Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

Всяка зима грипът и простудата са една от болестите, които засягат голяма част от населението. Бяхме ги приели като част от живота си и безропотно се заразявахме с тях, карайки ги на крак до когато успеем. На работното място хората бяха започнали да смятат едва ли не за глезльовци хората, отсъстващи поради подобни оплаквания. 

Едва днес ние си даваме сметка, че и това е коствало много животи досега. През тази година един особен играч на страната на патогените промени правилата на играта и накара всеки от нас да се замисли дали полага достатъчно грижи за своето благополучие.

Никога преди 2020 г. качеството на живот не е било толкова жизнено важна тема. Въпрос на лична отговорност е да опазим собственото си здраве и това на останалите около нас. Имунният статус на организма е най-важната защитна стена, предпазваща ни от вируси, бактерии и всякакви зарази.

По-голямото заседяване вкъщи през тази година допълнително отслабна съпротивителните ни сили. Повечето фитнес зали и спортни студиа са принудени да работят с намалено работно време, за да осигурят ежечасова дезинфекция на оборудването и по-голяма дистанция на посетителите.

В допълнение към това, стоенето на затворено лишава организма от витамин Д, който е от изключително значение за това как се справяме с инфекциите. Липсата на движение води до натрупване на килограми, което допълнително отслабва имунитета. За щастие, някои индийски учения, които могат да са ни от голяма полза в такъв момент. Упражненията от йога могат да ни помогнат да подсилим жизнената си енергия.

Асани за подобряване на защитата от зарази

Силови пози

Малко по-предизвикателни, по-силовите асани ще енергизират тялото и духа ви. Заложете на тях за поддържането на тонус и форма по време на карантината.

Бакасана

Така се нарича позата на гарвана в йога. Малко по-трудна за изпълнение и криеща известна доза риск за брадичката и носа, ако не се прави правилно, тази асана е чудесна за стимулацията на имунната система.

Чатуранга дандасана

Още една асана, която не е за начинаещи в йога. Започнете от планк, като спуснете тялото надолу, плътно успоредно до лактите. Задръжте няколко секунди. Ако ви е прекалено трудно, изпълнете я с колене, спуснати към пода, но не пускайте надолу горната част на тялото.

 • Ползи

Вирусите атакуват най-вече слабия организъм. Както бакасана, така и чатуранга активират много голям брой мускули по цялото тяло и подобряват кръвообращението, като отпушват блокажите. Кръвта ни се пречиства много по-бързо и по този начин се отърваме от токсините и вредните агенти.

Асани за начинаещи

Ако не сте напреднали до такава степен, можете да пробвате някои по-лесни конфигурации в йога. Ще погледнем някои асани, които дори и новаците ще могат да правят в домашни условия.

Анджанейасана

 • Ползи

Другото име на тази поза е полумесец, а напоследък в западните йога практики се е наложило названието “нисък лъндж” (от англ. lounge). Тя е доста подходяща, ако все още не сме напреднали в практиката. Интегрирайте я като част от лека йога практика всяка сутрин.

 • Изпълнение

Започнете от гледащо надолу куче, като вдигнете левия си крак нагоре. Задръжте за миг, като можете леко да ротирате леко коляното, отваряйки повечко таза. След това обърнете таза обратно напред и елате с левия крак между ръцете. 

Внимавайте коляното да прави със земята ъгъл от деветдесет градуса. След това протегнете ръцете си напред, събирайки длани една към друга. Когато се усетите достатъчно стабилни, изправете се нагоре, извивайки гърба. Гледайте напред, ако е трудно, да гледате към тавана.

Сукхасана

Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

 • Ползи

Това е още една асана, която можем да добавим към ежедневната си рутина. Тя е доста лесна за изпълнение, не случайно в превод от санскрит наименованието й означава “лесна поза”.

 • Изпълнение

В България тази поза е широко разпространена и се среща най-често под названието “седеж по турски”. Прекарвайте в сукхасана поне до 5-10 минути на ден – за предпочитане преди или след хата йога практика. Докато сте в позата, медитирайте.

Випарита Карани

Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

 • Ползи

В тази изключително лека възстановителна поза стената е вашият проп. Можете да започнете с минута-две в позата, като я практикувайте вечер, особено ако имате нужда от отпускане на краката.

 • Изпълнение

Отпуснете се на пода и опънете краката си нагоре, като ги облегнете на стената. 

Матсясяна

Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

 • Ползи

В превод названието на тази асана е “риба”. Тя води до подобряване на кръвооросяването на мозъка.

 • Изпълнение

Започнете от седеж с изпънати напред долни крайници. Пръстите на краката нека сочат нагоре към тавана. Поставя лактите на земята и се надигнете нагоре с главата и горната част на торса. Погледнете към пръстите на краката си за няколко мига. 

След това с вдишване изпъчваме стомаха и диафрагмата, като отпускаме главата назад, колкото можем. Можем да отпуснем темето на земята, но внимавайте да не упражнявате натиск върху черепа. Излизането от позата става винаги първо с повдигане на главата.

Детоксикиращи асани

Дханурасана (лък)

 • Изпълнение

Сравнително лесно е да заемем тази позиция – това, което е малко по-трудно, е да я задържим за минута-две. Именно това е ключовото за нейната ефикасност. След като сте задържали за известно време неподвижно в дханурасана, гледайки нагоре, започнете леко да се поклащате напред и назад, наляво и надясно.

 • Ползи

Асаната ще ви помогне да направите приятен масаж на вътрешните органи в коремната област и ще ви помогне да забързате метаболизма и да обработите по-бързо токсините.

Хранителен режим и детокс

Как с йога да подобрим здравословното си състояние и да се предпазим от вируси?

Имунната защита, разбира се, се влияе до голяма степен и от това какво ядем. За оптимален ефект на йога практиката, комбинирайте асаните с правилна диета. Като цяло намалете приема на животински мазнини, тежки и трудносмилаеми храни. Провеждайте детоксикиращи режими поне веднъж на 3 месеца. Използвайте вдъхновение от индийската наука аюрведа.

Дихателна йога

Имунната система силно се стимулира от дълбокото дишане на чист въздух. Проблемът идва от факта, че в днешни дни ние много по-често дишаме повърхностно. Освен това качеството на въздуха в градска среда е доста лошо в последно време. Нашият съвет е да излизате сред природата възможно най-често. Ако това е невъзможно, постарайте се да се снабдите с пречиствател за въздух и да практикувате йога за дишане у дома.

Пранаяма класът в йога помага да се научим да контролираме и канализираме дишането си. Всекидневното практикуване на тези упражнения ефективно ни помага да подобрим имунния отговор на нашия организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.