната си ръка по-близката страна на облегалката. С лявата си ръка хващаме по-далечната й страна. Обръщаме се постепенно наляво, като внимаваме посоката на движение да започва отдолу нагоре. 

През цялото време трябва да усещаме гръбнака си плътно прилепнал към облегалката, а краката трябва да останат успоредни един към друг, затова следете колената. В момента, в който не можем да задържим правилната позиция, спираме да се усукваме – засега ще приемем, че това е нашият максимум. Изпълняваме и на другата страна.

Предпазни мерки

Когато правим йога у дома, е необходимо да се снабдим с необходимата основа от знания и умения, за да се предпазим от евентуални травми и контузии.

Не забравяйте обаче за един от най-големите врагове на здравето ни. Той е значителен фактор и при физкултурата вкъщи, а именно – домашният прах. Почиствайте старателно и редовно помещението, в което спортувате. В допълнение можете да се снабдите, например, с дифузер или пречиствател за въздух.

Ако никога досега не сте се занимавали с йога, може би все пак е добра идея на първо време да посетите ритрийт или ускорена програма. 

Можете да споделите с вашия учител, че ритъмът ви на живот позволява да правите практики у дома. Той ще може да ви насочи по-подробно върху какво да наблегнете. Не пропускайте да му споделите и в случай на наличие на хронични проблеми. “Лъки Йога” предлага програми за профилактика, лечение и отслабване в гр. Банско.

Релаксация

След като практикуваме йога, е важно да се отпуснем за няколко минути, преди да продължим със своя ден. Отпуснете се в поза труп (шавасана) и можете да ускорите релаксацията на цялото си тяло, използвайки автосугестия. Мислете за това, че се отпускат всички ваши крайници, нервни окончания, стави, прешлени, и те ще се отпуснат още повече. Опитайте се да усетите ефекта от асаните.

Йога у дома – какво ни е необходимо, за да я практикуваме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.