За кого е подходяща хатха йога и какви са ползите от нея?

Хата йога е чудесен начин да направим своите първи стъпки в йога. На пръв поглед изглежда, че при нея се набляга на физическата дейност. Това обаче не е съвсем така – за качеството на упражненията е важно да се изпълняват в унисон с дишането. По този начин хата йога оказва влияние на цялото ни същество.

За кого е подходяща хатха йога и какви са ползите от нея?

Тази школа е подходяща за абсолютно всички – както по-възрастни практикуващи, така и съвсем млади бъдещи йоги.

Заниманията с хата йога могат да продължават и 20 минути, в зависимост от целта и желанията на практикуващия. Стандартно практиките траят между 40 и 100 минути (при по-напредналите).

Асани

В следващите редове ще разгледаме някои от основните хата асани и ще се спрем на ползите от всяка една от тях.

Лесна поза

Нека да започнем с нещо по-лесно и какво по-добро от лесната асана? Нейното име на санскрит е сукхасана а у нас я познаваме под името турски седеж. Точно така, просто седнете на земята и кръстосайте крака.

Единственото, за което трябва да следим тук, е да поддържаме гръбнака си изправен. Ако това ви представлява все още проблем, седнете до стената и се облегнете на нея.

Нисък лъндж (полумесец)

Препоръчваме тази асана за хората, които все още правят първите си стъпки в йога. Тя изгражда сила и баланс, а същевременно може да бъде част от сравнително леки практики.

Поза риба

За кого е подходяща хатха йога и какви са ползите от нея?

Тази асана е чудесна за нас, ако искаме да подобрим кръвоороснабдяването на мозъка.

За да я изпълним, е необходимо да застанем седнали с краката, опънати напред. Продължаваме като насочваме пръстите на краката си в посока към тавана. След това полагаме лакти на пода и ги използваме като опора, изправяйки главата си и торса напред и нагоре.

Сега поглеждаме към ходилата и пръстите си за дъх или два, след което пристъпваме към същинската част на асаната. За целта правим едно дълбоко вдишване и едновременно с това изпъчваме стомах напред и оставяме главата да се отпусне назад, доколкото е възможно.

Класическият прочит на позата по принцип предполага да обърнем главата назад и да я оставим да докосне земята с темето. Ако вие сте начинаещи и все още изпитвате трудности с това, не се престаравайте. С времето и това ще стане. Ако сме гъвкави и ни се удава, можем да поставим теме на постелката.

Задължително обаче следете да не се усеща неприятен натиск върху костите на черепа ви. Ако почувствате нещо подобно, вдигнете глава и излезте от позата, ако е необходимо.

Забележка: От асаната се излизането само по обратния ред – т.е. като повдигаме главата си. За да не ни се замотае главата, първо поглеждаме пръстите на краката си, които все още би следвало да сочат нагоре. След дъх или два излизаме напълно от асаната.

Чатуранга (нисък планк)

Навлизаме все по-надълбоко в дебрите на хата йога. В началото тази асана почти гарантирано ще ви създава проблеми. Когато обаче се научите да я правите, ще почувствате, че йога заниманията ви са дали резултат.

За да изпълним чатуранга, заемаме най-напред позиция дъска. След като сме стабилизирали постановката на асаната, спускаме първо торса надолу. Важното в случая е да държим ръцете си плътно до тялото и да не отделяме лактите настрани.

Същевременно, не бива да позоляваме таза да се отпусне към пода – държим го нагоре. Пълният вариант на позата е с изправено тяло като струна, а по-лекият позволява да отпуснем колене към пода за опора.

Гарван

На санскрит името на тази поза е бакасана. Нейното изпълнение е още по-голямо предизвикателство за младите йоги, но с времето се научава по-добре. Тази асана е много стимулираща за имунитета.

При нея е ключово да внимаваме да не паднем напред и да се ударим. Ако запазим достатъчно концентрация, в момента щом усетим дисбаланс, ще можем да се отпуснем обратно назад до клекнало положение.

Няма да разказваме тази поза стъпка по стъпка от съображения за безопасност. За препоръчване е поне първите пъти да я учите само в присъствието на професионален инструктор.

Редовните хата йога практики спомагат за подобряването на кръвообращението и активирането на всички мускули. Освен това благодарение на тях ние отпушваме блокажите в нашето тяло. Вследствие на това кръвта ни се филтрира доста по-добре от всички вредни вещества.

Хранене и пречистване

Когато практикуваме хата йога, ефектът няма да е толкова добър, ако просто правим физическите упражнения от нея. Важно е поне да се опитаме да променим целия си живот – включително това се отнася и до това кога и колко спим и какво ядем.

Една от кардиналните промени в храненето, за която може би е добре да помислим, това е приемът на мазнини от животински произход, както и всякакви други хранителни вещества, които са тежки за преработване от организма.

Асани, подпомагащи детоксикацията на организма

Лък

За кого е подходяща хатха йога и какви са ползите от нея?

Тази поза не е трудна за постигане, но не е лесно да останем в нея достатъчно дълго, за да започне да работи за нас. Все пак направете усилие, тъй като ползите от нея са неизброими.

Започваме по корем, като поставяме челото си върху постелката или директно на земята, след което обхващаме глезените си с ръце. Така застанали, вдигаме първо торса си нагоре, а след това отделяме и колената, без да пускаме с дланите.

Опитваме се да останем така в продължение на няколко пълноценни вдишвания. Погледът ни трябва да бъде насочен нагоре. След това можем да разклатим нежно, като масажираме корема, надясно и наляво, след това спираме и отпускаме хватката около глезените, като поставяме челото обратно на земята.

Тази поза подпомага метаболизма. ВниманиеНикога не я изпълнявайте, ако сте яли в последните няколко часа.

Дихателни практики

Най-често прилаганото пранаяма упражнение в хата йога практиките, това е дишането уджаи. То се изпълнява с диафрагмата и е много подходящо за овладяване на концентрацията при физически усилия. Помага ни да се научим да синхронизираме движенията си с дъха, което подобрява тяхната ефективност.

Дълбокото вдишване на кислород също така повишава имунната система. Свикнали в ежедневието си на т. нар. повърхностно дишане, което не ни доставя достатъчно енергия. Проблем е и нарушеното качество на въздуха, който дишаме в градовете.

Хата йога на практика е подходяща за всеки. Опитайте и вижте сами – може да бъде вашият път към цялостната и задълбочена йога практика.

За кого е подходяща хатха йога и какви са ползите от нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.