Йога упражнения при мигрена

Хроничната мигрена измъчва значителен процент от хората в съвременния свят. Изразява се в периоди на пулсираща болка, обикновено в едната половина от главата. Пристъпите на мигрената могат да продължат между няколко часа и няколко дни, както и да бъдат съпътствани от прилошаване, изострена сетивна чувствителност и повръщане. Много хора страдат от нея още от дълбока древност.

Йога упражнения при мигрена

През ХХ век развиващата се вече с главоломни темпове фармацевтична индустрия въвежда употребата на семейство медикаменти, наречени триптани. Те са базирани на активното вещество триптамин, който взаимодейства със серотониновите ни рецептори и свива кръвоносните съдове.

Триптаните са доказано ефективни против болката от мигрената, но дават и голям брой нежелани реакции. Пациенти, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, не бива да ги приемат. Модерната медицина на Запад хвърля огромни усилия в усъвършенства лекарствените продукти за борба с мигрената.

Сред познатите на науката препарати обаче няма и един, който да е напълно безвреден за тялото. Освен това всички тези медикаменти се борят съссимптоматиката на проблема, вместо да го изкореняват напълно.

Можем ли да си помогнем при мигрена с естествени методи?

Множество упражнения в йога могат да ни помогнат да се преборим със затормозяващите симптоми на мигрената.

Поради своята деликатност повечето йога упражнения са подходящи за изпълнение дори когато не сме в най-добрата си форма. Трудно е, когато сме повалени от мигрената, да отидем във фитнес салона и да направим една тренировка там. Освен това няма и особен смисъл от това! Докато една добре планирана йога практика може да ни накара мигновено да се почувстваме доста по-добре.

За най-добри резултати, можем да комбинираме методите на йога с рецепти от индийската здравна дисциплина аюрведа.

 

Йога асани, подходящи при мигрена:

Йога упражнения при мигрена 

  • Хаста уттанасана ръце нагоре. Често използвана при слънчевите поздрави, тази асана ни помага да разтегнем гръбначния стълб и гръдния кош

Йога упражнения при мигрена

  • Уттанасана – позата представлява предно навеждане от изправен стоеж. В слънчевите поздрави се изпълнява серийно в комбинация с хаста уттанасана и други. Това стимулира кръвообращението и ни помага да “рестартираме” организма си.
  • След слънчевите поздрави и преди да преминем към по-сериозно разтягане, можем да почерпим от безкрайните ползи на супта бадха конасана –или иначе казано, позицията на легналия обущар.

 

Започваме от седеж с кръстосани крака, при който изправяме гърба си и преминаваме към бадха конасана – събираме ходила едно към друго и ги захващаме с ръце. Можем в пеперуда да размърдаме тук за малко, за да разхлабим таза.

След това поставяме ръцете си отпред, натискаме в тях и се изправяме на четири крака, от там лягаме по корем и се извъртаме по гръб, като краката ни са сгънати в коленете, а ходилата са стъпали на постелката. Стъпваме още по-близо до таза и отпускаме колената встрани, дясното – вдясно, лявото – вляво. Можем да останем в тази позиция за няколко дъха.

  • Пасчимотанасана – навеждане напред от позиция седеж. Чудесна поза да разтегнем, но не бива да пристъпваме към нея прибързано. Преди нея можем да разгреем с джану ширшасана. Това е друг вид навеждане напред, при което единият крак е сгънат към таза. Изпълняваме я на двете страни, като сменяме крака, който е сгънат, и този, който е опънат

 Приликата и при двете пози е, че трябва да държим гърба си изправен, навеждайки се напред, и да внимаваме да не се изгърбим в позицията. Както пасчимотанасана, така и джану ширшасана, има чудесно въздействие върху корема. Тези асани ни помагат да се пречистим от токсините – един от многото фактори, засилващи болките в коремната област.

  • Шишуасана – детската поза. Тя е лесна за изпълнение и действа изключително облекчаващо при болки в главата. Започнете от гледащо надолу куче(или адхо мукха шванасана). Вдишайте и при издишване отпуснете колена на вашия мат.

Преди да се отпуснете в позицията, погледнете дали краката ви са успоредни, наместете големите пръсти един към друг. При следващото си издишване се потопете надолу, като започнете от корема. Класически, позата шишуасана се изпълнява с ръце до тялото и длани, обърнати нагоре към небето.

Повечето, особено начинаещи йоги, предпочитат обаче модифицираната й версия, при която ръцете се протягат напред, а краката може още малко да се разтворят. При детската поза опираме в пода или челото, или брадичката си, и си почиваме, за да се възстановим от мигрената.

Йога упражнения при мигрена

  • Шавасана – след тренировката (или ако болката е толкова силна, че не сте в състояние дори за йога занимания), отпуснете се за релакс в позицията шавасана. На санскрит името й означава “позиция на труп”. Тя е относително лесна за изпълнение като постановка

Имайте предвид обаче, че при прекалено силна мигрена, в тази асана може да изпитате твърде неприятни усещания, дори гадене. Ако случаят е такъв, спрете и починете, а когато чувството поотмине, опитайте отново.

Йога упражнения при мигрена

  • Лотос (падмасана) / лесна поза (сукхасана) – не подценявайте важността на медитацията. Ако поза лотос е прекалено голямо предизвикателство в началото, можем да ползваме сукхасана, чието име в буквален превод от санскрит означава “лесна асана”

Имайте предвид, че дори тя може да се окаже трудна за начинаещия йога. Можете да замените със седеж с кръстосани крака, като опрете гръбнака си по протежение към стената. Така ще останете добре изправени дори когато се поотнесете в медитативния сеанс.

  • Пранаяма(дихателни практики) – в комбинация с йога, а дори и самостоятелно, упражненията за дъха доказано ни помагат да преодолеем редица хронични болести, включително и мигрена. Можем да изпълняваме серии от пранаяма в седяща поза (лотос или сукхасана, например), а също и в легнало положение(шавасана).
  • Йога нидра – това е специален клас в йога, който се посвещава на съня. Стандартният нидра сеанс продължава между 40 и 90 минути, в зависимост от целта и практическата методика на занятието.

Някои хора използват дълги ресторативни сесии, за да преодолеят дълбоки травми и хронични затормозявания във физическото и енергийното си тяло. Могат да се прилагат и по-кратки занятия на водена нидра медитация, които ободряват мозъка и ни карат да се почувстваме много по-добре за нула време.

 

Има ли нещо, което трябва да знаем?

Йога упражнения при мигрена

Йога не е напълно лишена от странични ефекти. Понякога в практиките може да усетим, че ни прилошава, пулсът ни е ускорен, или да чуем сърцето в ушите си. Това е напълно в рамките на нормалното, когато тепърва започваме да се занимаваме с йога.

Ако все пак доловим наченъци на подобни усещания, е най-добре да забавим темпото, може би дори да спрем за момент и да помислим дали не сме прекалили с натоварването.

 Не бъдете прекалено взискателни към себе си! Помнете, че погледнати отстрани, доста неща могат да изглеждат прости за постигане, а в реалността това да не е така. Сходна е ситуацията и с йога асаните. Не прекалявайте с усилията и бъдете сигурни, че ако вършите позите правилно, те работят за вас дори и в лесните си варианти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.