Може ли йога да помогне при наднормено тегло при децата?

През последната година освен здравословната и социалната тематика, теглото бе една от най-обсъжданите теми. Като не особено изненадващ, но все така неприятен факт много от нас откриха, че са увеличили размера на дрехите с една, две и дори три степени нагоре. Страшното е, че същото се случи и с много деца.

Свикнали да си хапват на воля, малчуганите преди тичаха по цял ден по училищните коридори, игрищата и спортните зали. Това сега се наложи да се промени и те започнаха да прекарват все повече време вкъщи и най-вечепред компютъра и телевизора. Много родители се оплакват, че това е довело до негативни последици за теглото на техните деца.

Може ли йога да помогне при наднормено тегло при децата?

Тъй като е време да вземем мерки по въпроса, днес ще помислим как може да стане това. Започнахме да се оглеждаме на какви упражнения или гимнастика ще можем да изпратим малките, когато това е възможно, за да оправим нещата.

Балансирано развитие

Йога е може би един от най-подходящите спортове, на които можете да запишете вашето дете. Тя развива тялото, костната структура и мускулатурата равномерно и няма нужда да се тревожите, че може да деформира фигурата или да повлияе отрицателно на неговото израстване.

Всъщност това не се води точно като спорт, макар и да се провеждат състезания и турнири по йога. Но при нея участниците се съревновават по отношение на добра техника, вместо да мерят сили един срещу друг. 

В даден момент много години преди Новата ера в земите на Древна Индия наистина тя наистина е била нещо като национален спорт. В днешни дни обаче йога се е запазила предимно като физическа и духовна практика за самоусъвършенстване. 

Може ли йога да помогне при наднормено тегло при децата?

Тренировка и за духа

По-голямата част от йога изобщо не представлява качване на краката на раменете. Всъщност тя изглежда доста лесна за изпълнение, но помнете, че това е заблуждаващо. 

На първо място асаните учат на дисциплина и търпение, а това са две изключителни качества, които е добре детето ни да има, особено когато е изправено в борбата с теглото. Ако от малко успее да придобие тези умения, то ще може да преодолее всички трудности в личностен, а също и в професионален план по-късно.

Блокажи и отслабване

Практикуването на йога ни помага да отключим блокираните канали, които стават причина за наднорменото тегло. Депата с насъбрани токсини се образуват при прекаляване с т. нар. джънк фууд, газирани и подсладени напитки, сладки и захарни изделия. Също така обаче за натрупването им способства заседналият начин на живот, който през 2020 г. стана фактор в животите на много от нас.

Физическа култура и любов към спорта

Нещо повече – чрез йога децата свикват да харесват физическата активност. Като се учат да изпълняват асаните правилно, те добиват повече издръжливост и умения, които им помагат после във физическата култура и всеки спорт. Виждайки бързия напредък, на тях започва да им се отдават все повече и повече всички упражнения.

Може ли йога да помогне при наднормено тегло при децата?

Помощ за растящите кости и стави

Ако детето практикува йога, неговата костна система укрепва по-добре, отколкото при децата, които не спортуват, и дори онези, които се занимават пък с прекалено натоварващи спортове и дисциплини, в които са често срещани нараняванията. 

Йога асаните могат да се използват като ресторативна терапия през периодите на възстановяване от травми и също така трябва непременно да стане част от разгрявката и цялостната тренировка на вашето дете. 

През пубертета много млади хора започват да ходят на фитнес, защото намират в него бърз и сравнително лесен начин да оформят тялото си, като се отърват от излишните килограми и в същото време ваят мускули. В такъв случай практикуването на йога трябва да бъде неотменна част от тренировката, за да се избегнат пренатоварвания и дори евентуални деформации при неправилна фитнес стратегия или грешно изпълнение на упражненията.

Може ли йога да помогне при наднормено тегло при децата?

Заедно с мама и татко

Друг положителен аспект на йога е, че тя ви дава още едно занимание, което можете да споделяте със своето дете. Ако вие вече сте се занимавали с практиката, покажете му любимите си асани и го научете да ги изпълнява. 

Ако пък все още самите вие не сте напреднали или никога не сте опитвали, сега е моментът. Запишете се на семейна йога с вашето дете или идете на почивка някъде, където се предлагат уроци по йога за възрастни и за деца.

Упражнения в домашна среда

Във времена, когато дори излизането навън понякога представлява проблем, имаме нужда от физическа активност, която можем да си вършим дори и без да излизаме от дома. Йога е перфектна за тази цел, тъй като в нея всички движения са бавни, координирани и внимателни. Детето ви ще има нужно единствено от пространство с размера на една йога постелка (приблизително около 2 х 1,50 метра).

Другият положителен аспект е, че за асаните не са нужни почти никакви приспособления. В началото дори не е задължително да имате постелка за йога (т. нар. мат). Упражненията от йога децата могат да правят на мокета или дори на пода, стига повърхността да не е хлъзгава. 

Коланчета и тухлички съвсем не са задължителни. Дори е препоръчително в началото да изгради навици в практиката си без допълнителни приспособления. Ако асаните в чистия вид са му трудни в началото, нека опитва адаптирани вариации под ръководството на инструктор, докато се научи. С израстването ще му става по-лесно.

Йога е перфектният избор, ако детето ви има нужда от отслабване след зимата и дългия карантинен период. С нейна помощ то ще придобие умения, които ще му помогнат да поддържа форма през целия си живот. Тя е изключително ценно умение в днешните времена на стрес и силна урбанизация, поради която нямаме време и възможности за спорт. 

Веднъж след като са усвоени основите, йога може да се практикува в уюта на дома, което е изключително ценно за детето ви. Освен това, благодарение на източната мъдрост, която ще придобие то в течение на своята практика, ще му помогне да бъде много по-целенасочено и амбициозно за напред.

За да започнат да се занимават активно с йога, малките имат нужда от първоначално обучение и практика с учител. Той ще им помогне да правят асаните, както трябва. 

Това може да стане, например, с интензивен курс, или по-дълго посещаване на уроци за начинаещи. След като е усвоило фундаменталните движения и позиции, детето ще може да продължи да се учи и само, например, с помощта на мобилен app или видео материали, достъпни от интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.