Виняса флоу йога или как да координират дишането си

Какво представлява йога?

Думата йога има санскритски корен и буквално означава свързване. Т.е. смисълът е обединяване с Вселената, постигане на хармония вътре в нас и със заобикалящия ни свят.

Йога се практикува от хилядолетия, а основите са положени в Древна Индия. В нашето съвремие тази практика има широка популярност в целия свят и се използва за ежедневни упражнения от малки и големи.

В основата на йога е постигане на духовна дисциплина, за да е тялото в баланс с ума и вътрешния аз. Практикуването носи удовлетвореност, спокойствие, духовно израстване, добро здравословно състояние. Именно поради тези причини, йога упражненията имат постоянно увеличаващ се брой почитатели.

Виняса флоу йога или как да координират дишането си

Как се практикува йога?

Йога обаче не е просто набор от упражнения. Тя изисква вътрешен мир и хармония. Затова се счита, че това не е просто укрепваща гимнастика, а философия на духа.

Йога се разбира и като система за лечение и физическо натоварване. Тя обаче се превръща постепенно в начин на живот и възприятие на света. Медитацията, правилното дишане и добрата физическа активност са пътят към здравето на тялото и на ума.

Йога може да се практикува спокойно навън сред природата или вкъщи. Единственото, което е необходимо, е пространството за упражненията, подходяща постелка и малко време, за да се отдадете на спокойствие и хармония.

Асана е названието на основните пози на тялото по време на йога практиката. Съществуват много и различни асани. Разликата е в начина на изпълнение и в тяхното предназначение в оздравителния и оздравителен етап за организма.

Виняса флоу йога

Има различни стилове йога, а това е един от тях. Виняса буквално означава дишам. За този тип упражнения са характерни няколко асани, които преливат от един към следващ една с помощта на дишането. Самото свързване между отделните упражнения се нарича флоу.

Характерно за тази практика е комплексът от упражнения Сурия Намаскар, което е Поздрав към слънцето. При преминаването от една позиция на тялото на друга има вдишване и издишване, което балансира емоциите, регулира ударите на сърцето и носи пълно отдаване на тишината и спокойствието. Тази практиката много често се нарича „в синхронизиран с дишането“.

Виняса флоу йога или как да координират дишането си 

Виняса всъщност е серия от асани, които са свързани с ритъма на сърцето и на дъха. Ритъм, промяна, преливане, непрекъснатост са част  от ключовите и определящи думи за този стил. 

Най-отличаващото от другите видове упражнения в серия е, че тук вдишването се свързва с отварящи движения нагоре и влизане в нова асана. Докато издишването е насочено към движенията на тялото надолу и съответно излизане от конкретната поза.

Вече казахме, че серията може да започне с поздрава към Слънцето и да продължи с дъска, гледащото нагоре и надолу куче.

Хората, които редовно играят Виняса флоу йога, усещат прилив на енергия, повишаване на тонуса, подобряване на храносмилането, липса на раздразненост дори след тежък ден в офиса, спокоен сън, приятни емоции, подобрява кръвообращението и концентрацията. 

От една страна тялото се чувства освежено, а от друга умът е освободен от ежедневните тревоги и стреса. Това кара практикуващите тази йога да се чувстват млади, енергични и уравновесени.

Подходящи ли са асаните за всеки?

Единственото условие е да практикувате този стил след познание и практика по йога. Упражненията не са противопоказно, дори действат добре на хора с високо кръвно налягане, болести на храносмилателната система, алергии и дихателни проблеми.

За да изпълнявате йога не е необходима специална подготовка. Достатъчни са удобни дрехи, постелка и понякога одеало, въже или други помощни материали.

Гимнастиката е достъпна за всеки и почти няма противопоказания. Разбира се, ако имате настоящи травми може да е сложно да се изпълняват определени асани. При по-възрастните хора също няма проблем да практикуват йога, но е добре постепенно да усъвършенстват позите и от начало да практикуват по-лесните.

Виняса флоу йога или как да координират дишането си

За начинаещите с йога гимнастиката е добра алтернатива да започнат практикуването на йога инструктор. Продължителността е 4 или 5 дни като участниците се настаняват в апартхотел Лъки Банско Спа§Релакс. Програмата включва 4 часа йога сесии сутрин, следобед и вечер. 

Предвидени са също 50 минути масажи. В останалата част от деня се провеждат ежедневни преходи в планината. В базата има възможност за конна езда, на разположение е модерен спа център с много разнообразни екстри.

На разположение на гостите на хотела са вътрешни и външни басейни, сауна, парна баня, солна стая, джакузи и други водни приключения и терапии.

Забавленията се редуват с лекции по йога, а за любителите на природата се организират пикници.

По време на курса участниците се хранят с аюрведа храна, която е приготвена от квалифициран индийки готвач. Характерно за кухнята е, че присъстват много плодове, зеленчуци и варива, които се озонират, за да се премахнат токсините или замърсявания от евентуално третиране с химикали.

Ежедневното меню включва три основни хранения, които са в изисканите ресторанти на Лъки Банско. Сутрин закуската започва с жива вода с лимон. Тя действа пречистващо и едновременно тонизиращо за предстоящата серия упражнения до обяд.

Йога практиките имат за цел да внесат хармония и баланс в физическото, емоционалното и психическото здраве. Йога инструкторът Пракаш е сред най-уважааваните в страната.

Консултирайте се с личния си лекар, ако се колебаете дали йога е за вас

Ако се колебаете дали все пак йогата е добра практика за вас, най-добре е да се допитате до вашия личен лекар. Той като съобрази индивидуалното здравословно състояние на пациента може да каже дали е противопоказно за него да има подобна физическа активност. 

Както при повечето спортове, след определена възраст или здравословни проблеми може да присъстват определени оплаквания. Джипито може да даде съвет и препоръки за интензивността на физическата активност. Достатъчно е да споделите кое ви смущава и каква ангажираност желаете да имате.  

Това може да е от голяма помощ, защото може да се наложи да предупредите йога инструктора, ако страдате от хронични заболявания или други състояния.

Отначало може да се запознаете теоретично с философията на йога и древните практики. Това ще ви ориентира и откриването на подходящата физическа и имствена терапия, която да възстановява тонуса и поддържа тялото здраво. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.