Сатянанда йога – практики, техники и асани

В края на една зима на поредица от локдауни дойде период на несигурно затопляне през пролетта. С плахото събуждане на живота всеки от нас търси начин да преодолее пролетната умора.

Сатянанда йога – практики, техники и асани

Йога е подходящ начин да поддържаме здравето, тонуса и фигурата си в несигурни времена, когато понякога нямаме достъп до обществени спортни съоръжения поради карантинни мерки. Същевременно, за хората, които работят от вкъщи, работата и стресът понякога надделяват. 

Създава се усещането, че нямаме време дори физически да стигнем до фитнес залата на две преки от нас, за да прекараме там един час в грижа за себе си.

В други случаи след травма или прекарано заболяване не можем да се възстановим обратно до такава степен, че да възобновим и спортната си рутина. В случаите на нараняване на тъканите или сериозни последици след болестни усложнения, нерядко имаме нужда и от физиотерапия, за да възвърнем своята мобилност. 

В такова положение са и страдащите от хронични болести – подобни състояния понякога могат да попречат на нормалния начин на живот и движението.

Сатянанда йога – практики, техники и асани

Съществува, разбира се, и групата на онези, които никога досега не са спортували. В даден момент обаче годините започват да ни натежават, различни заболявания да се обаждат и лекарите все по-често и по-често започват да ни намекват, че трябва да се “размърдаме малко”.

Именно след периоди на дълго заседяване идват моментите, когато имаме най-голяма нужда отново да се раздвижим и да си върнем предишната форма. Загубата на тренинг със сигурност си казва думата. 

Със сигурност всеки от нас е качил по някой килограм през карантинния период. Не бива обаче да позволяваме на тези неща да ни откъснат от спорта и физическите упражнения. Подобни паузи много често са за цял живот и последствията от това са необратими.

В тези трудни моменти е добре да се обърнем към Сатянанда йога (също наричана Бихар практика). Макар и нейният основател да е доста противоречива личност в историята на човечеството и на Индия, разработената от него школа е идеална както за начинаещи, така и за хора, които по една или друга причина имат нужда от лек старт във физическата активност.

Сатянанда йога – практики, техники и асани

За хората с по-активен спортен режим сатянанда йога може би ще се стори твърде бавно начало. Струва си обаче да се обърнем към нея в моментите, когато имаме нужда да забавим темпото и да възстановим вътрешния си мир. Можете да използвате практиките като част от разгрявката преди тренировка или стречинга след натоварване.

История и произход

Това е школа в йога, разработена от Свами Шивананда Сарасвати Сатянанда. Това е името на йога гуру, прочут по целия свят, който е живял и практикувал през втората половина на ХХ век

Роден в семейство на фермери, той започва да се занимава с личностно и духовно усъвършенстване и става йога учител. Пътува и живее на различни места и написва над 80 книги. 

Именно Свами Сатянанда Сарасвати става основател на Бихар школата и я усъвършенства. До края на живота си той продължава да обикаля различни земи да преподава своя разработен стил в йога и да събира нови и нови последователи.

Същност на учението

Сатянанда йога не е динамична практика. При нея акцентът пада най-вече върху успокояването на организма и емоциите ни и постигането на вътрешен и външен баланс. Изключително важно е редовното практикуване, включително систематичността при преподаването и надграждането на знания от страна на ученика, за да се постигне една съвършена практика.

Сатянанда йога – практики, техники и асани

Специфика при дихателните техники

Пранаяма е важен раздел на йога. Има се предвид упражненията за дихателната система, които се прилагат от абсолютно всички школи. На дишането в сатянанда се отделя доста повече внимание, отколкото на физическото натоварване. Основната максима трябва да бъде, че дъхът трябва да предшества действието.

Особености при асаните в Сатянанда

При йогата на Сатянанда залагаме на по-леките, ненатоварващи асани. Важното е, докато ги изпълняваме, да останем максимално концентрирани през цялото време и да следваме всеки малък детайл от постановката.

Скорост при този стил йога е от огромно значение – всичко тук се прави много бавно. Започнете от дишането – нека всяко вдишване да продължава поне 4 секунди. Нека всяко издишване трае също най-малко 4 секунди. 

В ритъма на тази дихателна активност изпълнявайте физическите практики, като един дъх се равнява на един цял замах – например, ако завъртаме главата си от шията, назад и надясно ще вдишваме около 4 секунди, а докато движим напред и наляво ще издишваме за същия период от време.

Сатянанда и медитацията

Медитацията, или по-точно казано – съзерцанието, е основна част на всички йога школи и трябва да заема централно място във всяка една наша йога практика. Водещото ви правило нека бъде – ако не ви се медитира, не бива да практикувате и хата упражненията (физически ангажиращите асани в йога). 

В енергиен и личен план е опасно да тренираме тялото си повече, отколкото сме тренирали нашия дух. При Сатянанда това важи с пълна сила.

Йога нидра

Свами Сатянанда прилага като част от програмите си и йога на съня (наричана още нидра практика). Това е вид водена медитация, при която се отпускаме до степен, в която оставаме в едно едновременно полусънно и полубудно състояние. Тези сеанси продължават между 15 и 20 минути, рядко по-дълго. 

За сметка на това те позволяват на човек да се почувства бодър, все едно е спал цяла нощ. Прилагат се и с терапевтична цел при емоционално натоварване, нервен стрес и фобийни състояния. 

При пациенти, които се възстановяват от физически травми, е доказано, че редовните йога нидра практики могат да забързат темпа на генерация на тъканите.

Противоречия

В живота на Свами Сатянанда се появяват някои твърдения, че всъщност той не е човекът, за когото се представя. През годините са предявявани и обвинения срещу него в различни сериозни престъпления. 

Това е отхвърлено от неговите преки последователи, но има школи, които напълно отричат неговите трудове. Много йоги все пак казват, че въпреки всичко е оставил ценно наследство в сферата на йога.

Чудесен начин да посрещнем лятото е, като си поставим за цел да се движим една идея повече. Необходимо е единствено всеки ден да подобряваме собствения си рекорд само с една секунда. 

За хората с хронични заболявания тези упражнения могат да се окажат онази манна небесна, която ги връща обратно към движението и живота. Освен това практикуването на йога ни извисява и ни помага да прозрем по-добре вечните истини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.